تیم ملی فوتبال ایران تاکنون موفق شده از موانعی عبور کند که میزبانیاش در دور نهایی مرحله مقدماتی جام جهانی را تهدید میکرد. گرچه درباره هیچ یک از آنها توضیحات شفافی ارائه نشده است اما نتیجه کار این است که نه ممانعت گمرک و مشکل تحریمها بابت ورود تجهیزات VAR از سوی شرکت مورد تأیید AFC و فیفا توانست میزبانی را از ما بگیرد و نه بدهی صدا و سیما بابت حق پخش تلویزیونی به فیفا مانع میزبانی ایران در بازی مقابل سوریه شد.
فدراسیون فوتبال هم البته هرگز به طور شفاف توضیح نداد که در جلساتی که با صدا و سیما داشت چه گذشت و صدا و سیما به چه شیوهای حاضر شد این بدهی را بپردازد؟ یا هرگز نگفت مذاکرات و توافقهایی که درباره VAR با کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا داشت به چه شکل بود و با چه شرایطی با برگزاری بازی در ورزشگاهی موافقت شد که به سیستم کمکداور ویدئویی مجهز نبود و اجازه ورود تجهیزات هم به آن داده نشد؟
تنها صحبتهایی که حسن کامرانیفر، چند ماه پیش به عنوان سرپرست دپارتمان داوری در این رابطه انجام داد این بود که کارگروهی درباره VAR تشکیل شده که مسائل فنی مربوط به تجهیز ورزشگاهها را مورد بررسی قرار میدهد. سایر مذاکرات و بررسیها درباره اینکه با چه شرکتهایی در این پروژه همکاری شود و این همکاری به چه شکل باشد، برعهده رئیس فدراسیون و هیأت رئیسه است و به این کارگروه ارتباطی پیدا نمیکند.
کامرانیفر در همان مصاحبه که با خبرنگار ایران ورزشی انجام داده بود گفته بود تنها چیزی که میتوانیم بگوییم این است که تا پیش از نیمفصل دوم، تجهیز ورزشگاهها با VAR امکانپذیر نیست و نیمفصل دوم آینده، نزدیکترین زمانی است که میتوان برای عملی شدن این پروژه پیشبینی کرد.
به تازگی شهاب عزیزیخادم، رئیس فدراسیون فوتبال اعلام کرده که بدون شک میزبانی ایران مقابل کرهجنوبی هنوز قطعی نیست و فدراسیون فوتبال ایران باید تکلیف VAR را در این بازی مشخص کند. او البته در مصاحبهای که با برنامه تلویزیونی دارد به این نکته تأکید میکند که نصب و راهاندازی VAR پروژهای زمانبر است و فدراسیون فوتبال هم میداند که نمیتواند در فاصله یک ماهی که تا برگزاری بازی ایران – کرهجنوبی زمان دارد، این پروژه را راهاندازی کند اما درصدد است ضمن مذاکره با شرکتهای مربوطه، اقداماتی جهت نصب موقت این سیستم انجام دهد تا برای میزبانی ایران در بازی با کرهجنوبی مشکلی پیش نیاید.
رئیس فدراسیون فوتبال البته طبق معمول میگوید که قرار است در هفته آینده درباره جزییات اقداماتی که درباره VAR انجام داده شده، توضیحاتی داده شود.
حسن کامرانیفر، سرپرست دپارتمان داوری که با حفظ سمت، سرپرستی دبیرکلی فدراسیون فوتبال ایران را نیز برعهده دارد، روز گذشته به تماسها و سؤالهای خبرنگار ایران ورزشی درباره نحوه مذاکرات و روندی که فدراسیون فوتبال برای نصب موقت VAR در ورزشگاه آزادی مورد بررسی قرار داده است، پاسخی نداد.
با این حال اما بنا به گفته مقامی آگاه در فدراسیون فوتبال، فدراسیون در طول هفتههای گذشته، مکاتبات لازم را با لیستی از شرکتهای مورد تأیید فیفا جهت ارائه VAR انجام داده است. اطلاعات لازم درباره سیستمهای این شرکتها دریافت کرده و فعلاً در حال بررسی و مقایسه اطلاعات دریافتی است تا در نهایت درباره اینکه با کدام شرکتها وارد مذاکره جدی شود، تصمیم بگیرد.
در حال حاضر مذاکرات درباره استفاده موقت از تجهیزات به منظور حفظ میزبانی در این مرحله از مقدماتی جام جهانی ادامه دارد تا بعد از آن درباره تجهیز کامل و دائمی ورزشگاهها به سیستم کمکداور ویدئویی تصمیمگیری شود. در صورتی که ایران موفق نشود ورزشگاه آزادی را تا پیش از ۲۰ مهرماه به VAR تجهیز کند، میزبانیاش در بازی مقابل کره جنوبی به خطر میافتد.
گفته میشود اجاره سیستم کمکداور ویدئویی برای هر بازی بین ۱۰ تا ۵۰ هزار دلار خواهد بود که فدراسیون فوتبال باید آن را پرداخت کند تا بتواند از آن در بازی مقابل کره یا سایر بازیهای مقدماتی جام جهانی که میزبان آن خواهد بود استفاده کند. این تازه به شرطی است که شرکتی که برای اجاره سیستم انتخاب میشود، به خاطر تحریمها مانعی برای همکاری نداشته باشد