چای سیاه یکی از نوشیدنیهای رایج است که سالها از آن به دلیل خواص دارویی استفاده میشود. تحقیقات جدید نشان میدهد ترکیبات موجود در این گیاه نقش مهمی در کاهش چاقی، دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی دارد، اما مصرف بیش از حد این نوشیدنی به دلیل داشتن کافئین اثرات جانبی مثل بی خوابی، مشکلات تنفسی و افزایش ضربان قلب دارد و مصرف آن برای برخی افراد توصیه نمیشود. در این مطلب به عوارض مصرف زیاد چای سیاه میپردازیم با ما همراه باشید.
احتمال کاهش جذب آهن
ترکیبات پلی فنول که باعث تلخی نوشیدنیهایی مانند چای میشوند، ممکن است مانع از جذب آهن در بدن شوند، در صورت مصرف بیش از ۴ فنجان چای، این اتفاق رخ میدهد که بدن شما نمیتواند آهن خوراکیهایی مانند اسفناج یا لوبیا را جذب کند.
یبوست
چای سیاه حاوی تانین است همان ماده که باعث تلخی چای میشود حضور این ماده به ذخیره رسوب شیمیایی بدن کمک میکند و مصرف بیش از حد چای سیاه میتواند باعث یبوست در بدن برخی افراد شود، زیرا بدن شروع به ذخیره مقدار زیادی از مواد زائد میکند.
رفلاکس معده
کافئین موجود در چای ممکن است باعث سوزش سردل یا ریفلاکس اسید معده شود. کافئین میتواند دریچه اسفنکتر را شل کند. اسنفکتر بخشی است که مری را از معده جدا میکند و در صورتی که شل شود به راحتی اسید معده را به سمت مری باز میگرداند و موجب سوزش میگردد. کافئین به طور کلی تولید اسید معده را افزایش میدهد و مصرف آن برای مبتلایان به زخم معده و یا سایر مشکلات معده توصیه نمیشود.
اختلالات خونریزی
دلایلی وجود دارد که کافئین موجود در چای سیاه میتواند باعث کندی لخته شدن خون شود، اگرچه این مورد در افراد نشان داده نشده است، ولی در صورت بروز اختلال خونریزی، کافئین را با احتیاط مصرف کنید.
مشکلات قلبی
کافئین موجود در چای سیاه و سبز باعث ایجاد ضربان قلب نامنظم در افراد خاص میشود. اگر بیماری قلبی دارید، مصرف کافئین را محدود کنید.
مسائل زیبایی
مصرف منظم چای سیاه در طول زمان باعث تغییر رنگ، سایش و لکه روی دندانها میشود؛ بنابراین چای سبز یا دمنوشهای دیگر را برای جلوگیری از این امر مصرف کنید.
قرار گرفتن در معرض سموم
همانطور که تقریباً در مورد هر غذایی که امروزه کشت میشود، وجود دارد، برگهای چای نیز میتوانند حاوی ترکیبات مختلف سمی از خاک یا از طریق روشهای برداشت باشند. یک مطالعه از مجله سم شناسی ایالات متحده نشان داد که وقتی محققان ۳۰ نوع چای را آزمایش کردند (شامل انواع چای سیاه، سبز، سفید و اولانگ) همه آنها حاوی سرب بودند. البته مصرف اندک چای میتواند بی ضرر باشد، اما زیاده روی در مصرف چای میتواند خطر مسمومیت ایجاد کند.
افزایش استرس
چای حاوی کافئین است، البته نرخ کافئین هشدار در چای بسیار کمتر از قهوه (بین ۲۰ تا ۶۰ میلی گرم در فنجان) است، اما اگر بیش از حد چای مینوشید، این نرخ کافئین اضافه میشود. کافئین زیاد با استرس و اضطراب ارتباط دارد؛ بنابراین برای کنترل علائم سعی کنید کمتر چای بنوشید.
سردرد
مصرف کم کافئین میتواند به تسکین انواع خاصی از سردرد کمک کند. با این حال، هنگامی که بیش از اندازه مصرف شود اثر معکوس رخ میدهد و موجب سردرد مکرر میشود.
برخی تحقیقات نشان میدهند مصرف ۱۰۰ میلی گرم کافئین در هر روز میتواند باعث سردرد روزانه شود، اما مقدار دقیق مورد نیاز در افراد متفاوت است. چای نسبت به دیگر انواع نوشیدنیهای مانند سودا و قهوه، کافئین کمتری دارد.
فشار خون بالا
کافئین موجود در چای سیاه ممکن است فشار خون را در افرادی که فشار خون بالا دارند، افزایش دهد. با این حال به نظر نمیرسد افرادی که مرتبا چای سیاه یا سایر محصولات کافئین دار مینوشند دچار فشار خون بالا شوند.
چای سیاه معمولا حاوی کافئین بیشتری نسبت به چای سبز و سفید است و هر چه بیشتر چای خیس بخورد مقدار کافیین آن بیشتر میشود. در این صورت با افزایش فشار خون از خوردن زیاد چای سیاه اجتناب کنید.
وابستگی به کافئین
کافئین یک ماده محرک است و دریافت منظم آن از چای یا هر منبع دیگری میتواند به شکلگیری وابستگی منجر شود. علائم ترک کافئین ممکن است شامل سردرد، تحریک پذیری، افزایش ضربان قلب و خستگی باشند.
سطح قرار گرفتن در معرض کافئین برای شکل گیری وابستگی میتواند به طور قابل توجهی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی پژوهشها نشان میدهند که وابستگی به کافئین میتواند تنها پس از سه روز مصرف متوالی شکل گرفته و با گذشت زمان شدت آن افزایش یابد.
چای سیاه معمولا حاوی کافئین بیشتری نسبت به چای سبز و سفید است و هر چه بیشتر چای خیس بخورد مقدار کافیین آن بیشتر میشود. در صورت دیدن چنین علائمی از خوردن زیاد چای سیاه اجتناب کنید.