بیماری سرخک بیماری حاد ویروسی است. انتقال بیماری از فرد به فرد و تماس مستقیم با ترشحات بینی وگلوی فرد بیمار انجام می شود.افراد مبتلا به بیماری از سه روز قبل از شروع علایم تا چهار روز بعد از شروع بثورات جلدی( راش جلدی) آلوده کننده، می باشند. در مناطقی با آب و هوای گرمسیری ، بسیاری از موارد سرخک در طی فصل خشک رخ می دهد در حالی که در مناطق با آب و هوای معتدل اوج بروز بیماری در اواخر زمستان و اوایل بهار رخ می دهد.در ادامه این مطلب به علایم، پیشگیری و درمان این بیماری اشاره می کنیم :
علایم بالینی
بعد از دوره کمونی که به طور معمول حدود ۸ تا ۱۵ روز متغییر است، علایم اولیه شامل تب، خستگی، سرفه، آب ریزش بینی، سرفه و التهاب ملتحمه در افراد ظاهر می شود.در طی ۲ تا ۴ روز بعد از علایم مقدماتی، راش جلدی ایجاد می شود و نقاط قرمز یا راش در پشت گوش ها و صورت، همراه با تب بالا ظاهر می شود سپس به اندام های بدن گسترش می یابد.
به تازگی یونیسف از افزایش مبتلایان به بیماری سرخک هشدار داده و اعلام کرده است؛ این بیماری در جهان شایع شده است و هیچ کشوری درامان نیست.موارد ابتلا به سرخک درسطح جهانی بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸، ۴۸٫۴ درصد افزایش پیدا کرده است. این آمار بر اساس محاسبات یونیسف که از دادههای سازمان بهداشت جهانی از ۱۹۴ کشور گرفته شده به دست آمده است.۱۰ کشور ازجمله برزیل، فیلیپین و فرانسه، سه چهارم موارد افزایش یافته مبتلا به سرخک را در سال ۲۰۱۸ در جهان تشکیل میدهند. یونیسف هشدارمیدهد رشد بیماری سرخک در سطح جهانی تهدیدی برای افزایش این بیماری بین کودکان است.زیرساختهای بهداشتی ضعیف، نا آگاهی ، واکنشهای شدید در مقابل واکیسناسیون و خودداری از این کار، از دلایل عمده شیوع این بیماری در سطح جهانی است.هنریتا اچ فور، مدیر اجرایی یونیسف در این باره میگوید: «این اتفاق یک شبه واقع نشده است، شیوع جدی این بیماری که امروز با آن مواجه هستیم در سال ۲۰۱۸ اتفاق افتاد و کمبود اقدامات مناسب برای امروز، فردا تبعات فاجعهباری را نصیب کودکان میکند.»اوکراین، فیلیپین و برزیل شاهد بیشترین میزان افزایش ابتلا به این بیماری در کشورهایشان بودهاند.بر اساس آمار منتشر شده از سوی یونیسف و سازمان بهداشت جهانی جنوبیترین کشور آسیایی در سال ۲۰۱۹ با بدترین وضعیت اپیدمی این بیماری روبهرو شده استرابین ناندی مدیر برنامه ایمن سازی یونیسف میگوید: «بسیار تاسف بار است که میبینیم سرخک به عنوان مشکلی برای سلامت جامعه بازگشته است. روند افزایش مبتلایان به سرخک در سراسر جهان مشاهده شده، این موضوع نگران کننده است .ضمن این که هیچ کشوری از این بیماری در امان نیست.»
عوارض سرخک
عفونت گوش میانی وکری ، التهاب عضله قلبی ومغزی
درمان
چون علت بیماری نوعی « ویروس» است پس به درمان آنتی بیوتیکی نیاز نیست وباید علایم بیماری را درمان کرد.
مثلاً با استامینوفن ، تب را پایین آورد والتهاب چشم وبینی را با قطره ای درمان کرد.
واکسیناسیون به موقع بهترین راه پیشگیری از بروز این بیماری است و در صورتی که فرد مبتلا در منزل بستری است باید تا حد امکان سایر افراد خانواده، به ویژه کودکان، در تماس نزدیک با وی نباشند.