مدتها پیش از آغاز فرآیند رسمی انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال در مطبوعات و رسانهها در مورد ایرادات و نقاط مبهم این انتخابات نوشته شد و حقوقدانان و روزنامهنگاران بسیاری در این مورد قلم زدند. نقدها به گوش کسی نرسید و فرآیند انتخابات به سرعت در حال طی شدن بود و هیچکس از درون فدراسیون پاسخگوی سوالات بیشمار خبرنگاران نبود. از دل فوتبال افرادی شروع به انتقاد از روند برگزاری انتخابات و شرایط عجیب احراز صلاحیت برای نامزدها شدند، اما زور آنها هم به جایی نرسید. کمتر کسی است که خبر نداشته باشد معادلات قدرت در فدراسیون فوتبال تا چه اندازه تحت تاثیر قدرت برخی افراد است و گویا هیچکس خارج از گروهی که دومین دهه حکمرانی خود بر فوتبال را سپری میکنند، نمیتواند وارد حلقه قدرت فدراسیون شود.
در حالی که فدراسیون بدون رییس فوتبال بدون توجه به انتقادات در حال مقدمهچینی برای برگزاری انتخابات بود و مرحله اول این پروسه را هم طی کرده و روز ۲۵ اسفند برای برگزاری انتخابات انتخاب شده بود، ناگهان نامهای از فیفا زیر میز فدراسیون زد و تمام معادلات را بر هم زد. فیفا در این نامه بسیار شفاف و واضح به فدراسیون دستور داده تا برگزاری انتخابات را منوط به تغییر اساسنامه کند و انتخاباتی که مطابق با اساسنامه سال ۱۳۹۰ انجام شود، به هیچوجه قانونی نخواهد بود و تبعاتی برای فوتبال ایران خواهد داشت. فیفا اساسنامهای را بیاعتبار میخواند که علی کریمی در مناظره معروفش با ساکت اعلام کرده بود به تایید فیفا نرسیده و ساکت مصر بود که چنین نیست. اکنون روشن شده که حرف آن روز علی کریمی چقدر درست بوده و عجیب است که آگاهان رسانهای آن روزها سکوت کرده بودند.
در بخشی از نامه فیفا گفته شده: « فدراسیون فوتبال ایران به ما (فیفا) اعلام کرده قصد دارد انتخابات برگزار کند، اما برگزاری این انتخابات از نظر ما قانونی نیست. با توجه به اعزام کارشناسان ما به ایران در تاریخ ژوئن ۲۰۱۹ و تسریع برای اینکه اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران اصلاح شود، قرار بود شما اساسنامه جدید را تهیه کنید، سپس رییس فدراسیون فوتبال ایران آن را با همکاری دولت این کشور تصویب کند و بعد برای ما ارسال کنید. پیرو همین اتفاق ما ۲ ماه بعد شروع به مکاتبه با شما کردیم که اساسنامه مصوب شده و اساسنامه جدید خود را برای ما ارسال کنید. بهرغم اینکه ۵ بار با شما (فدراسیون ایران) مکاتبه کردیم، شما هیچ جوابی به ما ندادید و این مغایر با قوانین فیفاست. شما به مکاتباتی که انجام شده احترام نگذاشتید. به شما ابلاغ میشود؛ اساسنامهای را که با همکاری کارشناسان ما در واحد حقوقی فیفا تهیه شده را مصوب و برای ما ارسال کنید. در غیر این صورت برگزاری انتخابات از نظر ما قانونی نیست.»
رسانههای نزدیک به جریان قدرت در فدراسیون فوتبال نامههای فیفا را سنگاندازی در کار فدراسیون دانستهاند و معتقدند در چنین شرایطی که فوتبال ایران در بحران غرق شده، باید هر چه سریعتر رییس بعدی معرفی شود و فیفا مانع از اجرای این امر مهم میشود. حال آنکه آنها به خوبی میدانند فیفا منفعتی از این موضوع ندارد و تنها انتظارش احترام به قوانین این نهاد بینالمللی است. با این حال ابراهیم شکوری (سرپرست دبیرکلی فدراسیون) در رادیو ورزش برای فیفا خط و نشان کشید و اعلام کرد ما در تاریخ اعلام شده انتخابات را برگزار خواهیم کرد. خط و نشان پوچی که با نامه دوم فیفا معلوم شد هیچ ارزشی ندارد و اگر بخواهند چنین کاری انجام بدهند، باید قید مناسبات بینالمللی فوتبال را زده و تنها به فوتبال داخلی بسنده کنیم.
هر چند از قدرتمندان فدراسیون بعید نیست این کار را انجام بدهند، فراموش نکردهایم مهدی تاج زمانی که برای اجرای قانون بازنشستگی باید از کارش کنار میرفت، به جای کنارهگیری تهدید به تعلیق فوتبال ایران کرد. رسانههای نزدیک به فدراسیون خواستار ورود وزیر ورزش به این ماجرا هستند، حال آنکه فیفا در نامهاش به صراحت نوشته: «نسخه فعلی اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران دربردارنده چندین ماده مشکلساز نظیر ماده ۲۲.۱ و ۲۲.۲ است که پیش بینی کرده وزیر ورزش و جوانان به عنوان عضو مجمع عمومی فدراسیون حق نظر و رای دادن دارد بدون آنکه انتخاب شود و معاون قهرمانی وزارت ورزش و جوانان هم به عنوان عضو مجمع عمومی حق نظر و رای دادن بدون انتخاب شدن را دارد.
باید یادآور شویم که عضویت مستقیم مقامات دولتی با حق رای در مجامع فدراسیونهای ورزشی مغایر با اصول اساسی استقلال ورزش که در منشور المپیک تنظیم شده و همچنین خلاف الزاماتی است که بر عهده فدراسیونهای عضو فیفا مطابق ماده ١۴ و ١٩ اساسنامه فیفا گذاشته شده است.» در پایان نامه فیفا نوشته شده: « مجمع عمومی انتخابات فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی که قرار است در تاریخ ۱۵ مارس ۲۰۲۰ در تهران برگزار شود باید به تعویق بیفتد. تا زمانی که این فدراسیون بتواند پیشنویس اساسنامه و آییننامه اجرایی انتخابات را نهایی و به تایید مجمع فدراسیون فوتبال برساند؛ متعاقبا مجمع عمومی فدراسیون فوتبال ایران اعضای هر دو کمیته انتخابات (بدوی و استیناف) را انتخاب میکند و فرآیند انتخاب کمیته اجرایی جدید این فدراسیون بر اساس آییننامه جدید پذیرفته شده صورت میگیرد؛ بهطوری که آزاد و عادلانه بودن انتخابات را تضمین نماید.» تاکید بر آزاد و عادلانه بودن انتخابات، به خوبی نشان میدهد که چه ایرادات اساسی در اساسنامه فعلی وجود دارد.
از زمان روی کار آمدن جانی اینفانتینو، با سرسختی پیگیر اجرای قوانین در همه کشورها از جمله ایران شده است. مسوولان فعلی فوتبال ایران حرف رسانهها و دلسوزان فوتبال را نمیشنیدند، اما اکنون با زور فیفا مجبور به تغییر اساسنامه هستند. فیفا به شرط ۱۰ امضا برای وارد شدن به فرایند انتخابات آشکارا اعتراض کرده و استقلال کمیته انضباطی و استیناف را زیر سوال برده است. با تغییر این اصول اساسی، شاید سرنوشت فوتبال ایران هم عوض شود.