اغلب ما برای مهمانیهای مفصل و رودربایستی دارمان به دنبال یک منوی درست و حسابی و به اصطلاح اعیانی هستیم. در این مطلب برای شما چند مدل غذا آموزش دادهایم که در آنها هم پلوی مخلوط هست هم خورش و هم آش و کباب، ولی نه باقالی پلو و خورش فسنجان. غذاهای متفاوت و غیر متداول مجلسی که همه را انگشت به دهان میکند، بپزید و پز بدهید.
آجیل پلو
در بعضی مناطق آذربایجان در مهمانیهای رسمی شان، پلوی مخلوط و پروپیمانی درست میکنند که به آجیل پلو معروف است. شما هم این پلوی خوشمزه و پررنگ و لعاب را برای مهمانی هایتان امتحان کنید.
مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر
- برنج: ۵۰۰ گرم
- مرغ بدون استخوان: ۵۰۰ گرم
- برگه زردآلو: ۳۰۰ گرم
- برگه قیسی: ۵۰۰ گرم
- خلال بادام: ۲۰۰ گرم
- خلال پسته: ۲۰۰ گرم
- زرشک: ۳۰۰ گرم
- پیازمتوسط: ۲ عدد
- زعفران سائیده شده: ۱ قاشق چایخوری
- کره: به مقدار لازم
- نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه:
۱. ابتدا تکههای مرغ را بشویید و داخل سبدی بریزید تا آب اضافی آنها خارج شود. سپس آنها را خرد کنید. برنج را هم از چند ساعت قبل خیس کنید.
۲. قابلمهای حاوی آب روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا به جوش آید. سپس برنج را همراه با نمک به آن اضافه کنید و بگذارید مغز آن نیم پز شود. بعد آن را آبکشی کنید.
۳. برگههای زردآلو را بشویید و در کاسه مناسبی حاوی مقداری آب حدود ۲ ساعت خیس کنید. زرشک را نیز پاک کرده و پس از شستن در سبدی بریزید تا آب اضافی آن خارج شود. حالا قیسیها را هم بشویید و از وسط نصف کنید. قیسیهای نصف شده را در مقداری آب خیس کنید.
۴. در یک تابه مناسب مقداری کره بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید. سپس کمی زعفران به آن اضافه کرده و قیسیها را در مخلوط کره و زعفران کمی تفت دهید. از طرف دیگر یکی از پیازها را پوست گرفته و به صورت خلالی خرد کنید. سپس در تابه دیگری مقداری کره بریزید و پیاز خرد شده را در آن سرخ کنید. در این فاصله برگههای زردآلو را نیز داخل سبدی بریزید و بگذارید آب اضافی آنها خارج شود. پس از آن، به پیاز داغ اضافه کنید و تفت دهید. زرشک را هم به صورت جداگانه در کره یا روغن سرخ کنید.
۵. پیاز دیگر را نیز به صورت خلالی خرد کنید و در تابه دیگری حاوی کمی کره و زعفران تفت دهید. پس از آن تکههای مرغ را همراه با نمک اضافه کرده و سرخ کنید.
۶. در قابلمه مورد نظر مقداری روغن بریزید و ته آن را با سیب زمینی یا نان بپوشانید. سپس برنج، مخلوط برگه زردآلو، قیسی، خلال بادام و پسته و زرشک را به صورت لایه لایه آنقدر بریزید تا مواد تمام شود. بعد آن را به روش معمول دم کنید.
یه جور دیگه
هنگام کشیدن برنج مخلوط، مقداری از تکههای سرخ شده مرغ را در لابه لای مواد ریخته و مقداری را نیز در کنار بقیه مواد روی برنج بریزید.
رولت گوشت با طعم زرشک
یک نوع غذای متفاوت و مجلسی که میتوانید با گوشت چرخ کرده درست کنید، این غذا بخاطر داشتن گوشت و گردو بسیار مقوی است. استفاده گردو در کنار زرشک در این غذا طعم متفاوت و دلچسبی به آن میدهد.
مواد لازم:
- گوشت چرخکرده مخلوط: ۵۰۰ گرم
- پیاز متوسط: ۲ عدد
- سیر: ۲ حبه
- فلفل سیاه درسته: ۴ تا ۵ دانه
- نمک: ۱ قاشق چایخوری
- پودرسوخاری: به مقدار لازم
- رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق سوپخوری
مواد لازم برای داخل رولت: - تخم مرغ: ۲ عدد
- جعفری یا گشنیز خردشده: ۳ قاشق سوپخوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- زرشک: ۳ قاشق سوپخوری
- گردوی خردشده: ۲ قاشق سوپخوری
طرز تهیه:
۱. پیازها را خرد و سیرها را هم رنده کنید. گوشت چرخکرده را همراه پیازها و سیرها را همراه با نمک و فلفل سیاه و رب گوجه داخل دستگاه غذاساز بریزیدتا با هم خوب مخلوط شود.
۲. با توجه به اینکه با این مقدار گوشت، میتوانید دو عدد رولت درست کنید، مقدار گوشت را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. کف یک سینی مقداری آرد سوخاری بپاشید. نیمی از گوشت را برداشته و روی سینی آغشته به پودر سوخاری پهن کنید تا به صورت گرد باز شود. توجه داشته باشید لبههای گوشت نباید ضخیم باشد. به طور یکنواخت با فشار آوردن روی گوشت، لبههای آن را نازک کنید، یکی از مخلوطهای داخل رولت را آماده کنید و سطح گوشت را با آن بپوشانید.
۳. برای آماده کردن مواد داخل رول، ابتدا تخم مرغها را آبپز کرده و پس از پوست کندن به صورت حلقهحلقه، خرد کنید. حالا جعفری یا گشنیز خرد شده را روی گوشت بریزید و سپس تخممرغها را روی سبزی بچینید و با پاشیدن نمک و فلفل، آن را مزه دار کنید. در پایان، لبههای گوشت را از روبهرو به هم بچسبانید. داخل تابهای مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس رولت پیچیده شده را داخل روغن بگذارید. پس از اینکه یک طرف آن کمی سرخ شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر هم سرخ شود.
۴. در روشی دیگر شما میتوانید داخل رولت را با مخلوط گردو و زرشک پر کنید. بعد از پهن کردن گوشت روی سینی، زرشک را شسته و با گردوی خردشده مخلوط کنید. سپس آن را روی گوشت بریزید و حالا دو طرف گوشت را مانند روش قبل روی هم چسبانده و آن را سرخ کنید. بعد از سرخ شدن رولتها، آنها را داخل یک تابه بزرگ کنار هم قرار دهید. تابه کوچک دیگری هم آماده کنید و در آن کمی روغن بریزید. سپس یک قاشق سوپخوری رب گوجهفرنگی را در آن تفت داده و مقداری آب هم به آن اضافه کنید. حالا سس حاصله را روی رولتهای چیده شده در تابه بزرگ بریزید و در ظرف را بگذارید و مدت یک ساعت روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا رولتها بپزند.
آش رشته ترش
ملایریها یک نوع آش میپزند که با آشهایی که تا به حال خورده اید بسیارمتفاوت است و تفاوت آن به خاطر داشتن میوههای خشکی است که در تهیه آن استفاده میشود در این آش علاوه بر میوههای خشک سرکه و شیره انگور هم میریزند که این ترکیب بی نظیر است. در مهمانیهای رسمی تان این آش را هم اضافه کنید به درد همه مهمانان میخورد.
مواد لازم برای ۸ نفر
- نخود، لوبیا چیتی و عدس: ۷۵۰ گرم (معمولا مقدار عدس باید بیشتر از نخود و لوبیا باشد)
- سبزی آش خرد شده: ۱ کیلوگرم
- پیاز متوسط: ۳ عدد
- روغن مایع مخصوص سرخ کردنی: به مقدار لازم
- آلبالو خشک، قیسی، برگه زردآلو و آلو: ۲۰۰ گرم
- رشته مخصوص آش: ۷۵۰ گرم
- پودر نعنا خشک: ۱ قاشق سوپخوری
- شیره انگور: ۲ /۱ پیمانه
- سرکه انگور:۲ پیمانه
- آب گوشت یا آب قلم: ۱ لیوان
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه:
۱. ابتدا لوبیا و نخود را از قبل در کاسهای حاوی آب بریزید و بگذارید خیس بخورند. برای پخت عدس هم خیس کردن دو ساعت پیش از پخت کافی است؛ بنابراین عدس را همان روز خیس کنید. از پیازها را هم پوست کنده و به صورت خلالی خرد کنید.
۲. در قابلمه بزرگ مخصوص پخت آش مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس دوسوم پیازهای خرد شده را در آن تفت دهید تا کمی طلایی شوند. پس از آن آب قلم یا گوشت را همراه با دو لیوان آب معمولی و نخود و لوبیا اضافه کنید و بگذارید بپزند. مرحله بعدی، اضافه کردن عدس به همراه کمی نمک است. حالا در قابلمه را بگذارید و صبر کنید تا حبوبات کاملا پخته شوند.
۳. در این فاصله کاسهای حاوی آب آماده کنید و آلبالو خشک، آلو و برگه قیسی و زردآلو را در آن بریزید و بگذارید خیس بخورند. سپس سبزی خرد شده را داخل قابلمه بریزید و کمی حرارت دهید تا سبزی نیم پز شود. بعد از آن خشکبار خیسانده شده را همراه با فلفل داخل قابلمه آش بریزید و اجازه دهید همراه با سبزی کاملا بپزد.
۴. بعد از اینکه از پخت سبزی و خشکبار مطمئن شدید، نوبت اضافه کردن رشته است. رشتهها را نصف کرده و پس از ریختن در آش بگذارید در آش چند جوش بخورد. سپس در ظرف دیگری شیره انگور را با سرکه مخلوط کرده و در مراحل نهایی پخت، این مخلوط را هم به آش بیفزایید و بعد از حدود ده دقیقه زیر حرارت را خاموش کنید و در کاسه مورد نظر بریزید و با نعنای سرخشده و کمی پیاز داغ تزیین کنید.
نکات:
توجه کنید در ترکیب سبزی آش باید حتما برگ چغندر وجود داشته باشد.
پسته پلو با مرغ
پسته پلو در اصل یک غذای پاییزی است، چون طعم و مزه پسته تازه در غذا چیز دیگری است، ولی حالا که تا پاییز شش ماه مانده قرار نیست تا آن موقع صبر کنید؛ این غذا، هم رسمی است هم خوشمزه.
مواد لازم برای ۴ نفر
- برنج: ۳ پیمانه
- فیله مرغ: ۸ تکه
- مغز پسته: ۳ پیمانه
- شوید تازه یا خشک: ۲ پیمانه
- پیاز متوسط:۲ عدد
- سیب کوچک: ۱ عدد
- ساقه کرفس: ۲ عدد
- هویج کوچک: ۲ عدد
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- روغن: به مقدار لازم
- زعفران آبکرده: ۲ قاشق سوپخوری
- زرشک: ۳ قاشق سوپخوری
طرز تهیه:
۱. پستهها را در آب جوش بریزید و بگذارید چند ساعت خیس بخورد در این مدت چند دفعه آب آن را عوض کنید. برنج را پاک کرده با آب ولرم به آرامی بشویید. سعی کنید برنج در موقع شستن خرد نشود. بعد آن را با سنگ نمک در کاسهای ریخته، روی آن مقداری آب بریزید و به مدت پنج- شش ساعت بگذارید خیس بخورد. پوست پستهها بعد از خیس خوردن به راحتی جدا میشود. پوستها را بکنید را هم پوست کنده و از پوست دوم جدا کنید تا دو لپه سبز رنگ پسته دیده شود.
۲. شویدها را بعد از پاک کرده وخوب خرد کنید و کناری بگذارید. پیازها را هم ریز خرد کنید. فیلههای مرغ را در مقداری روغن بریزید و در اواسط پخت، پیاز خرد کرده را هم افزوده و پس از کمی تفت دادن مقدار آب بریزید و بگذارید تا تکههای مرغ بپزند. البته برای مزهدار کردن مرغها کمی زعفران آب کرده و نمک و فلفل هم اضافه کنید.
۳. برنج را به روش معمول در قابلمه آب جوش ریخته و بگذارید سبک شود. بعد از آبکش کردن برنج ته قابلمه را ته دیگ مناسب و دلخواه (برگ کاهو، نان یا سیب زمینی) بچینید. برنج آبکش شده را روی ته دیگ ریخته و لایه لایه شوید و مغزپستههای بدون پوست را به آن اضافه کنید. مقداری روغن روی برنج ریخته و آن را به مدت ۴۵ دقیقه دم کنید. بعد از پخت، برنج را در دیس کشیده و با مرغ تزئین کنید. مقداری برنج را با زعفران خوش عطر و بو کرده و با آن روی غذایتان را تزئین کنید. کمی زرشک را هم در روغن یا کره تفت دهید و با آن اطراف برنج را زیباتر کنید.
نکات:
اگر میخواهید تکههای مرغ خوش طعم شده و بوی زهم آن گرفته شود سیب درختی را درشت خرد کرده، کنار مرغها بگذارید تا بپزد. پخت سیب در کنار مرغ باعث لطیفتر شدن گوشت آن شده و بو و عطر خوبی هم به مرغ میدهد. البته ازکرفس و هویج هم میتوانید برای این کار استفاده کنید.
قیمه ترکی یا «پیچاققیمه»
یکی از غذاهای معروف و رسمی اردبیل خورش قیمه ترکی یا به زبان خودشان پیچاق قیمه است. این غذا به خاطر داشتن خلال بادام بافت و ظاهر زیبایی دارد و برای مهمانیهای مجلسی جذاب است. به خصوص اگر تخم مرغهای روی آن را با قالب مخصوص فرم دار آماده کنید و روی خورش بریزید.
مواد لازم برای ۶ نفر
- گوشت قیمهای: ۵۰۰ گرم
- خلال بادام: ۱۵۰ گرم
- پیاز بزرگ: ۲ عدد
- نمک، فلفل، دارچین و زردچوبه: به مقدار لازم
- زعفران ساییده شده: ۲ /۱ قاشق چایخوری سرپر
- آبغوره: ۲ قاشق سوپخوری
- رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق سوپخوری
- تخممرغ: ۲ عدد
- روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه:
۱. ابتدا گوشت را به صورت قیمهای خرد کنید، بشوییدودر سبدی بگذارید تا آب اضافی آن خارج شود. یکی از پیازها را پوست کنده و به صورت خلالی خرد کنید. در یک قابلمه، مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. پیاز خرد شده را اضافه کنید و آنقدر حرارت دهید تا طلایی شود. دارچین و زردچوبه را به آن بیفزایید و کمی تفت دهید.
۲. گوشتها را هم به مواد داخل قابلمه اضافه کنید تا با پیاز کمی تفت داده شود. زعفران را در مقداری آب جوش حل کنید و همراه یک لیوان آب جوش در قابلمه بریزید. شعله اجاقگاز را کم کرده و تا زمان پخت کامل تکههای گوشت، صبر کنید.
۳. حالا پیاز دوم را هم خلالی خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و پیازها را در آن تفت دهید. خلالهای بادام را هم همراه با رب گوجهفرنگی در آن تفت دهید.
۴. بعد از اینکه گوشت کاملا پخت، مخلوط خلال بادام، پیاز داغ و رب را به گوشت اضافه کرده و با نمک و آبغوره مزهدار کنیدو بگذارید خورش روی حرارت ملایم جا بیفتد.
۵. از این مرحله به بعد ۲ روش وجود دارد:
روش اول این است که تخممرغها را دانهدانه روی خورش بشکنید و کمی هم بزنید، در قابلمه را بگذارید و صبر کنید تا تخممرغها داخل خورش بپزند، سپس خورش را در ظرف مورد نظر بریزید و سروکنید.
در روش دوم میتوانید تخممرغها را در تابه دیگری به صورت نیمرو درست کنید و پس از کشیدن خورش در ظرف مورد نظر، تخممرغها را به صورت درسته روی آن قرار دهید. این روش ظاهر رسمیتری دارد.
یه جور دیگه
یک نوع متداول طعمدار کردن این خورش استفاده از لیموعمانی است؛ به این ترتیب که پس از پخت گوشت و اضافه کردن مخلوط خلال بادام، پیاز داغ و رب، تعدادی لیموعمانی را بشویید و پس از اینکه با چنگال داخل هر کدام را سوراخ کردید، آنها را داخل خورش بریزید.