مغز برای انجام صحیح هزاران عملکرد خود به انواع مواد مانند املاح، ویتامینها، اسیدهای چرب و بهویژه اسید چرب امگا ۳ نیاز دارد. چربی یکی از مهمترین مواد تشکیلدهنده مغز است. چربی مغز در درجه نخست به عنوان یک منبع انرژی استفاده نمیشود و درواقع، بخشی از ساختار آن است. برهمین اساس است که پس از کاهش وزن انسان، مغز کوچک نمیشود و جمجمه همچنان اندازه خود را حفظ میکند.
سهم مغز؛ ۳۰ درصد از کالری دریافتی روزانه
مغز انسان حدود ۱۰ تا ۲۰ برابر بزرگتر از مغز پستاندارانی مانند نهنگ و فیل است و حدود ۶۰۰ کیلوکالری در روز مصرف میکند که ۳۰ درصد از کل کالری روزانه مورد نیاز یک فرد عادی است.ما بزرگترین و توسعه یافتهترین قشر خاکستری را بین حیوانات داریم.
غذای پخته؛ کمکی برای تکامل فکری انسان
دو دلیل برای اینکه چطور مغز انسان چنین سیر تکامل خوبی را دنبال کردهاست، وجود دارد: پختن غذا و رژیم غذایی غنی و متنوع. پختن غذا زمان گوارش و انرژی مورد نیاز برای جویدن بدون دردسر موادی مانند فیبر غذایی و کلاژن را کاهش میدهد. کاهش زمان جویدن ممکن است موجب بهبود حافظه و توانایی شناختی شدهباشد. همچنین، اندازه رودهها کوچکتر و تنوع جمعیت باکتریایی روده بیشتر شدهاست.
کلسترول و امگا۳؛ دوستان صمیمی مغز
کلسترول برای بسیاری از عملکردهای مغز، ازجمله حافظه و یادگیری کلیدی است. سلولهای مغز کلسترول تولید میکنند بنابراین، معمولا کمبود این چربی وجود ندارد اما بدن انسان به ندرت میتواند نیاز خود به اسیدهای چرب امگا۳ را تامین کند. اگر به میزان کافی از این اسیدهای چرب مصرف نمیکنید، ممکن است در بلندمدت به اختلالات شناختی و در میانمدت به افسردگی مبتلا شوید.
خطر مصرف ناکافی اسیدهای چرب برای کودکان
تامین چربیهای مورد نیاز مغز برای کودکان در سالهای نخست زندگی که مغز همچنان درحال رشد است، اهمیت دارد. مصرف ناکافی اسیدهای چرب امگا ۳ خطر ابتلا به اختلال کمبود توجه و بیشفعالی را در کودکان افزایش میدهد.
اگر غذای دریایی مصرف نکنیم…
بیشتر انسانها فاقد ساختارهای متابولیکی برای تولید برخی انواع اسیدهای چرب امگا۳ از منابع غذایی گیاهی هستند بنابراین مصرف دانههای چیا یا کتان، مغزدانهها، زیتون و روغنهای گیاهی ممکن است برای تامین نیازهای بدن به انواع مختلف اسیدهای چرب امگا۳ کافی نباشد. اگر گوشت یا غذای دریایی مصرف نمیکنید، میتوانید با پزشک خود درباره مصرف مکمل مشورت کنید.