«ایرانگرد» برای بسیاری از علاقهمندان این مجموعه، مستندی صرفا برای معرفی طبیعت ناشناخته و ظرفیتهای کمتر دیده شده نقاط مختلف ایران نیست بلکه فراتر از آن و درست به معنای واقعی نامی که برای این مجموعه انتخاب شده با بینندگان خود از دریچه دوربین همسفر میشود و با بیانی صمیمانه و قابهای چشمنواز آنها را با خود به دورترین نقاط میهن پهناورمان میبرد؛ جایی که زمین از سبزه فرش شده و از دل آن چشمه میجوشد یا سفری به قلب کویر و درک شگفتیهای آن.
همچنین فرصت غنیمت دمخور شدن با روستاییان و عشایر و تماشای ظرفیتهای صنعتی و علمی کشور از پنجرهای که جواد قارایی، مجری و سازنده این مجموعه مستند و گروهش رو به این توانمندیها گشوده از دیگر بخشهای آن است. این برنامه که چند سالی است در روزهای نوروز مخاطبان را به ایرانگردی میبرد، نوروز گذشته هم با فصل پنجم خود مخاطبانش را همراهی کرد. با جواد قارایی، کارگردان این مجموعه مستند به گفتوگو نشستیم و از سرنوشت «ایرانگرد کوچک» و احتمال ساخت فصل ششم پرسیدیم. در ادامه مشروح این گپ آمده است.
پس از گذشت مدتی از تمام شدن فصل پنجم مجموعه ایرانگرد از جواد قارایی سراغ فصل بعدی را گرفتیم. قارایی درباره تولید فصل ششم برنامه ایرانگرد به جامجم میگوید: هنوز خبری از فصل ششم نیست ولی مدیر شبکه یک، جناب آقای مرادی خواستند فصل ششم این برنامه در دستور کار قرار گیرد و به زودی تولید شود. شاید از یکی دو ماه دیگر تولید ایرانگرد ۶ شروع شود.
نوروز ۱۴۰۳ با فصل ششم ایرانگرد
این برنامهساز و طبیعتگرد درباره زمان احتمالی پخش سری تازه برنامه عنوان میکند: سعی میکنیم برای نوروز آینده برنامه ایرانگرد ۶ را به آنتن برسانیم؛ چون معمولا به عنوان ویژه برنامه نوروزی تلویزیون شناخته میشود.
از قارایی میپرسیم اساس تفکری که پشت ساخت این برنامه بود را چطور توضیح میدهد و آیا هنوز با همان دست فرمان در تولید فصلهای تازه حرکت میکند که جواب میدهد: ایرانگرد با تفکر شناخت ایران، هویت و اتحاد ملی آغاز شد و همچنان در همین مسیر در حال حرکت است. فکر میکنم برنامه در این مدت خیلی اثربخش بوده است.
وی ادامه میدهد: رویه همان رویه است ولی سعی کردیم در برنامههای جدیدمان پتانسیلهای متنوع ایران را در حوزههای مختلف نظیر صنعت، کشاورزی و علمی هم داشته باشیم. سعی میکنیم نکات مثبت بیشتری را در فصل جدید ارائه کنیم.
قارایی در پاسخ به چگونگی سوژهیابی برای هر فصل و هر قسمت و احتمال انتخاب مضمونی واحد برای هر سری شرح میدهد: یک گروه تحقیق و پژوهش داریم که معمولا این بخش را تحت نظر دارد تا بتواند نقاط زیبا، بکر و پرجاذبه را انتخاب کند که از هر نظر ظرفیتهای بسیاری داشته باشد. فقط دنبال ظرفیتهای گردشگری نیستیم بلکه مایلیم ظرفیتهای صنعتی و علمی را هم درنظر داشته باشیم و به مخاطبان این برنامه معرفی کنیم. پس از انتخاب مناطق، درباره آنها صحبت میکنیم تا به جمعبندی برسیم. در جمعبندی بهترین و زیباترین منطقه را که فکر میکنیم توانایی و جذابیتهای بالایی دارد انتخاب میکنیم. همانطور که گفتم در سری جدید بیش از گذشته با این روند پیش خواهیم رفت.
وی میافزاید: در فصل پنجم روستاها و شهرها مثل نیشابور، معادن، عشایر و طبیعت را داشتیم. یعنی سعی کردیم تمام تواناییها و ظرفیتهایی که گمان میکنیم برای مخاطبان جذابیت و ارزش دارد را در نظر بگیریم. در سری جدید هم به دنبال این هستیم که همین جذابیتها را به صورت متنوع تصویر کنیم.
با «ایرانگرد» زندگی میکنم
اگر از بینندگان این برنامه باشید احتمالا موافقید «ایرانگرد» برای بسیاری که حال و حوصله تماشای مستندهایی از طبیعت را نداشتند، جذابیت آفرید و آنها را با خود همراه کرد. قارایی دلیل این همراهی و جذابیت را چنین بیان میکند: اولش لطف خداست. خدا به من محبت داشته است. بعد به خاطر عشقی است که به ایران دارم. من برنامه نمیسازم بلکه در این فضا زندگی میکنم. احساس میکنم این کار نگرش، عقیده و زندگی من است. سوم این که، بچههای گروه ایرانگرد خیلی زحمتکش و سختکوش هستند. همه دغدغه ایران را دارند.
او همچنین درباره تاثیر بیان خودمانی و سادگی برنامه و برقراری ارتباط موثر با مخاطبان هم میافزاید: ما تلاش داریم با زبان مردم با آنان سخن بگوییم. به دنبال زبان خشک و رسمی نیستیم. فکر میکنم این مورد هم در جذب مخاطبان تاثیرگذار باشد. پیش از این خبرهایی درباره ساخت مستندی با عنوان «ایرانگرد کوچک» شنیده بودیم. برنامهای که گفته میشد قرار است برای مخاطبان کودک راهی آنتن شبکه پویا شود و برای آنان از زیباییهای ناشناخته ایران بگوید. از قارایی میپرسیم سرنوشت این برنامه چه شد و آیا میتوان به همین زودیها منتظر پخش آن بود؟ این برنامهساز توضیح میدهد که هنوز نمیتوان به تماشای ایرانگرد کوچک دل بست و بیان میکند: ساخت این برنامه هنوز به جایی نرسیده است. طرح خیلی وقت است ارائه شده اما ظاهرا استقبالی صورت نگرفت. من هم فعلا دست نگه داشتهام.