من یک دانشجو هستم و این روزها اصلا حوصله سر کلاس رفتن ندارم. در کلاس هم که مینشینم، مدام با گوشیام بازی میکنم و حواسم به درس جمع نمیشود. به تازگی هم با دوستانم یک بازی شبکهای روی تلفنهمراهمان نصب کردهایم که اوضاع بدتر شده و اصلا علاقهای به گوش دادن صحبتهای استاد ندارم.
دانشجوی عزیز، بیتوجهی به تحصیل و نداشتن حوصله برای درس خواندن و مطالعه، هیچگاه طبیعی نیست و علتی دارد. پس شما در قدم اول باید علت این موضوع را کشف کنید؛ این کار هم تنها از دست خودتان بر میآید، چون به ویژگیها و شرایط خود و زندگیتان اشراف دارید. این را هم بدانید که معمولا دانشجویان به خصوص در ترمهای ابتدایی ورود به دانشگاه به خاطر دوری از خانواده (برای دانشجویانی که محل تحصیل و محل زندگیشان متفاوت است)، ورود به محیط جدید و تغییر در برنامههای درسی و … در تطبیق با شرایط جدید دچار مشکل و با افت تحصیلی روبه رو میشوند. چنین افرادی خود را بیحوصله و ناتوان در درس خواندن میبینند که جای نگرانی نیست و این شرایطشان پس از مدتی با کمی تلاش رفع میشود. با این حال، چند توصیه به شما داریم.
در انتخاب دوست، دقت بیشتری کنید
اینکه با تعدادی از دوستانتان سر کلاس به بازی شبکهای مشغول میشوید، نشان میدهد که در انتخاب دوست اشتباه کردهاید. تا زمانی که با این افراد بگردید، به طور قطع وضعیتتان همین خواهد بود. در ضمن، گاهی اوقات اطرافیان و دوستان با بیان مطالبی از قبیل «درس خواندن چه سودی دارد؟ کسانی که درس خواندهاند به کجا رسیدهاند و …» انگیزه درس خواندن را در شما از بین میبرند. برای رفع این مشکل باید از ارتباط با افراد منفی اجتناب کنید. همچنین توصیه میشود با افراد مثبتنگر، فعال، با نشاط و درسخوان معاشرت و از ارتباط با افرادی که به امور علمی توجهی ندارند، اجتناب کنید.
خودتان را از حالت بیانگیزگی نجات دهید
نداشتن علاقه به رشته تحصیلی میتواند موجب بیرغبتی و بیتفاوتی به درس و مطالعه شود. اگر احساس میکنید علاقهای به رشته تحصیلیتان ندارید، در مرحله اول با استادان و کارشناسان در این رشته مشورت کنید چراکه شاید آنها اطلاعاتی را درباره محاسن آن رشته به شما ارائه کنند که موجب علاقه شما شود و از حالت بیتفاوتی و بیانگیزگی نجات پیدا کنید. در ضمن وقتی موفقیتی به دست میآورید هرچند هم که کوچک باشد، معتقد باشید که آن در نتیجه سعی و تلاش شما بوده نه بخت و اتفاق و … .
روشهای اصولی مطالعه را فرا بگیرید
از یک نواختی در روش مطالعه و زندگی اجتناب و تنوعی در زندگی خود ایجاد کنید. برای خود مقرراتی در درس خواندن یا تفریح کردن در نظر بگیرید و در برابر این قوانین، قاطع و منصف باشید. روشهای مطالعه کردن درست و اصولی را فرا بگیرید. برخی اوقات، درست مطالعه نکردن باعث بی حوصلگی به درس می شود.
تلقین نکنید که حس درسخواندن ندارید
در ضمن از تلقین این فکر که «من حس درس خواندن ندارم» یا «من حال و حوصله مطالعه و درس خواندن ندارم» اجتناب کنید بلکه به جای آن به خود تلقین کنید همانطور که توانستم تا این مرحله برسم، میتوانم با موفقیت به تحصیلاتم ادامه بدهم و فرد موفقی بشوم. فهرستی از پیامدهای منفی درس نخواندن را تهیه و با تأمل درباره هر یک، این پیامدهای منفی را برای خود جدی، بزرگ و معضل آفرین معرفی کنید. (مانند نیافتن شغل مناسب، وجهه پایین اجتماعی و …)
سخن پایانی با شما
اگر خود فرد تلاش نکند، بهترین دستورالعملها هم نمیتواند در او انگیزه ایجاد کند و ضعفهای درسیاش را از بین ببرد. فردی که در کلاس اهمیتی به درس نمیدهد و کتاب های درسیاش را هم مطالعه نمیکند و بیخیال است، نباید توقع داشته باشد در درس هایش قوی باشد و بتواند آنها را بدون نگرانی پاس کند و مدرک بگیرد.