کارگردان مالکوم ایکس میگوید که صحنههای حج معنویت بسیار خوبی به فیلم اضافه کرد و جنبههای حماسی خیلی خوبی در فیلم ایجاد شد. اما فیلمبرداری این صحنهها بدون من انجام شد چون من غیرمسلمان بودم.
از زمان ساخت فیلم «مالکوم ایکس» ساخته اسپایک لی و با بازی دنزل واشنگتن سالها میگذرد اما این فیلم هیچ وقت فرصت آن را پیدا نکرد تا در عربستان سعودی جایی که سکانسهای سفر حج رهبر مسلمانان آمریکا فیلمبرداری شد، نمایش یابد.
اما این فیلم در جریان جشنواره دریای سرخ که در شهر جده عربستان برگزار میشود، برای اولین بار در این کشور با حضور کارگردان فیلم نمایش داده شد.
اسپایک لی کارگردان فیلم توضیحات جالبی را درباره فیلمبرداری سکانسهای مکه و حج مالکوم ایکس گفته است. اینطور که هالیوود ریپورتر نوشته است، اسپایک لی در این مراسم از ضرورت فیلمبرداری صحنههای حج میگوید زیرا مکه جایی بود که مالکوم احساس میکرده که به اسلام حقیقی گرایش پیدا کرده است. اما آن زمان، دوربین فیلمبرداری هرگز اجازه نداشت از کعبه فیلمبرداری کند. اما بعد از این به لطف خدا و فضل اللّه، مسئولین اجازه دادند که فیلمبرداری انجام شوند. این مجوز را آنان به خاطر وجود مالکوم ایکس که فهمیدند چه کسی است قائل شدند.
لی در ادامه میگوید از آنجایی که مسلمان نیست شخصاً نمیتوانست برای فیلمبرداری به مکه برود، اما در عوض یک گروه فیلمبردار مسلمان را استخدام کرد تا از هزاران نمازگزاری که در مراسم حج خود نیز شرکت میکردند، فیلمبرداری کنند.
او گفت: «فیلمهایی که در طول حج به دست آوردیم شگفتانگیز بود و واقعاً آن فیلم حماسی را که ما به آن نیاز داشتیم، به فیلم داد. او میگوید که این صحنهها واقعاً معنویت زیادی را اضافه کرد.
لی در بخش دیگری میگوید که برای اینکه بتواند تمام تحول و دگرگونی مالکوم ایکس را نمایش دهد به سه ساعت زمان نیاز داشت اما کمپانی برادران وارنر که تولیدکننده فیلم بودند گفتند که فیلم باید دو ساعت باشد. من برای حل این مشکل الیور استون را واسطه قرار دادم. او آن موقع در پستولید فیلم جیافکی بود. آنها در نهایت به من گفتند که فیلم میتواند سه ساعت باشد. آنها نمیدانستند که من و استون بایکدیگر نزدیکیم.
لی همچنین به این واقعیت اشاره کرد که دنزل واشنگتن برای مالکوم ایکس برنده جایزه اسکار شده بود و ادعا کرد که “آکادمی در نادیده گرفتن فیلمها سابقه دارد.” با این حال، او گفت که آن اجراها هنوز زندهاند… امروز هیچکس فیلمهایی با موضوع سیاهپوستان مانند “رانندگی خانم دیزی” و “کتاب سبز” را تماشا نمیکند.