تنها چیزی که ما بیشتر از غذای خوب دوست داریم، غذای خوب به علاوهی یک میز زیبا است و یکی از چیزهایی که همیشه بیشتر از بقیهی چیزها دوست داریم، چیدن یک میز زیبا است. فرقی نمیکند، چه بخواهیم وسایل پذیرایی را اجاره کنیم یا این که از ظرفهای خودمان استفاده کنیم، گزینههای زیادی وجود دارد. ما میخواهیم از روشهای سنتی کمی فاصله بگیریم و از آنجا که بیشتر از یک راه درست برای چیدن میز وجود دارد و ما غیرمنتظره بودن را دوست داریم، در اینجا دستورالعملهای خوبی را با شما در میان میگذاریم.
اصول کلی چیدن میز:
برای شروع، چند اصل کلی را مطرح میکنیم که برای هر نوع میزی به کار میرود:
- ابزار غذاخوری: برای پیشغذاها، وسایل به ترتیب استفاده روی میز قرار میگیرند، به طوری که ابزاری که زودتر استفاده میشود، به سمت بیرون چیده میشود. مثلاً چنگال سالاد در بیرونیترین بخش سمت چپ بشقاب گذاشته میشود، چون معمولاً سالاد قبل از غذای اصلی خورده میشود.
- چنگالها: معمولاً در سمت چپ ظرف سرو غذا قرار میگیرند، به جز چنگال دسرخوری که میتوان آن را بالای بشقاب گذاشت و چنگال صدفخوری که در سمت راست قرار میگیرد.
- کاردها: در سمت راست بشقاب قرار میگیرند، به طوری که لبهی تیزشان به سمت بشقاب باشد. به استثنای کارد کره که در ظرف کره گذاشته میشود و تیغهی آن باید به سمت پایین و چپ باشد.
- قاشقها: معمولاً در سمت راست بشقاب قرار میگیرند، به استثنای قاشق دسر که درست بالای بشقاب گذاشته میشود.
- لیوان آب: همیشه بزرگترین لیوان مخصوص آب است و معمولاً در سمت راست بشقاب، درست بالای قاشقها و کاردها قرار میگیرد، به طوری که نوک کاردها به سمت لیوان باشد.
- قراردهی: تمام وسایل باید در حدود یک اینچی لبهی میز و به طوری قرار گیرد که از سمت پایین در یک تراز باشند.
- فقط آنچه را که استفاده خواهید کرد، روی میز بچینید: فقط وسایلی را بچینید که در طول غذا خوردن از آن استفاده خواهید کرد. مثلاً اگر سوپ ندارید، نیازی نیست قاشق سوپخوری روی میز قرار دهید.
حالا که با اصول اولیه آشنا شدید، وقت آن است که به انواع مختلف چیدمان میز بپردازیم.
۱. رسمی
چیدمان رسمی میز برای عروسیها، غذاهای عید یا هر مناسبتی که بیشتر از سه غذا سرو شود، مناسب است. این نوع چیدمان در رستورانهای سطح بالا که چند نوع غذا سرو میکنند هم دیده میشود. در چیدمان رسمی، بشقاب بزرگ همراه با هر غذا آورده میشود، بنابراین قراردادن آن موقع چیدن میز لازم نیست.
از بین تمام انواع چیدمان میز، نوع رسمی از همه متقارنتر است، بنابراین قراردهی ابزارها اهمیت زیادی دارد، چون تعداد آنها در این نوع بیشتر از سایر انواع است. نتیجهی نهایی، چیدمانی متعادل است که برای غذای رسمی کاملاً مناسب است.
بخشهای مختلف چیدمان رسمی میز:
مرکز
- بشقاب بزرگ: این بشقاب مشخص کنندهی فضای میز است. بخشهای مختلف غذا، مثل سالاد، سوپ، گوشت یا ماهی، روی این بشقاب قرار میگیرد. این بشقاب معمولاً همراه با بشقاب غذا از سر میز برداشته میشود. توجه: محل قرار گرفتن این بشقاب، در صورت وجود، در همهی انواع چیدمان میز یکسان است.
- دستمال: معمولاً قبل از شروع غذا تا زده میشود و در بالای بشقاب بزرگ قرار میگیرد.
- کارت منو: کارت منو را میتوان روی دستمال قرار داد یا لای دستمال گذاشت تا شکل رسمیتری بگیرد.
سمت چپ
- چنگال سالادخوری: سالاد دومین بخش از غذا است که سرو میشود، بنابراین چنگال سالاد در خارجیترین بخش سمت چپ میز قرار میگیرد و معمولاً کوچکتر از چنگال غذاخوری است.
- چنگال ماهیخوری: این چنگال کنار چنگال سالاد قرار میگیرد. در چیدمان رسمی، ماهی یا غذای دریایی بعد از سالاد سرو میشود. شکل چنگال ماهیخوری طوری طراحی شده که به بهترین شکل گوشت را از استخوان جدا کند. اگر غذای دریایی در کار نباشد، این چنگال به عنوان چنگال غذای دوم استفاده میشود.
- چنگال غذاخوری: چنگال غذاخوری درست کنار بشقاب و در سمت چپ قرار میگیرد و معمولاً بزرگترین چنگال از بین این سه چنگال است.
سمت راست
- قاشق سوپخوری: در یک مراسم رسمی، سوپ غذای اولی است که سرو میشود و بنابراین در بیرونیترین قسمت سمت راست بشقاب قرار میگیرد.
- کارد سالادخوری: سالاد بعد از سوپ سرو میشود، پس چاقوی مربوط به آن در سمت چپ قاشق سوپخوری قرار میگیرد.
- کارد غذاخوری: این کارد درست کنار بشقاب در سمت راست آن قرار میگیرد، متقارن با محل قرارگیری چنگال غذاخوری.
بالا
- بشقاب کره: این بشقاب در بالا و سمت چپ بشقاب بزرگ قرار میگیرد.
- کارد کره: این کارد روی بشقاب کره قرار میگیرد، نوک آن به سمت چپ و تیغهی آن به سمت پایین و دستهی آن رو به مهمان است.
- قاشق دسرخوری: این قاشق که کوچکترین قاشق است، بالای بشقاب غذای اصلی قرار میگیرد.
- چنگال دسرخوری: زیر قاشق دسرخوری قرار دارد و برای میوه هم میتوان از آن استفاده کرد.
- لیوان نوشیدنی سفید: این لیوان باید به مهمان نزدیکتر باشد، چون معمولاً قبل از نوشیدنی قرمز و همراه با غذای دوم سرو میشود.
- لیوان نوشیدنی قرمز: این لیوان از بزرگتر و بلندتر از لیوان نوشیدنی سفید است.
- لیوان آب: بزرگترین لیوان است و در نزدیکترین محل به مهمان، درست بالای کاردها قرار میگیرد.
۲. غیررسمی
چیدمان غیررسمی میز شاید بیشترین کاربرد را دارد. این نوع برای عروسیهای خودمانی، مهمانیها یا هر مناسبتی که نمیخواهیم زیاد رسمی باشیم، مناسب است.
تفاوتهای ظریفی بین چیدمان رسمی و غیر رسمی وجود دارد. در این چیدمان، قاشق و چنگال و لیوانهای کمتری هست و بشقاب هم همیشه وجود ندارد.
بخشهای مختلف چیدمان غیررسمی میز:
مرکز
- بشقاب غذای اول: بشقاب غذای اول روی بشقاب بزرگ (در صورت وجود) قرار میگیرد و معمولاً قبل از بخش بعدی غذا برداشته میشود.
- دستمال: دستمال را میتوان قبل از شروع غذا تا زد و روی بشقاب گذاشت، اما در یک چیدمان غیررسمی دوست داریم خلاقانهتر عمل کنیم و با روشهای مختلف تا زدن و قرار دادن آن در جاهای مختلف، به میزمان کمی تنوع بدهیم.
- کارت منو: مثل نوع رسمی، روی دستمال یا داخل تای آن قرار میگیرد، اما میتوانیم آن را در صورت تمایل کنار بشقاب بزرگ هم قرار دهیم.
در مورد بقیهی قسمتها، میتوانیم چنگال دسر، چنگال ماهیخوری یا کارد ماهیخوری و لیوان نوشیدنی را کم کنیم تا میزمان شکلی غیررسمی به خود بگیرد.
۳. ساده
چیدمان ساده در اصل نوع ساده شدهی چیدمان غیررسمی است که تفاوت نامحسوسی با آن دارد. مثلاً ابزار دسرخوری وجود ندارد و تعداد لیوانها هم کمتر است. این نوع چیدمان برای غذاهای روزانه و شامهای خودمانی و شامهای مجلل در خانه مناسب است.
بخشهای مختلف چیدمان ساده:
برای چیدمان ساده کافی است یکی از لیوانهای نوشیدنی، کارد سالادخوری و قاشق دسرخوری را حذف کنید. این نوع چیدمان برای مناسبتهای روزمره ایدهآل است.