۱۵ دروازهبان در پنج دوره مختلف به عنوان دروازهبانهای ایران در جام جهانی به میدان رفتند.
با نزدیکی به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، کارلوس کیروش سختترین انتخاب خود را در درون دروازه خواهد داشت؛ جایی که برخلاف ادوار گذشته پنج دروازهبان آماده در اردوهای تیم ملی حضور دارند و برای قرار گرفتن در فهرست پایانی (شامل سه دروازهبان) با همدیگر رقابت میکنند.
علاوه بر این، هنوز نفر اول ایران در جام جهانی مشخص نیست. اگر چه علیرضا بیرانوند به واسطه تجربه بیشتر از جمله حضور در جام جهانی گذشته شانس نخست به شمار میرود اما برگزاری دو دیدار دوستانه مقابل اروگوئه و سنگال نشان داد که علاوه بر بیرانوند باید عابدزاده و حسینی را هم از بختهای اصلی در جام جهانی قطر برای قرار گرفتن در دروازه ایران حساب کرد.
در ادوار گذشته جام جهانی هم دروازهبانهای مختلفی با هم به رقابت پرداختند و حتی در مواقعی شاهد کنار گذاشتن برخی چهرههای نامدار بودیم تا روی هم رفته بعد از پنج حضور در جام جهانی، ۱۵ دروازهبان مختلف طعم حضور در بزرگترین رویداد فوتبالی جهان را تجربه کنند.
در این گزارش به مرور اسامی این ۱۵ نفر میپردازیم:
جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین
ناصر حجازی: اولین دروازهبان ایرانی در جام جهانی کسی نیست جز ناصر حجازی. حجازی در شرایطی به جام جهانی رفت که تاج (استقلال) را ترک کرده و راهی شهباز شده بود. به دلیل درخشش در بازیهای آسیایی تهران از سوی حشمت مهاجرانی، سرمربی وقت تیم ملی، برای بازیهای جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین به تیم ملی دعوت شد تا او و بقیه همتیمیهایش در تیم ملی، اولین جام جهانی زندگیشان را تجربه کنند. او در هر سه بازی تیم ملی در مرحله گروهی به عنوان دروازهبان اصلی به میدان رفت اما نتیجه چندان خوب نبود چرا که حجازی در این مسابقات ۸ گل خورد که شامل ۴ گل از روی نقطه پنالتی و یک گل به خودی هم بود.
بهرام مودت: دروازهبان پرسپولیس به عنوان جانشین و ذخیره ناصر حجازی به جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین رفت اما فرصتی برای بازی در این رقابتها پیدا نکرد.
رسول کربکندی: وقتی اختلاف میان منصور رشیدی و حشمت مهاجرانی، سرمربی تیم ملی ایران بالا گرفت و در نهایت به کنار گذاشته شدن رشیدی منتج شد، کربکندی، دروازهبان جوان ذوب آهن فرصت حضور در این رقابتها را به دست آورد.
جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه
احمدرضا عابدزاده: بعد از پایان طلسم ناکامیهای ایران در جام جهانی که با بازی درخشان عابدزاده در دیدار با استرالیا همراه بود، مردم امید زیادی به درخشش این تیم داشتند. جلال طالبی که شاهد درخشش او در بازیهای تیم ملی بود، او را برای حضور در این جام جهانی دعوت و به عنوان کاپیتان تیم ملی انتخاب کرد. او اولین بازی ایران در مرحله گروهی مقابل یوگوسلاوی رابه دلیل مصدومیت از دست داد و جای خود را به نیما نکیسا داد اما به دو بازی بعدی مقابل آمریکا و آلمان رسید و بازوبند کاپیتانی را به بازو بست. عابدزاده که نقش مهمی در پیروزی ایران مقابل آمریکا داشت، در مجموع سه گل دریافت کرد. او پس از جام جهانی، از بازیهای ملی خداحافظی کرد و در پرسپولیس ماند و به دلیل سکته مغزی، از فوتبال خداحافظی کرد.
نیما نکیسا: نکیسا که در اوج جوانی به سر میبرد، به عنوان دروازهبان دوم پرسپولیس به تیم ملی دعوت شد. مشابه این اتفاق شاید هیچگاه رخ ندهد که دو دروازهبان یک تیم باشگاهی به عنوان نفر اول و دوم تیم ملی راهی جام جهانی شوند. نکیسا در غیاب عابدزاده در بازی با یوگوسلاوی درون دروازه ایران قرار گرفت که حاصل این دیدار شکست یک بر صفر ایران با گلزنی سینیشا میهایلوویچ از روی ضربه ایستگاهی بود.
پرویز برومند: دروازهبان استقلال امید زیادی برای قرار گرفتن در درون دروازه به جای نکیسا داشت اما طالبی به نکیسا میدان داد و او صرفا به عنوان دروازهبان نیمکت نشین در این جام حضور یافت.
جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان
ابراهیم میرزاپور: دروازهبان فولاد از جام ملتهای آسیا در سال ۲۰۰۴ تبدیل به دروازهبان نخست تیم ملی شد و در جام جهانی در هر سه دیدار به میدان رفت و روی هم رفته با دو شکست و یک تساوی و دریافت ۶ گل به کار خود در جام جهانی ۲۰۰۶ پایان داد. در همان زمان انتقادهای بسیاری به عملکرد او وجود داشت و بسیاری اعتقاد داشتند که طالبلو میتواند گزینه بهتری برای ایران باشد اما برانکو نظر دیگری داشت. در مقطعی مهدی رحمتی جوان میتوانست جای او را بگیرد اما درست در ماههای باقی مانده تا جام جهانی رحمتی افت کرد و به طور کلی از سفر به آلمان جا ماند.
وحید طالبلو: دروازهبان جوان استقلال نمایشهای خوبی را درون دروازه این تیم به نمایش گذاشته بود و در معدود فرصتهای ارائه شده از سوی کادر فنی تیم ملی هم درخشش خوبی داشت اما در نهایت تجربه او کمتر از میرزاپور بود. طالبلو در جام ۲۰۰۶ به میدان نرفت و بعد از آن هم رحمتی با درخشش خود تبدیل به دروازهبان اول ایران شد.
حسن رودباریان: دروازهبان با تجربه پاس همواره عملکردی سینوسی داشت. او در برخی روزها بهتر از میرزاپور و در برخی روزها هم بسیار ضعیف ظاهر میشد. رودباریان به عنوان دروازهبان سوم ایران به این بازیها رفت.
جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل
علیرضا حقیقی: وقتی مهدی رحمتی به علت اختلاف با کیروش از تیم ملی رفت، رحمان احمدی ناجی ایران در مسیر صعود به جام جهانی بود اما در نهایت کیروش غیر منتظرهترین انتخاب برای جام جهانی انجام داد. حقیقی در شرایطی در سه بازی تیم ملی به میدان رفت که در یک تیم پرتغالی در دسته دوم این کشور بازی میکرد و همه گمان میکردند که کیروش به دنیل داوری، دروازهبان آینتراخت برانشوایگ بازی خواهد داد اما درست چند ساعت مانده به بازی با آرژانتین همه به انتخاب نهایی کیروش پی بردند. حقیقی در بازی با نیجریه و آرژانتین عالی بود و فقط یک گل دریافت کرد. در دیدار ایران با بوسنی بالاخره طلسم مقاومت او هم شکست و ایران با حساب ۳ بر یک بازنده شد و به کار خود پایان داد اما حقیقی اتفاقی را رقم زد که برای دروازهبانهای بزرگی مانند حجازی و عابدزاده تکرار شده بود.
دنیل داوری: یکی از دلایل اختلاف کیروش و رحمتی تمرکز سرمربی تیم ملی برای یافتن یک چهره جدید بود. دروازهبان ایرانیالاصل شاغل در آلمان بعد از یک فصل عالی و صعود به بوندسلیگا بهیکباره دچار افت شد و حتی در جام جهانی به میدان هم نرفت اما همه تصور میکردند نمایشهای بهتری را از این دروازهبان شاهد باشند.
رحمان احمدی: تا قبل از رفتن کیروش او دروازهبان ذخیره ایران بود اما جلوی کرهجنوبی که منجر به صعود تیم ملی به جام جهانی شد، نمایشهای احمدی غیر قابل باور بود. با این حال او در جام جهانی به میدان نرفت و از روی نیمکت شاهد کار حقیقی بود.
جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه
علیرضا بیرانوند: با اتمام جام جهانی بیرانوند تبدیل به دروازهبان ذخیره تیم ملی و جانشین حقیقی شد اما بعد از جام ملتهای ۲۰۱۵، پیراهن شماره یک را به تن کرد و در همه بازیها به میدان میرفت و با شایستگی در جام جهانی ۲۰۱۸ هم به میدان رفت. نمایش او در جام جهانی حرف نداشت و فقط با دو گل خورده و مهار پنالتی کریستیانو رونالدو به کار خود خاتمه داد و جزو بهترینهای ایران در تاریخ جام جهانی است و امید دارد در جام جهانی ۲۰۲۲ نیز به میدان برود که در آن صورت در نوع خود رکورددار خواهد بود.
امیر عابدزاده: حضور عابدزاده در جام جهانی ۲۰۱۸ برای ایرانیها و خارجیها جالب بود. عابدزاده ۲۰ سال بعد از حضور پدرش در جام جهانی ۹۸ فرانسه به روسیه رفته بود و همین مساله با حضور کسپر اشمایکل در تیم ملی دانمارک هم مقایسه میشد چرا که او هم فرزند پیتر اشمایکل، دروازهبان نامدار منچستر یونایتد و تیم ملی دانمارک است. اگر چه در این جام به علت درخشش بیرانوند فرصتی به عابدزاده نرسید اما او در مقطعی طلسم حضورهای متوالی بیرانوند را شکست و برای چند بازی نفر اول تیم ملی بود.
رشید مظاهری: دروازهبان ذوب آهن در اردوهای قبل از جام جهانی حضور ثابتی در تیم ملی داشت و با کنار زدن اخباری و حسینی توانست در جمع منتخبان قرار گیرد و راهی جام جهانی شود؛ هر چند فرصت حضور در میدان به او نرسید. او بعد از جام جهانی دچار افت شد و این روزها به اردوی تیم ملی هم دعوت نمیشود.
به گزارش ایسنا، بیرانوند، عابدزاده، حسینی، نیازمند و اخباری پنج دروازهبانی هستند که کارلوس کیروش باید برای جام جهانی ۲۰۲۲ از میان آنها سه نفر را برای جام جهانی ۲۰۲۲ انتخاب کند.