اصغر نقی زاده، بازیگر سینما و تلویزیون که بیشتر در ژانر دفاع مقدس با درون مایه طنز ایفای نقش کرده است، درباره خلق لحظات کمدی در فیلم و سریال های جنگی که این روزها بعضا با انتقادهایی همراه می شود، چنین می گوید: «جنگ زندگی بود. ما در جنگ مدام به همدیگر تیر نمی انداختیم بلکه زندگی می کردیم. شوخی می کردیم، ورزش داشتیم. جنگ گریه و خنده را با هم داشت؛ بنابراین نیازی نیست ما در فیلم و سریال هایمان فقط درگیری و تلخی جنگ را نشان بدهیم، ما به شوخ طبعی هم نیاز داریم.»
این بازیگر که به عنوان رزمنده در جبهه ها حضور داشته است، در گفت و گو با ایسنا درباره پرداخت به ژانر دفاع مقدس با درون مایه کمدی گفت: متاسفانه خیلی مسائل دفاع مقدس در فیلم ها و سریال ها گفته نشده و نمی شود. اینکه مثلا خانم ها در جنگ چه دشواری هایی داشتند؛ از مادر شهید گرفته تا همسر رزمندگان و زحمات و سختی هایی که متحمل میشدند. اینکه در دوران دفاع مقدس برای مثال آموزش و پرورش ما چه کارهایی کرد و چقدر رزمنده اعزام می کرد و خیلی موضوعات دیگر که هیچ وقت در کارهای دفاع مقدس دیده نشده است؛ بنابراین به اعتقاد من بحث شوخی در دفاع مقدس هم امری سلیقهای است. برخیها شوخی را دوست ندارند و انتقاد میکنند و برخی هم معتقدند باید برخی مسائل با شوخ طبعی گفته شود و دیگر گریه بس است. به نظرم این انتقادها هم طبیعی است، ما باید کار خودمان را انجام بدهیم. اگر قرار باشد مدام دنبال این باشیم که هر کسی چه می گوید، داستان ملانصرالدین، خرش و پسرش پیش می آید.
با جنگ شوخی کنیم؟
بازیگر سریال های “زیرخاکی”، “معراجی ها”، “وضعیت سفید” و “خوش رکاب” درباره انتقادهایی که به فصل سوم “زیرخاکی” شد، توضیح داد: آقای سامان در فصل سوم همان حساسیتهای فصل های قبل را داشت و همان زحمات و سختی ها را متحمل شد؛ منتهی المان هایی که در فصل سوم به کار برده شد برای تماشاگر جذابیت قبل را نداشت. به عنوان مثال شوخی های میان زن و شوهر و درگیری هایشان که در سری اول تازگی بسیاری داشت و در سری دوم هم تا حدودی خوب بود، اما گویا در سری سوم تکرار شده بود. به عنوان مثال لهجه لُری همسر بنده که خانم گیتی قاسمی ایفاگر نقش بودند در سری دوم بسیار جذابیت داشت ولی در سری سوم تکرار شده بود و دیگر برای بیننده جذابیت سابق را نداشت.
وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه ما در ایران زندگی می کنیم؛ یعنی صداوسیما، من و حتی شما ناگهان از خواب بیدار می شویم و می گوییم فلان سریال را بسازید! برای فصل سوم “زیر خاکی” ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۰ با ما تماس گرفتند و گفتند باید ۱۵ قسمت سریال را بسازید و ما با ۱۵ روز پیش تولید کارمان را شروع کردیم؛ یعنی حتی از دقیقه نود هم گذشته بود. ساخت چنین سریالی حداقل یک سال زمان میبرد اما طی چند ماه “زیرخاکی۳” ساخته شد، آن هم کار به این سنگینی که بخشهای جبهه و جنگ و اسیری داشت و پرلوکیشن و پربازیگر بود. از طرفی هم درگیر موج ششم کرونا شده بودیم و همه ما دسته جمعی کرونا گرفتیم و واقعاً بی جان بودیم اما با همان حالمان سرکار حاضر می شدیم و کار می کردیم و اصلاً هم خبری از قرنطینه نبود چون همه کرونا گرفته بودیم. ما در شرایط سخت، فشار بالا و زمان بسیار کم فصل سوم را ساختیم؛ ضمن اینکه پروداکشن های سری سوم خیلی سنگینتر از فصل اول و دوم بود.
“زیرخاکی” ادامه دارد؟
نقی زاده در پاسخ به اینکه آیا ممکن است “زیرخاکی” ادامه داشته باشد؟ خاطرنشان کرد: من از پایان فصل سوم خودم دیگر تماسی با دوستان نداشتم اما به نظرم انتهای داستان، دو پهلو بود حالا نمی دانیم اگر صداوسیما تصمیم بگیرد شاید ادامه پیدا کند. من اطلاعی ندارم همه چیز بستگی به سازمان صداوسیما دارد.
من هم دوست دارم نقش های منفی با سبیل چخماقی بازی کنم
او سپس در پاسخ به اینکه خودتان به عنوان بازیگر، آیا بیشتر به ژانر دفاع مقدس علاقه دارید یا تمایل دارید ژانرهای دیگر را هم تجربه کنید؟ گفت: ما بازیگران چندان حق انتخاب نداریم. ما مثل دختری هستیم که در خانه نشسته و منتظر است تا خواستگاری برایش بیاید. من فیلم و سریال های غیرجنگی هم کار کردم اما بیشتر برای نقش های دفاع مقدسی سراغم می آیند. آنهایی که به دنبال مشتری هستند و سراغم می آیند از من می خواهند یا برای مثال نقش رئیس جهاد سازندگی را بازی کنم یا رئیس بنیاد شهید باشم و یا مثلاً بیشتر مراسم هایی که برای خانواده شهدا برگزار میکنند از من دعوت می کنند. من هم دوست دارم نقش های منفی با سیبیل های چخماقی هم بازی کنم و آدم ها را بکشم تا توانایی هایم را نشان بدهم اما آنهایی که ما را می خواهند و به خواستگاری ما می آیند، مهم اند، نه ما.
ایفای نقش در سریال مسعود ده نمکی
نقی زاده که در سریال جدید مسعود ده نمکی هم ایفای نقش خواهد داشت، در این باره توضیح داد: برای سریال “آزادی مشروط” هنوز نوبت ایفای نقشم فرا نرسیده و قرار است به زودی به جمع بازیگران بپیوندم اما هیچ اطلاعی از نقشم ندارم فقط مدیر تولید پروژه با من تماس گرفتند و گفتند که بزودی به گروه ملحق خواهم شد.
خوهشم این بود مسوولان به “جنگ دوست داشتنی” نیایند
این بازیگر که نوروز ۱۴۰۱ برنامه ای تحت عنوان “جنگ دوست داشتنی” را برای شبکه نسیم داشت در این باره گفت: “جنگ دوست داشتنی” فروردین ماه سال ۹۹ کار شد و اول قرار بود دی ماه ۹۸ کلید بخورد که کارگردان طرحش را به من داد و موافقت کردم و پذیرفتم اما حاج قاسم سلیمانی شهید شدند و کار عقب افتاد، بعد از آن هم کرونا آمد و مجبور شدیم در نهایت فروردین ۹۹ در میدان فردوسی دکور بزنیم و همان جا آغاز به کار کنیم. این برنامه یک بار فروردین ۱۴۰۰ از شبکه افق پخش شد ولی به دلیل اینکه ساعت پخش مناسبی نداشت، دیده نشد تا اینکه امسال در ۴۵ قسمت از شبکه نسیم به روی آنتن رفت و خداراشکر مردم هم دوست داشتند.
وی اضافه کرد: من در این برنامه خواهشم این بود که سرداران و مسئولان را به برنامه نیاورند چون نمی توانند راحت حرف بزنند؛ خواهش کردم افرادی را بیاورند که بازنشسته باشند و بتوانند راحت تر صحبت کنند. جالب بود وقتی این برنامه پخش شد پسران خود من که حدود ۳۵ سال سن دارند می گفتند مگر در جنگ هم این موضوعات بود؟! که من می گفتم جنگ زندگی بود، ما مدام برای هم تیر نمیانداختیم بلکه زندگی می کردیم، کارهای روزمره مان را انجام می دادیم. جنگ گریه و خنده را با هم داشت.
نقی زاده که در سالروز آزادسازی خرمشهر با ایسنا گفت و گو داشت، در این زمینه یادآور شد: یک سال و نیم زمان برد، خیلی ها شهید شدند و خسارت ها وارد شد تا ما بتوانیم خرمشهر را پس بگیریم. الان هم واقعا با چهل سال پیش فرقی ندارد، اگر آن روی سلحشوری و فداکاری مان را در مملکت نگه نداریم و خودمان را ضعیف نشان بدهیم، همین فردا صبح دشمن به کشورمان می ریزد.
پیام به آنها که پول و قدرت دارند
این هنرمند همچنین درباره اینکه آیا پیامی به فیلمسازان حوزه دفاع مقدس دارید؟ خاطرنشان کرد: بسیاری از کارگردانان که در حوزه دفاع مقدس کار می کردند به ژانرهای دیگر روی آورده اند و برخی دیگر هم در همین ژانر ماندهاند و کار می سازند. در واقع ما باید به سیاست گذاران و آنها که پول و قدرت دارند مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت ارشاد و سازمان صداوسیما پیام بدهیم، تا سیاست ها را به گونهای طراحی کنند که آثار جنگی خوب ساخته شود.
اصغر نقی زاده در پایان درباره سریال جدیدی که در آن حضور دارد، گفت: یک سریال با عنوان “نیکان” به کارگردانی علی سرآهنگ دارم که از شهریور سال گذشته تصویربرداری اش آغاز شده و همچنان ادامه دارد. نیکان یک سریال خانوادگی است که بنده هم فعلا در این مجموعه مشغول به کار هستم.