آنجا در بریزبینِ استوایی مردی ۴۳ ساله خانهای بنا نهاده و خیره به آرزوهای ملموس خود در هوای داغ آن سوی سرزمین کانگوروها به آینده چشم دوخته است. از سِحر سخنان قاضی بیبدیل شکوفه میبارید، وقتی اینگونه امیدوارانه جادههای پیش رو را در ذهن و خیال خود تصور میکرد. تحقق رویای قضاوت در فینال جام جهانی برای او که زیر بارش بارانهای بیمحل محال است سوت خود را زمین بگذارد و کارتهای زرد و قرمز را در جیبش قایم کند کار سختی نیست. ساعت به وقت کوئینزلند۱۳:۵۵ دقیقه بود که با علیرضا فغانی همکلام شدیم و او شبیه خودش پاسخ سوالات ما را با طمأنینه داد.
داور برتر فوتبال آسیا در سال ۲۰۲۰ فکر میکند انتخاب داوران جوان و بعضا جنجالی برای دربی پرهیاهوی فوتبال ایران با تمام حاشیههای ویرانگرش اتفاق خوبی بود؟
چراکه نه، شرایط به گونهای است که بسیاری از داوران ما توانایی قضاوت در دربی را دارند و دیگر هیچ نیازی به استفاده از داوران غریبه برای این بازی نیست. ما در این سالها داوران خوب و باانگیزهای را به چشم دیدیم. دوستانی که برای قضاوت دربی انتخاب شدند قطعا شرایط و مختصات داوری در چنین آوردگاهی را داشتهاند. این تیم داوری جوان پتانسیل حضور در میدانهای بزرگتر را با اتکا به توانمندیهای خود دارد.
مدتهاست فریاد و اعتراض و بیانیه جای VAR را در فوتبال ایران گرفته. شما تصور نمیکنید با استقرار این سیستم بسیاری از مصایب داوری ایران حل و فصل خواهد شد؟
ببینید با وجود کمک داور ویدیویی هم در خیلی از مواقع هنوز صحبت از اشتباهات داوری میشود و محال است که کمک داور ویدیویی همه سر و صداها را بخواباند و معجزه کند. صد البته وجود ویای آر به کم شدن اشتباهات داوری کمک خواهد کرد و این اتفاق در فوتبال استرالیا هم افتاده. این وسط از یک نکته مهم نباید غافل شد.
چه نکتهای آقای فغانی؟
اینکه در فوتبال روز دنیا در هر شرایطی به تصمیم داور احترام میگذارند. در استرالیا هم دربیهای حساسی برگزار میشود و خودم چند دربی را قضاوت کردم و بدون کمترین تنشی دیدارها به سرانجام رسید و هیچ تیمی هم بیانیه نداد. متاسفانه در فوتبال ما یک عده نمیخواهند بپذیرند که داور به عنوان یک انسان میتواند مرتکب اشتباه شود. به خاطر همین با یک سوت مشکوک زمین را به آسمان میدوزند و داور را تهدید میکنند و بیانیه شدیداللحن میدهند. باور کنید اگر ویای آر هم بیاید باز هم یک عده شلوغ میکنند و ساز خودشان را میزنند.
بگذریم. این روزهای دادرس نامدار فوتبال ایران در کنار اقیانوس آرام چگونه میگذرد؟
شکر خدا شرایط خوب است و مشغول قضاوت بازیهای A-League (لیگ استرالیا) هستیم. لیگ استرالیا تقریبا به هفتههای پایانی خود نزدیک میشود و به جاهای حساسی رسیده. در آینده نزدیک هم قضاوت در مسابقات باشگاههای آسیا و مقدماتی جام جهانی قطر در دستور کارم خواهد بود و خلاصه حسابی وقتم پر است.
خیلیها معتقدند از حالا باید شما را در فینال جام جهانی قطر ببینیم. بالاخره مردی که فینال المپیک را سوت زده و در ردهبندی جام جهانی روسیه حاضر بوده از هر جهت بهترین گزینه برای دوئل نهایی جام جهانی قطر است.
تا آن ایستگاه فاصله بسیار است و هزار و یک اتفاق ممکن است بیفتد. من البته عزم خود را جزم کردهام تا در صورت حضور در جام جهانی بهترین نمایشها را ارایه دهم. تا همین جای کار هم بازیهایی در رزومه داوریام به چشم میخورد که برای خودم ارزشمند است. امیدوارم بتوانم در لباس قاضی ایرانی در جام جهانی آینده حضور یابم و بیش از پیش بدرخشم.
شما اوضاع داوری در ایران را از دوردست رصد میکنید؟
نه آنچنان. البته خبرها را میشنوم و گهگاه امیدوار هم میشوم. همین که حقالزحمه داوران را افزایش دادند تا انگیزه بیشتری برای این قشر ایجاد شود ستودنی است. امیدوارم حمایتها مقطعی نباشد و از داورانی که برای آبروداری از زندگی خود میزنند غافل نشوند. بالاخره کار خوب را باید دید و تشویق کرد. همین که از محل قرارداد اسپانسرینگ داوران، حقالزحمهها افزایش یافته گامی رو به جلوست. انتظار این است با حضور آقای افشاریان در راس کمیته داوران و شناختی که ایشان از پتانسیل داوری دارد اتفاقات خوبی بیفتد.
از تیم ملی هم بپرسیم. شما چقدر به صعود ایران و عبور از دالان تاریک منامه خوشبین هستید؟
به عنوان یک ایرانی از صمیم قلب آرزو دارم اتفاقات خوشایندی بیفتد و تیم ملی ایران با برگرداندن ورقها مجوز حضور در جام جهانی را بگیرد. ما بازیکنان قابلی داریم و اگر هارمونی لازم در تیم ایجاد شود عبور از کنار حریفان کار شاقی نخواهد بود.
و بالاخره اینکه هزاران کیلومتر دورتر از وطن روزگار به علیرضا فغانی لبخند میزند؟
هر جای دنیا که باشی و دلت خوش باشد قطعا بد نخواهد گذشت. من همیشه سعی کردم شرایط یک زندگی آرام را برای خود و خانوادهام مهیا کنم. به لطف خدا آرامش در این گوشه دنیا و در زندگی من برقرار است.