سیدضیا هاشمی به تحلیل و بررسی گسترش پلتفرمها و احتمال به وجود آمدن انحصار و لزوم جلوگیری از این اتفاق، پرداخت.
سید ضیاء هاشمی تهیه کننده سینما در گفت و گویی،درباره افزایش پلتفرمها با توجه به عدم بازگشایی و جذب مخاطب در سالنهای سینما گفت: در دنیا پلتفرمهای زیادی وجود دارد، اما دو یا سه پلتفرم به شهرت رسیدند این بدین معنی نیست که تنها این پلتفرمها مشغول فعالیت هستند. در کنار این اکرانهای آنلاین، پلتفرم یوتیوب تعبیه شده که به شکل دیگری فعال و درآمدزا و آف لاین است. باید با گسترش پلتفرمها جلوی انحصار را بگیریم این که یک یا دو پلتفرم فعالیت کرده و قیمتها را کنترل کنند که افزایش پیدا نکند امیدی به سازندگی و کیفیت بالا و تولید در سینما به وجود نمیآید.
وی ادامه داد: برای ایجاد پلتفرمهای قوی نیاز به تولید سریال با کیفیت است. متاسفانه در ابتدای تولید سریال نمایش خانگی با آثار بسیار ضعیف مواجه شدیم و هم اینک هم شاهد آن هستیم. این دست آثار مخاطب گریز در نمایش خانگی باعث ریزش مخاطب میشود و صاحبان آثار و پلتفرمها را دچار آسیبهای جدی میکند. پس ابتدا باید تلاش کنیم تا سریالهای نمایش خانگی با کیفیت روانه بازار کنیم تا بتوانیم مخاطبان بالقوه و فعال پلتفرمها را نگه داریم و با ارائه آثار سینمایی با کیفیت مخاطبان جدید سینما را هم به این سمت سوق دهیم.
او ادامه داد: متاسفانه شاهدیم در این روزگار بهترین فیلم سینمایی تنها ۲۰۰ هزار مخاطب دنبال کننده در پلتفرمهای آنلاین دارد که ضعف بزرگی است.
تهیه کننده فیلم «شوکران» تاکید کرد: این ضعف را باید علت یابی کرد. اول این که هزینه به موقع و درستی در ارتباط با ساخت سریال و فیلم در نمایش خانگی صورت نگرفته یا اگر هزینه مناسب پرداخت شده انتخاب عوامل و مهمتر فیلمنامه مناسب برای تولید نبوده و تولیدات ناشیانه و عجولانه انجام شده است. باید در این حوزه حساب شده کار ساخته شود. سرمایه گذاران شبکه نمایش خانگی هزینههای گزافی در جلوی دوربین و پشت دوربین (برخی صاحبان پلتفرمها هستند) انجام میدهند، اما دقت نظر در انتخاب فیلمنامه مناسب و عوامل مناسب ندارند و به سینما و شبکه نمایش خانگی ضربه میزنند. این آفتها دست به دست هم میدهد و باعث میشود مخاطب سینما در اکران آنلاین آنچنان که شایسته است، نباشد.
وی در ادامه به آفت دیگر این حوزه یعنی اختلاف میان صدا و سیما و ارشاد در ارائه مجوز اشاره کرد و گفت: از دیگر آفتهایی که گریبان نمایش خانگی را این روزها گرفته است اختلاف بین تلویزیون و ارشاد است که باعث شده خیلی از فعالان نمایش خانگیها در دریافت مجوز معطل بمانند. ساترا مسئولیت این امر را عهده دار است و به قدری سازو کار و سیستم پیچیدهای برای خود در نظر گرفته که ورود به آن سخت است و به راحتی پروانه نمیدهند. همین امر باعث سرمایه گذاری نامنظم و به تبع آن عدم تولید را به همراه دارد. البته که از ابتدا هم برنامه ریزی درستی برای ارائه مجوز وجود نداشت در یک زمان سه یا چهار سریال نمایش خانگی وارد شبکه میشود و در یک فصل از سال سریال مناسبی برای مخاطب وجود ندارد.
هاشمی درباره عدم ایجاد انحصار درپلتفرمها گفت: ۵۰ مجوز ایجاد ساختار پلتفرم برای نمایش خانگی و اکران آنلاین ارائه شده، اما تنها ایجاد زیرساخت برای ایجاد پلتفرم کافی نیست. صاحبان پلتفرمها باید نظارت درست و دقیقی در سرمایه گذاری تولید داشته باشند تا بتوانند در این حوزه موفق عمل کنند. هم اینک ۲ پلتفرم فعال داریم و ۵ پلتفرم دیگر نیمه فعال هستند از این دو هم یکی قوی است. بایدصاحبان پلتفرم در ارائه خدمات دقت کنند وهمچنین در انتخاب آثار سینمایی برای اکران انلاین تا بتوانند فعالیت مداوم و موفق داشته باشند. مخاطب به دیدن سریال نمایش خانگی از طریق پلتفرم و آنلاین عادت دارد همین مخاطب را باید نگه داشت و به آن ها، مخاطب سینما هم اضافه کرد تا بتوان موفق عمل کرد.
وی تصریح کرد: یکی از آفتهای صاحبان پلتفرمها برای آثار سینمایی قراردادهای سفت و سختی است که در بخشهای مختلف و در مدتهای معین میبندند و اجازه هر گونه ارائه فیلم توسط صاحب آثار را در نسخههای نمایش از صاحب اثر سلب میکنند و بخشی از سرمایه صاحب اثر با دریافت پول ناچیزی در بخشهای مختلف از جمله SOD و TOD , IOD در اختیار صاحب پلتفرم قرار میگیرد و با یک قراردادی که پول چندانی هم پرداخت نمیکنند.
هاشمی در پایان گفت: برای جلوگیری از ایجاد رانت در این حوزه باید پلتفرمهای نیمه فعال با سرمایه گذاری در بخش تولید مجموعههای با کیفیت، جایگاه مناسبی در این حوزه پیدا کرده و علاوه بر گسترش زیرساخت و ارائه خدمات مناسب موفق عمل کنند و به فعال تبدیل شوند.