شجریان و ناظری غزلهای حافظ و مولانا را برای مردم معنا کردند
علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون در ابتدای برنامه که اجرای آن برعهده محمد حسین توتونچیان بود، ضمن قرائت قطعه شعری بیان کرد: صدا و نغمههای شهرام ناظری چندین دهه است که آرام بخش دلهای مردم ایران است. صدای او دربرگیرنده نغمههای زبایی است که با صدای او زندگی کردیم. محمدرضا شجریان که خدایش بیامرزد و شهرام ناظری غزلهای حافظ و مولانا را با صدای خوبشان برای مردم ایران معنا کردند. اینها کار کمی نبوده است و اگرچه دست کم گرفته میشوند اما این هنرمندان نماینده فرهنگ و هنر این کشور در دنیا هستند.
وی افزود: اینهایی که میگویم شعار نیست، اینها واقعیتهایی هستند که من به بخشی از آنها اشاره میکنم و من بسیار خوشبختم که اسم شهرام ناظری را نام میبرم. من برای اولین بار است که به موزه موسیقی آمدم اما جای خوشحالی است که موسیقی ما اگرچه دارای مشکلاتی است و بخشی از جامعه وارد این موسیقی نمیتوانند بشوند اما این برنامه میتواند دربرگیرنده اتفاقات خوشایندی باشد که من را خوشحال میکند. به هر حال این انسانها هستند که خلاقیت آفرین هستند. آنها انسانهایی هستند که فارغ از دولتها و مدیریتها هنرآفرینی میکنند و با همت مضاعفی که دارند تلاش میکنند که بهترین آثار را بدون اتکا به دولتها و متکی به خلاقیت خود خلق میکنند. به اعتقاد من کائنات و کیهان خیلی زمان زیادی میبرد که دور بچرخند تا ما شاهد حضور مجدد آدمهایی مانند شجریان و ناظری باشیم.
اعلام بیزاری از جنگ با شعر و موسیقی ایرانی
چهرزاد بهار دختر مرحوم ملک الشعرا بهار هم در این برنامه ضمن قدردانی از برگزارکنندگان مراسم گفت: من با این سن و سالم آمدم تا به فرهنگ و هنر ایران زمین احترام بگذارم. به هر حال استاد ناظری چند غزل از بهار خوانده که بسیار زیباست. پدرم وقتی فوت کرد من ۱۴ سال داشتم و خیلی او را خوب درک نکردم اما وقتی شعر او را میخوانم نشان داد که او کیست؟ من در زمانی که در ییلاق کنار او بودم شاهد خلق آخرین قصیده او بودم. من زمانی کنار او بودم که دنیا درگیر جنگ بود. او از جنگ بیزار بود و تلاش میکرد تا با شعر این بیزاری از جنگ را اعلام کند.
وی افزود: هنرمندانی مانند شهرام ناظری نیز مانند بهار تلاش میکنند تا با خلق آثار موسیقایی مختلف این انزجار خود از جنگ را اعلام کرده و دنیا را به شعر و ادب و فرهنگ دعوت کنند. پس چه اتفاق خوشایندی که امروز شاهد رونمایی از آلبوم جدید استاد شهرام ناظری هستیم.
خوشحالی از انتشار یک آلبوم در قالب انزوای چند ساله
شهرام ناظری خواننده موسیقی ایرانی هم پس از صحبتهای چهرزاد بهار گفت: اثر «خنیاگر» در حقیقت با در نظر گرفتن موسیقی خراسان با همکاری مسعود خضری در هشت سال گذشته تولید شد. البته متاسفانه شرایط به گونهای بود که کسی توجهی به این آلبوم نمیکرد اما به واسطه یک مدیر فرهنگ دوست به نام آقای افشار در انتشارات سروش موفق شدیم که این آلبوم دوباره منتشر شود. البته برای من جای تعجب دارد که چنین آلبومی در چنین شرایطی پیش روی مخاطبان قرار گرفته است. چون ما اکنون در حالتی هستیم که همه چیز ناراحتکننده است و این جای خوشحالی دارد که در این انزوای چند ساله شاهد انتشار اثر قابل توجهی در عرصه موسیقی ایرانی هستیم.
وی افزود: ما در این کار نهایت تلاش خود را انجام دادیم که این آلبوم به نتیجه برسد و امروز برای من جای شگفتی دارد که با هر زحمتی که بود شاهد انتشار آلبومی هستیم که در شرایط سختی آن را تولید کردیم. من اکنون در وضعیت خوبی قرار ندارم ضمن اینکه آثار منتشرنشده زیادی در حوزههای مختلف دارم که بنا به شرایط بسیار بد فعلی برایم انتشارشان مهم نیست. یعنی کار به جایی رسیده که دیگر برای من تفاوتی ندارد. اما به هر حال تصور میکنم انتشار چنین آلبومی میتواند دربرگیرنده نور امیدی باشید که به آینده امیدوار باشیم.
شوالیه آواز ایران تصریح کرد: متاسفانه تنها جایی که رغبت میکنم در آنجا حضور داشته و قلب مرا راحت میکند، همین موزه موسیقی است و امروز باعث خوشحالی فراوانی است که میتوانیم مراسم رونمایی آلبوم را در این مجموعه برگزار کنیم. این اثر مربوط به موسیقی شمال خراسان است که به همت مسعود خضری آماده شده و بر اساس موسیقی مقامی تهیه و تدارک دیده شده که استاد این رشته محمدرضا درویشی در این راه کمک قابل توجهی به من داشته است.
شهرام ناظری یک آلبوم از موسیقی منطقه تالش تولید میکند
محمدرضا درویشی پژوهشگر موسیقی ایرانی و مشاور عالی آلبوم «خنیاگر» هم در بخش دیگری از این مراسم ضمن ارائه توضیحاتی درباره موسیقی ردیف دستگاهی ایران، موسیقی غربی، موسیقی نواحی ایران، موسیقی پاپ و کارکردهای موسیقایی آنکه در برخی جهات تعابیر اشتباهی نیز از آنها میشود، اظهار کرد: چه در زمینه اجرای سازها و چه در زمینه آواز خوانی، استاد محمدرضا شجریان از جمله خوانندگانی بود که توجه زیادی به موسیقی اقوام ایران به ویژه منطقه خراسان داشت. در این چارچوب اما استاد شهرام ناظری قبل از اینکه دستگاه شور را بشناسد مقامهای کردی را به درستی هرچه تمام تر اجرا کرد. او مقامهای کردی را به درست ترین شکل ممکن بلد است. مسیری که وی در موسیقی ردیف دستگاهی ایران هم طی کرد و شرایطی را ایجاد کرد که وی از ممتازترین افراد در حوزه آواز شود. اینها استعداد و ممارستی میخواهد که میتواند تبدیل به خصوصیت بارز شهرام ناظری شود.
وی افزود: خصوصیت دوم شهرام ناظری به همان زمان بیست سالگی این هنرمند برمیگردد و آن صدای اختصاصی شهرام ناظری است که هیچکس تاکنون نتوانسته مانند او باشد. او شیوه خاص خوانندگی خود را داشت که از هیچ هنرمندی تقلید نکرد و هیچ هنرمندی هم نتوانسته مانند او تقلید کند. بنابراین وی یک شخصیت منحصر به فرد در عرصه موسیقی، با توجه به دو خصوصیتی است که به آن اشاره داشتم. من امیدوارم غیر از کارهایی که او در دست انتشار دارد هماهنگیهایی صورت گرفته که آلبومی از آهنگهای موسیقی منطقه تالش به خوانندگی این هنرمند هم آماده شود.
امتیاز شنیدن یک آلبوم خراسانی از یک خواننده کرد
مسعود خضری نوازنده دوتار خراسان و آهنگساز آلبوم «خنیاگر» هم در این مراسم گفت: موسیقی منطقه خراسان هنوز مهجور واقع شده و روی آن کار چندانی صورت نگرفته است. بنابراین از مدتها پیش به سراغ استاد ناظری رفتیم تا موسیقی منطقه خراسان با محوریت ساز دوتار به واسطه کاراکتر صدای جناب ناظری و ویژگیهای موسیقی خراسان بیشتر به مردم شناسانده شوند.وی افزود: استاد ناظری اگر چه از حوزه موسیقی منطقه خراسان نبود اما زحمات بسیار زیادی کشید که جا دارد از او به واسطه این همکاری قدردانی ویژهای داشته باشم.
این هنرمند و نوازنده دو تار پس از پایان صحبتهای خود به اجرای یک قطعه موسیقایی از موسیقی مقامی منطقه خراسان پرداخت.
بعد از اجرای این بخش از برنامه در حضور مدیرعامل خانه موسیقی، مدیر دفتر موسیقی و سرود و شعر سازمان صدا سیما، مدیر انتشارات سروش و داود گنجهای از آلبوم «خنیاگر» به صورت رسمی رونمایی شد.
حمیدرضا نوربخش، داود گنجهای، علیرضا قزوه، داریوش پیرنیاکان، فاطمه معتمدآریا، شاهرخ تویسرکانی، قاسم رفعتی، حمیدرضا عاطفی، محمدرضا ورزی، علیرضا میرعلی نقی، از جمله هنرمندانی بودند که در این برنامه حضور داشتند.