«پاکو خمس» و «ژوزه مورایس» با عملکرد قابل قبولی که در لیگ برتر داشتهاند، میتوانند گزینه مناسبی برای تیم ملی باشند.
تحلیل، مصاحبه، شایعه، خبر و… حداقل در ظاهر چیزی تغییر نکرده و همچنان بحث انتخاب سرمربی جدید تیم ملی فوتبال ایران داغ است اما نتیجهای حاصل نشده و نامی به صورت جدی برای نشستن روی نیمکت داغ یوزهای ایرانی از طرف فدراسیون فوتبال معرفی نشده است.
شاید خروجی نشست امروز (یکشنبه) هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال بتواند اطلاعات جدیدی را پیرامون مهمترین چالش فدراسیونِ مهدی تاج در اختیار رسانهها و فوتبالدوستان قرار دهد. تا به امروز همه چیز به گمانهزنی رسانهها و شایعات شنیده شده مربوط میشد.
بعد از جواد نکونام، یحیی گل محمدی، فرهاد مجیدی، علی دایی، امیر قلعهنویی، برانکو ایوانکوویچ، کارلوس کیروش و چند سرمربی خارجی، حالا بحث حضور ۲ سرمربی خارجی شاغل در لیگ برتر ایران برای جلوس روی نیمکت تیم ملی مطرح شده است. سکانداران ۲ تیم شهرستانیِ پرطرفدار و مدعی لیگ بیستودوم یعنی سپاهان و تراکتور.
ژوزه مورایس
۵ پیروزی در ۵ دیدار اخیر و آمار ۱۰۰درصد برد در نیم فصل دوم باعث شده تا سپاهان اصفهان بتواند بالاتر از سرخابیهای پایتخت با ۳۹ امتیاز رتبه نخست لیگ را تا به اینجای کار بهخود اختصاص دهد. دیگری خبری از نتایج سینوسی نیمفصل اول نیست. طلایی پوشان با هدایت مرد ۵۷ ساله به فرم مطلوب رسیده اند و حالا با ۱۱ برد (در کنار پرسپولیس)، ۲ باخت (در کنار پرسپولیس و مس رفسنجان)، ۲۹ گل زده و تفاضل گل ۱۸+ بهترین عملکرد را در اکثر فاکتورها به خود اختصاص دادهاند. این عملکرد قابل تقدیر باعث شده تا نماینده طلاییپوش نصفجهان به شکستن طلسم ۸ساله و کسب قهرمانی ششم در لیگ برتر امیدوار شود.
شنیدهها حکایت از این دارد که در ساختمان سئول به مورایس فکر میشود و او یکی از گزینههای هدایت تیم ملی است. مورایس فقط در یک برهه کوتاه در سال ۲۰۰۸ سرمربی تیم ملی یمن بود و سابقه هدایت تیم های ملی را نداشته است. با این وجود عملکرد درخشان در کشورهای کرهجنوبی و عربستان و سابقه حضوری چندساله در فوتبال آسیا و حاشیه خلیج فارس باعث شده تا او به گزینهای قابل توجه برای تیم ملی تبدیل شود. مورایس در برهههای مختلف درباره تیم ملی صحبت کرده و بهنظر می رسد خودش از رسمی شدن این پیشنهاد استقبال خواهد کرد.
پاکو خمس
تراکتور در ۱۱ هفته ابتدایی با قربان بردیف ۱۵ امتیاز کسب کرد و حالا در ۸ هفته اخیر با هدایت پاکو خمس اسپانیایی، توانسته ۱۷ امتیاز از ۲۴ امتیاز ممکن را بهخود اختصاص دهد. خمس از نظر میانگین امتیازگیری از وقتی که آمده بهتر از هر مربی دیگری در لیگ بیستودوم کار کرده است. شاگردان او با ارائه فوتبالی تماشایی تیمهای بزرگی چون فولاد و استقلال را شکست دادهاند و تنها یک باخت را برابر پیکان متحمل شدهاند. آنها با کسب ۱۰ امتیاز از ۱۲ امتیاز موجود در نیمفصل دوم، دومین تیم برتر بودهاند. حالا فاصله پرشورها با صدر جدول ۷ امتیاز است. آنها به نوعی جای گلگهر را در جمع چهار تیم برتر لیگ گرفتهاند و منتظر لغزش سه تیم سپاهان، پرسپولیس و استقلال هستند.
«در خصوص موضوعی که بستگی به من ندارد، حرفی ندارم. کارم را در تراکتور انجام میدهم و همه چیز در آینده مشخص میشود». این بخشی از صحبتهای خمس با «آس» درباره حضورش روی نیمکت تیم ملی ایران بوده است. او پیش از این، از خبرنگاران داخلی هم با چنین سوالی مواجه شده بود. از صحبتهای خمس اینطور برداشت میشود که حضورش در تیم ملی ایران بستگی به باشگاه تراکتور دارد و آنها هستند که باید نظر نهایی را بدهند.
مهدی تاج
بد نیست بهسراغ آخرین صحبتهای مهدی تاج برویم. رئیس فدراسیون فوتبال ایران درباره انتخاب سرمربی تیم ملی گفت: «به زودی باید این کار را بکنیم. به هر جهت الان اگر سرمربی هم انتخاب کنیم فرصتی برای اردو زدن نیست؛ چون نه کسی میآید و در کوران لیگ نمیشود بازیکنی از تیمها گرفت ولی این عجله هست که چنین اتفاقی بیفتد و آن را کاملا درک میکنیم که این کار را انجام بدهیم. ایرانی یا خارجی بودن سرمربی فعلا مشخص نیست. روی هر دو گزینه کار میکنیم».
حمید سجادی
وزیر ورزش و جوانان هم در آخرین اظهار نظر خود گفته است: «پیشنهاد ما این بوده است که تا پایان سال جاری سرمربی تیم ملی انتخاب شود و اگر کمی صبر کنید همه چیز مشخص خواهد شد». او پیش تر با انتخاب سرمربی موقت مخالفت کرده بود: «برای تیم بزرگسالان گزینههای خارجی و داخلی وجود دارد. یک شایعه در خصوص تیم ملی بهوجود آمده بود که گفته میشد یک سرمربی موقت برای تیم ملی انتخاب کنند تا رقابت های لیگ برتر به پایان برسد و سرمربی انتخاب کنند که من با این موضوع مخالفت کردم».
چالشهای پیرامون انتخاب مورایس و خمس
تیم ملی فوتبال ایران اگر اتفاق خاصی رخ ندهد در پنجره فروردین ماه سال ۱۴۰۲ فیفا باید در دیداری دوستانه به مصاف تیم ملی عراق برود. باتوجه به اظهار نظر سجادی و تاج مبنی بر انتخاب سرمربی تیم ملی پیش از پایان سال ۱۴۰۱ و بررسیای که در حال انجام است، میتوان به این نتیجه رسید که یا سرمربی بعدی تیم ملی در حال حاضر تیم باشگاهی ندارد و یا باید از تیم خود جدا شود. مورایس و خمس، هر ۲ با تیمهای سپاهان و تراکتور قرارداد دارند و هر ۲ تیم در وضعیت فوقالعادهای بهسر می برند؛ سپاهان در کورس قهرمانی است و تراکتور باتوجه به نزدیکی تیمها و امتیازات زیادی که مدعیان ممکن است در ۱۱ دیدار بعدی از دست بدهند، ناامید از قهرمانی نیست. مسئولان هر ۲ تیم و هوادارانشان به این راحتی حاضر نمیشوند تا سرمربیهای خود را از دست بدهند و تیم هایشان را وارد یک وضعیت نامعلوم کنند. پیش از جام جهانی هم باشگاه فولاد با جدایی جواد نکونام و پیوستنش به تیم ملی مخالفت کرده بود.
حال باید دید مهدی تاج و همکارانش در فدراسیون فوتبال نهایتا چه تصمیمی را اتخاذ خواهند کرد. سرمربی ایرانی، سرمربی خارجی و یا سرمربی خارجیِ شاغل در ایران و سکاندار بعدی یوزهای ایرانی در راه جام ملت های ۲۰۲۳ از کدام دسته انتخاب خواهد شد.