«هزار راه نرفته»؛ این نام آشنا حتما شما را هم به یاد یکی از بهترین و پرمخاطب ترین برنامه های تلویزیونی مـــی اندازد که در سالهایی نه چندان دور از صدا و سیما پخش می شد. برنامه ای که در زمان خودش مخاطبان زیادی داشت. فصل جدید برنامه «هزار راه نرفته» با یک وقفه ده ساله و با رویکرد امید بخشی در حوزه خانواده و حل مشکلات اعضای خانواده به تازگی روی آنتن شبکه دو سیما است.
این برنامه با یک نگاه کاملاً علمی به موضوعات حوزه خانواده و با استفاده از کارشناسان مجرب این حوزه، افق ها و راههای تازه ای را برای حل مشکلات خانوادگی به مخاطب یادآوری می کند.
در این باره ناهید سادات شریفی تهیه کننده و مجری کارشناس «هزار راه نرفته»، در گفت و گو با بانی فیلم به جزییاتی از این برنامه پرداخته است.
چرا پس از گذشت ۱۰سال، ساخت سری جدید «هزار راه نرفته» را شروع کردید؟
-باید بگویم بخشی از وقفه ایجاد شده اجتناب ناپذیر و حاصل شرایط مالی و مشکلات اقتصادی در سطح کلان جامعه و بالطبع سازمان صدا و سیما بود که یکی از آنها شرط حضور حامی مالی در کمک به ساخت برنامه است. از آنجا که برنامه «هزار راه نرفته» وجه فرهنگی پررنگی دارد، به همان نسبت محدودیت بیشتری در جذب حامی مالی داشته و با وجود تلاشهای بسیار، سرانجام توانستیم با همکاری های ویژه مدیریت شبکه دو و مدیر گروه خانواده، اواخر سال ۹۶ با حمایت شورای اجتماعی کشور تولید فصل ششم این برنامه را آغاز کنیم.
تفاوت مجموعه جدید با ۵ سری قبلی در چیست؟
-یکی از تفاوتها، وجود ساختارهای متنوع با موضوعات مختلف است که طیف بینندگان بیشتری را به خود جلب می کند. از نوجوانان و ارتباط آنان با والدین گرفته تا جوانان در آستانه ازدواج و ازخانواده های مشکل دار تا خانواده های معمولی که مایلند تجربه های خوشبخت تر شدن دیگران و روشهای حل مسئله انان را دیده و خود امتحان کنند.
از دیگر تفاوتهای این مجموعه تعامل با مخاطب در فضای مجازی است. خوشبختانه تکنولوژی امروزه به ما این امکان را داده که علاوه بر ارتباط از طریق تلفن و پیامک، در فضاهای مجازی هم مخاطب ما را دنبال کرده و با تعامل دو سویه از این راه هم، در جریان مشکلات و خواسته های مردم قرار بگیریم.
هدف و موضوعات سری جدید هزار راه نرفته چیست؟
ـ هدف اصلی این برنامه تلاش در جهت کاهش آسیب در خانواده ها است که این مسأله بارها مورد تاکید رهبری بوده. در سری جدید برنامه هزار راه نرفته با هدف کاهش آسیب طلاق با دو رویکرد ایجابی و آسیب شناسی به مسائل حوزه خانواده و همسران پرداخته می شود. در رویکرد ایجابی محورهایی مورد بررسی است مانند
ــ روش های درست برخورد و ارتباط با نوجونان که تأثیر مستقیمی در زندگی آینده و بالاخص زندگی زناشوئی آنان دارد.
ــ انتقال تجربه های شیرین و تلخ خانواده های موفق در گذر از رنج ها و مشکلات زندگی
ــ راههای صحیح انتخاب همسر در مرحله آشنایی و در قالب های نو و تأثیرگذار
ــ نقش تربیت جنسی صحیح فرزندان و تأثیر آن بر زندگی مشترک آنان در آینده
ــ در بحث آسیب شناسی نیز بر محورهایی چون موارد زیر مد نظر بوده اند:
ــ مسائل و مشکلات ا قتصادی خانواده، اختلافات فرهنگی زوجین ، وفاداری و خیانت ، نقش فرهنگ گفتگو در خانواده، اعتیاد، خشونت ، عدم مسئولیت پذیری
ــ اختلافاتی که بر سر موضوعات جدید مبتلابه خانواده صورت گرفته است (نظیر مهاجرت ، فضای مجازی ،سبک های زندگی غربی و … )
ــ آسیبهای ناشی از عدم رعایت حریم ( عفاف ) در خانواده ناشی از سبک های زندگی غربی، ماهواره و فضای مجازی و …
سوژه های خود را چگونه جلوی دوربین آوردید؟
-میدانید که با توجه به فرهنگ جامعه اسلامی ایرانی ما و حیا و احترامی که در خانواده ها وجود دارد گفتگو در رسانه و خودافشایی چه در بیان موفقیتها و ارتباطات زناشویی درست و چه در بیان ناکامی ها بسیار دشوار است. ما تلاش کردیم با حفظ حرمت افراد و با صداقت، احترام زیاد و عدم قضاوت نظر سوژه های مختلف را به حضور در برنامه جلب کنیم و البته جنبه ایجابی، امیدبخشی و پیام دهندگی از طریق ارایه تجربیات جزو اهداف اولیه مان بود.
اساتید و کارشناسان برنامه شما معمولا خاص هستند و کمتر در برنامه های دیگر حضور پیدا می کنند دلیل آن چیست؟
-علت اصلی آن حساسیت بسیار زیادم در تمام دوره های ساخت برنامه در بیان مسائل و موضوعات کارشناسی بوده است. به طوری که تلاش کردم همه مطالب عنوان شده به دور از اشکال بوده و از لحاظ علمی کاملا صحیح و دقیق باشند. به همین دلیل با احترام برای سایر کارشناسان برنامه های دیگر ، باید بگویم کارشناسان هزار راه نرفته از متخصصانی هستند که در بالاترین سطح علمی رشته خودشان قرار دارند و دسترسی آنها به مقالات و پژوهش های جدید بسیار زیاد است. اکثراً اعضای قطب علمی خانواده و عضو هیأت علمی بهترین دانشگاه های کشور هستند و مفتخرم که بگویم بیش از ۹۰ درصد آنها تنها در این برنامه شرکت می کنند.