کسی که با شوخی های تلگرامی فیلم می سازد هنرمند نیست!
هنرمند نام آشنای سینما و تلویزیون که در چند فیلم طنز نیز حضور داشته است، از شرایط سینمای طنز امروز راضی نیست. به سراغ فاطمه گودرزی، این پیش کسوت هنری رفته ایم تا درباره سینمای کمدی با ایشان گپ و گفتی داشته باشیم:
وضعیت سینمای طنز این روزها را چگونه می بینید؟
برای من به شخصه، سینمای طنز امروز وضعیت جذابی ندارد اما برای مردم دارای جذابیت است و آن را دوست دارند! این را از فروش زیاد فیلم ها می توان دریافت.
به نظرتان چرا فیلم های کمدیِ سخیف در چند سال اخیر، پر فروش شده است؟
سردمداران بخش های هنری که باید یک گام از مردم جلوتر باشند، اعم از تهیه کننده و کارگردان تنها به دنبال کسب درآمد و به دست آوردن گیشه هستند که البته این موضوع بر گرفته از شرایط اقتصادی جامعه است. اهالی سینما از فروش هر فیلمی خوشحال می شوند و برایشان تنها چرخیدن این صنعت مهم است. این کمک به صنعت سینما خوب است اما پایین آمدن سطح فرهنگ مردم از آسیب های ساخت کمدی های سخیف است.
به نظر شما می شود با حفظ اصول اخلاقی ، فیلم طنز فاخر ساخت؟
بله اما متاسفانه این روزها فیلم های سخیف مرزهای شوخی را رد می کنند. کسانی که با کمک گرفتن از جوک های تلگرامی و فضای مجازی، به اصطلاح فیلم کمدی می سازند؛ هنرمند نیستند! فیلم باید موضوعی برگرفته از خود جامعه داشته باشد و در حد و اندازه نمایش روی پرده سینما باشد نه صرفا برای کسب درآمد.
آیا به مرور زمان و با ادامه ساخت این نوع فیلم های بفروش و سخیف، سطح سلیقه مردم نزول خواهد کرد؟
در بلند مدت نمی دانم چه اتفاقی خواهد افتاد اما چنان چه هم اکنون سطح سلیقه مخاطب نزول پیدا کرده است، امکان وقوع این اتفاق در آینده نیز وجود دارد. فیلم طنزی که مثلا ۲۰ میلیارد می فروشد، یعنی این که بعضی از مخاطبان این فیلم را چندین بار دیده اند چون با یک بار دیدن، یک فیلم این قدر فروش نمی کند و این نشان دهنده سطح سلیقه مردم است!
چرا مردم به دیدن چنین فیلم هایی این قدر علاقه نشان می دهند؟
مردم حوصله دیدن فیلم درام را ندارند و از اکران این نوع فیلم ها ناراحت هم می شوند.آن ها دوست دارند بخندند و شاد باشند و از این بابت حق دارند. به هم ریختگی جامعه از نظر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در لایه های مختلف فرهنگی از جمله سینما و سلیقه مردم اثر گذاشته است. این به هم ریختگی را در همه جا می بینیم زیرا همه این مسائل به هم ارتباط دارد و تقصیر مردم نیست.
فکر می کنید نبود درام قوی می تواند دلیلی بر این اتفاق باشد؟
نه این طور نیست. ما درام قوی هم داشتیم اما باز می بینیم، مردم از فیلم های کمدی استقبال بیشتری می کنند و آثار کمدی جزو فیلم های پرفروش جدول اکران است!
در هالیوود و دیگر کشورها هم کمدی های سخیف و بفروش ساخته می شود. آیا آن ها هم مشکلات ما را دارند؟
در دیگر کشورها، انسان ها در طیف های مختلف به دیدن انواع فیلم ها می روند و فیلم ساز از ساخت فیلم در ژانر های مختلف ضرر نمی کند اما در کشور ما ساخت فیلم در ژانری به جز کمدی، این روزها ضرر است و البته تا آن جا که من می دانم فیلم های کمدی سخیف کشورهای دیگر تنها برای خاورمیانه و کشورهای جهان سوم ساخته می شود و در اکران کشورهای خودشان هم زیاد موفق نیست. در کشورهای دیگر در کنار کمدی های سخیف،کمدی های قوی هم ساخته می شود و این مخاطب است که انتخاب می کند، کدام را ببیند و اگر در کشور ما هم این اتفاق بیفتد، مردم می توانند، انتخاب کنند.