تیم ملی فوتبال ایران فردا پنجشنبه در نخستین بازی خود در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی به مصاف سوریه میرود. نداشتن بازی تدارکاتی و ابتلای دراگان اسکوچیچ و دستیارش وحید هاشمیان به بیماری کرونا کار تیم ملی را در آستانه رقابتها سخت کرده است. همچنین حضور ۱۶ بازیکن لژیونر در ترکیب تیم ملی و دور بودن یک ماهه بازیکنان داخلی از شرایط بازی دیگر معضلی است که پیش روی تیم ملی قرار دارد. با این وجود همه امیدوارند یوزهای ایرانی از همین ابتدا استارت خوبی بزنند. برای بررسی آخرین وضعیت تیم ملی و نفرات دعوت شده با جلال چراغپور کارشناس و مربی فوتبال به گفتوگو نشستیم.
چراغپور در ابتدا به این نکته اشاره کرد که مربیان و آنالیزورهای حریف از این گفتوگوها به نفع خودشان استفاده میکنند. چراغپور گفت: «هر بار قبل از بازیهای تیم ملی درباره تیم کشورمان هرگونه صحبتی انجام دادم یک جور گرا دادن به کارشناسان و آنالیزورهای تیم حریف بوده. یکی از روشهایی که تیمها از یکدیگر اطلاعات جمع میکنند همین پرسش و پاسخهای مصاحبههاست. اما نمیتوانیم چیزی هم نگوییم و سکوت کامل کنیم. اگر میشد سکوت کامل کنیم خیلی خوب میشد، ولی رسانهها و مردم دوست دارند بشنوند.»
کارشناس فوتبال کشورمان در ادامه به لیست دعوتشدگان اشاره و آن را دلیلی بر پایین آمدن کیفیت لیگ عنوان کرد: «در درجه اول یک نکته را باید در انتخاب بازیکنان تیم ملی مدنظر قرار داد. وقتی ۱۶ بازیکن از خارج از لیگ دعوت میشوند و ۱۰ بازیکن از لیگ، فارغ از بحث در مورد تیم ملی یا حریفان یک سیگنال به ما میدهد. اینکه کیفیت لیگ ما دارد میآید پایین. اگر پنجاه پنجاه بین خارج و داخل بود مشکلی نداشت، اما حالا ۱۶ به ۱۰ است.»
ایشان در واکنش به این سوال که آیا برزیل که تمام بازیکنان ملیپوشش لژیونر هستند لیگ کمکیفیتی دارد، پاسخ داد: «کیفیت کار در برزیل به این صورت است که تولید بازیکن میکنند برای ترنسفر. مثلا آفریقاییها هم همینطور هستند. تولید بازیکن میکنند برای سایر لیگها. اما مثلا کرهای و ژاپنیها اینطوری نیستند. درصد بازیکنانی که خارج از لیگ بازی میکنند و به تیم ملی دعوت میشوند کمتر از ۱۰درصد است. لیگ آنهاست که تیم ملی را تغذیه میکند.»
ایشان در ادامه افزود: «بازیکنی که از بیرون میآید خیلی خوب است. اما یک آفت با خودش میآورد. اینکه از کلاسهای مختلف میآید. یعنی از اروپای شرقی میآید تا اروپای مرکزی. از اروپای لاتین میآید تا امریکای لاتین. دوم اینکه با نگرشهای متفاوتی میآید. بعد جمعآوری اینها در یک تیم میشود یک کلکسیون. کلکسیونی از بهترینها. اما همیشه کلکسیونی از بهترینها الزاما بهترین تیم نیست. دلیلش هم این است که هر وقت تیمهای منتخب دنیا تشکیل میشود و با یک تیم باشگاهی ساده بازی میکند میبازد.»
چراغپور به لیست تیم ملی اشاره کرد و ادامه داد: «ما الان داریم به سمت جمعآوری بهترینها میرویم. این به انسجام تیمی و نظم تیمی یک مقدار ضربه میزند و فرصت تیم ارگانیزیشن را از سرمربی میگیرد. این یعنی فرمان اجرایی برای تکتک بازیکنان در سراسر زمان بازی. جمع شدن تیم و شکل گرفتن آن بدون برگزاری بازی تدارکاتی برای چکشکاری تیم ارگانیزیشن باعث میشود پتانسیل تیم پایین نگه داشته شود. اگر میشد شرایط به سمتی برود که انسجام بیشتری به تیم بدهیم وضعیت بهتر میشد.»
رییس کمیته آموزش فدراسیون فوتبال به نکات مثبت شرایط فعلی اشاره کرد و گفت: «جدول برای ما خوب قرار گرفته. اینکه اول با سوریه بازی داریم یک پوئن است. همچنین اینکه بازی اول در زمین خودمان است پوئن دوم است. میتوانیم از این دو پوئن برای تیم ارگانیزیشن استفاده کنیم. تنها نگرانی که در حال حاضر احساس میشود از نظر فنی سازماندهی تیمی است. بازی با سوریه در تیمپلن هم به ما کمک میکند. خیلی ساده بگویم. مثلا طارمی را در کنار سردار آزمون در نظر بگیرید. این دو چون هر چند ماه یکبار قرار است یک بازی کنار هم انجام دهند، واقعا به تیمپلن احتیاج دارند و باید آن را تمرین کنند. یعنی از نرمش و دویدن و پاس دادن بیایند بیرون و یک پترن دو یا سه نفرهای داشته باشند. امیدوارم بازی با سوریه این را برای ما راه بیندازد.»
ایشان در پاسخ به این سوال که یعنی بازی با سوریه به نوعی بازی تدارکاتی به حساب میآید، گفت: «بازی تدارکاتی نیست. این کلمات خیلی مهم است. اگر بازی با سوریه را بازی تدارکاتی درنظر بگیریم برداشتهای اشتباهی صورت میگیرد. باید این را progression نامگذاری کنیم. یعنی پلکانی یا پیشرونده مرحله به مرحله. بازیهای ما مرحله به مرحله سخت میشود و این یکی از شانسهای ماست که جدول و قرعهکشی به ما داده. قدرت سوریه کمتر از عراق است و عراق قدرتش از کره کمتر. یعنی بازیهای ما پله پله است.»
چراغپور در ادامه به نبود سرمربی بالای سر تیم به دلیل بیماری اشاره کرد و گفت: «نبود سرمربی بالای سر بازیکنان به تیم آسیب میزند. کاش میشد در این فاصله یک مربی جایگزین یا موقت درنظر میگرفتند یا به هر نحوی بود ارتباط بین تیم ملی و سرمربی برقرار میماند. در هر حال این هم در نوع خودش یک جور عدم مثبت بودن است. اینکه مربی ۱۵ روز سر تمرین تیم ملی نبوده و اگر کمی بیماریاش اذیت کرده باشد ممکن است فکرش هم به خاطر کرونا خوب کار نکند. امیدوارم ایشان بتواند حداقل در بازی کنار تیم حاضر شود یا حتی از بالا بتواند نگاه کند. این خیلی بهتر است تا اینکه کلا نباشد.»
سرمربی سابق تیم ملی فوتبال در پایان به عدم هماهنگی تقویم فوتبالی ایران و کشورهای اطراف پرداخت و گفت: «این را باید به نحوی حل کنیم. این باید در برنامههای فنی فدراسیون و سازمان لیگ قرار بگیرد تا مشکل حل شود. این باعث میشود لاجرم بچههای ما پیوسته بازی کنند و این پیوسته بازی کردن سندرم ایجاد میکند. سندرم پیوسته بازی کردن باعث کوچک شدن عضلات، افزایش آسیبدیدگی، خارج شدن بدن از اوج آمادگی و خستگی روحی میشود. این حتما باید در برنامههای فدراسیون باشد تا هماهنگی ایجاد شود. در اروپا میبینیم حتی شروع شدن بازیهای آلمان و انگلیس یکی است.»