پسری ۱۷ ساله ام. چندین بار به عنوان خواننده و بازیگر در برنامههای دورهمی، خندوانه و به تازگی «عصر جدید» برنامه اجرا و کنسرت برگزار کردم. بازیگر فیلم هم بودم اما نه در واقعیت! من بسیار خیالپرداز هستم. شخصیتهای خیالی زیادی برای خودم درست میکنم. احساس میکنم این خیالپردازی ها به این دلیل است که از خودم و شرایط کنونی ام راضی نیستم. چه کنم؟
نوجوان عزیز، در هر دوره از زندگی انسان خیالبافی وجود دارد اما در نوجوانی شدت آن بیشتر از دوره کودکی است. چنان چه از خیال پردازی به درستی و آگاهانه استفاده کنیم، متوجه این موضوع میشویم که از زندگی خود چه میخواهیم. خیال میتواند شبیه یک ابزار تعیین کننده هدف، استفاده شود. بنابراین اگر نتوانیم بین خیال و واقعیت تفاوت قائل شویم، درچنین حالتی به ما آسیب وارد میشود. استفاده از خیال به عنوان یک عامل انگیزه بخش میتواند به ما کمک کند، به شرط اینکه در فکر فریب دادن و گول زدن خود نباشیم.
علل و عوامل خیالبافی
خیالبافی یا تخیل ممکن است مربوط به عوامل مختلفی باشد که گاه فرد مجبور میشود برای حفظ سلامت روانی خود از ساز و کار دفاعی استفاده کند و گاه آنقدر حاد می شود که به صورت بیماری در می آید. این عوامل عبارت اند از: ناکامی، تعارض، الگوی خانوادگی، عوامل ژنتیکی و … . در برخی مواقع چون افراد نمیتوانند با واقعیت سازگاری مناسبی داشته باشند، به خواب و خیال رو میآورند و این رفتارها موقعی بروز میکند که نیازهای فرد به شیوه مستقیم و به موقع ارضا نشده باشد که در این حالت میگوییم فرد ناکامی را تجربه کرده است. گاه علایق و موقعیتهایی پیش می آید که فرد در معرض نیروهای متضاد با قدرتهای تقریبا برابر و بر سر دو راهی قرار می گیرد که به اصطلاح میگوییم دچار تعارض شده است. در ضمن در برخی خانوادهها متاسفانه الگوی گفتوگو و تفکر حل مسئله بین اعضای خانواده ضعیف است و این خود تشدید کننده در خود فرو رفتگی و خیالپردازی بین اعضای آن میشود. با این حال و برای کاهش خیال پردازی شما نوجوان عزیز، چند توصیه دارم.
زندگی را بشناسید!
سعی کنید همواره با خانواده و دوستانتان درباره زندگی و رویدادهایی که با آنها مواجه شدهاید و برداشتتان از این رویدادها و تاثیری که بر زندگی و تفکرتان گذاشته، گفتوگو کنید. این روش تاثیر به سزایی در شناخت صحیح شما از زندگی دارد. تغییر در فکر و فلسفه زندگی، میتواند شما را در راستای سازندگی خویشتن به پیش ببرد.
بیهدف نباشید
همواره برای برنامه روزانهتان تصمیم هایی داشته و در حال انجام کاری باشید که برای آینده شما مفید و سود ده باشد. اوقات خود را خالی و بی هدف رها نکنید.
استعداد بازیگریتان را بسنجید
به دنبال کشف استعدادهایتان باشید و از بازخورد مراوده با دوستان، خانواده و معلمان خود در این زمینه کمک بگیرید و سعی کنید برای پرورش آنها گام بردارید تا زمینه لیاقت و شایستگیتان را افزایش دهید و به ابراز وجودتان در واقعیت بیرون کمک کنید. اگر به بازیگری علاقه مندید و مدام در خیال خود بازیگران را الگو قرار دادهاید، بهتر است در این زمینه توسط موسسات و استادان این کار استعداد سنجی شوید و در صورت هماهنگی علاقه با استعدادتان، آن را پیگیری و شکوفا کنید.