سخنی با زوجین به بهانه پربازدید شدن ویدئویی در شبکههای اجتماعی از یک روان شناس که راهکارهایش آسیبزاست.
چند روزی است که صحبتهای یک خانم به عنوان روانشناس در فضایمجازی پخش شده و متاسفانه نه اولین نماینده از این نوع روانشناسی زرد و نه آخرین آنها خواهد بود. این خانم در بخشهایی از این ویدئو میگوید: «اولین باری که طرف مقابل دیرآمد سر قرار، بایستید و دلایلش را بشنوید و سپس سوار ماشین شوید و برگردید، چون اگر این دفعه که دیر آمد، بمانید تبدیل به قاعده میشود و دفعه بعد به جای نیم ساعت دیر آمدن، یک ساعت دیر خواهد آمد…
اگر مردی در رستوران گفت که آقای گارسون، امروز خانمم غذا را حساب میکند، شما هم خودتان را بزنید به متعجب شدن و بگویید شوکه شدم و …. مطمئن باشید اگر در اوایل زندگیمشترک، کاری را برای همسرتان انجام بدهید، آن سیکل دیگر جمع نخواهد شد…» واقعیت این است که به وقت نوشتن این یادداشت نمیدانستم از کجا شروع کنم و به چه جنبهای از این مسئله بپردازم.
از لزوم نظارت بیشتر سازمان نظام روانشناسی بگویم تا هر فردی به خود اجازه ندهد با عنوان روانشناس عقاید و سبکزندگی غلط خود را به جای علم روانشناسی عرضه کند یا از چرایی اقبال عمومی به چنین سخنان سخیفی و آسیبشناسی آن بنویسم؟! به هر حال در این مجال کوتاه، ناگزیر به محتوای سخنان گفته شده میپردازم تا ذهن مخاطبان را نسبت به این حرفها، شفافتر کنم.
به جای ترک محل، دنبال راهحل باشید
در ابتدای صحبتهای این خانم گفته میشود که اگر همسر یا نامزد شما در روزهای ابتدایی آشنایی دیر به قرار رسید، چنین کنید و چنان کنید! در مشاورههای ازدواج به زوجین توصیه میشود خوش قولی و سر وقت رسیدن طرف مقابل را در نظر داشته باشند، ولی نکتهای که اینجا وجود دارد، این است که در صورت تکرار این مسئله و بروز آن در موقعیتهای مختلف میتوان آن را به صورت یک مشکل نگاه کرد. راهحل مناسب برای این مشکل نه ترک محل در همان لحظه بلکه بازگویی این مسئله در یک موقعیت مناسب است. برای مثال بگویید: «من از دیر رسیدن تو ناراحت میشوم، چون فکر میکنم به من و وقتم اهمیت نمیدهی.»
هیچوقت در زندگیمشترک، خود را به نشنیدن نزنید
درباره این مسئله که اگر مردی از خانمش بخواهد با خودروی خانم جایی بروند و توصیه به اینکه خود را به نشنیدن بزنید، اولا هیچوقت در زمان درخواستهای همسر، خود را به نشنیدن نزنید. در ضمن، چرا خودرو آوردن باید توهین به خانم محسوب شود؟ در چنین مواقعی، خوب است که چند لحظه با خود تامل و به این نکته توجه کنید که دقیقا از چه ناراحت شدید؟ آیا به شما حس سوء استفاده دست داد؟ فکر کردن به این پرسشها و مطرح کردن آنها با یک روانشناس خوب، میتواند به حل مشکل شما و بهبود رابطه تان کمک کند و قطعا رفتارهای نمایشی توصیه شده توسط این به اصطلاح روانشناس کمکی به بهبود رابطه شما نخواهد کرد.
ضرورت توافق درباره مسائل مالی به جای شوکه شدن
اما در نهایت در باره حساب کردن در رستوران یا هر قرار مالی دیگری خوب است که با همسرتان درزمینه خواسته و انتظارات خود در مسائل مالی صحبت کنید. درباره مسائل مالی هیچ درست و غلطی وجود ندارد و همه چیز به توافق قبلی طرفین برمیگردد. زوجهای بی شماری هستند که شیوه شراکتی را در خرج کردن میپسندند و زوجهای زیادی هم هستند که انتظار خرج کردن پول صرفا توسط شوهر را دارند.
پس تنها نکته مهم این است که شما و همسرتان در اینباره توافق کرده باشید. در نهایت امیدوارم همه ما متوجه این مسئله باشیم که عشق، احترام و اعتماد جاده دو طرفه است و این نگاه است که یک زندگیمشترک لذتبخش را میسازد نه مدام در فکر پیروز بودن در جنگی که وجود ندارد!