روزگاری گمان میکردیم آن کیفیت حضور و آن همه زیبایی هیچوقت تن به خاک نخواهد داد، اما از بد حادثه و از نفرین این جغرافیا او حتی تنش به خاک وطن هم نرسید
شب گذشته فخری خوروش، هنرپیشه قدیمی سینما، تلویزیون و تئاتر در سن ۹۴سالگی درگذشت.
او متولد دهم خرداد ۱۳۰۹ بود و در لسآنجلس و در غربت درگذشت، روزگاری گمان میکردیم آن کیفیت حضور و آن همه زیبایی هیچوقت تن به خاک نخواهد داد، اما از بد حادثه و از نفرین این جغرافیا او حتی تنش به خاک وطن هم نرسید و مثل خیلیهای دیگر، مثل بیک ایمانوردی، مثل ویگن، مثل هایده و خیلیها… در غربت رفت، او در غربت رفت و ما همین جا در غربت وطن خویش اسیریم! در زیر نگاهی مختصر به کارنامه هنری او داشتیم، او که نفرینِ تقوایی و شطرنج بادِ اصلانیاش را هیچوقت فراموش نخواهیم کرد. برترینها درگذشت فخری خوروش را تسلیت میگوید.
فخری خوروش که یکی از مهمترین هنرپیشههای سینما و تئاتر ایران است، سهم بزرگی در فیلمهای کلاسیک و تئاترهای هنری دارد.
فخری خوروش در فیلم «یک بوس کوچولو»
فخری خوروش که از سال ۱۳۸۴ و پس از حضور در فیلم «یک بوس کوچولو» ساخته بهمن فرمانآرا، در هیچ فعالیت بازیگری حضور نداشت، به امریکا مهاجرت کرد.
بازی در نقش مهدعلیا، مادر ناصرالدین شاه
فخری خوروش نخستین تجربه بازیگری در سینما را در سال ۱۳۳۴ و با بازی در فیلم «برای تو» به کارگردانی صادق بهرامی کسب کرد و پس از آن در آثار متعدد سینمایی و صحنهای حضور پیدا کرد.
فخری خوروش در «شازده احتساب»
تثبیت جایگاه سینمایی فخری خوروش با بازی در فیلم «آقای هالو» داریوش مهرجویی رقم خورد؛ نقشی که فخری خوروش با وجود پیشنهادهای مشابه آن نقش، پاسخ منفی داد.
فخری خوروش در سریال «پهلوانان نمیمیرند»
زندهیاد فخری خوروش در شماری از فیلمهای مهم سینما حضوری هنرمندانه داشت. «نفرین» ناصر تقوایی، «جنوب شهر» ابراهیم گلستان، «شازده احتساب» بهمن فرمانآرا، «شطرنج باد» محمد اصلانی، «سوتهدلان» علی حاتمی و… .
فخری خوروش پیش از انقلاب هرگز در سریالی بازی نکرد، اما در مجموعههای تلویزیونی متعددی در سالهای بعد از انقلاب بازی کرد که از آن جمله میتوان به «امیرکبیر» و بازی در نقش مهدعلیا، مادر ناصرالدین شاه، اشاره کرد که از بهیادماندنیترین نقشآفرینیهای وی است.
فخری خوروش در سریال «خانه ای در تاریکی»
فخری خوروش در سریالهای «امام علی» و «پهلوانان نمیمیرند» نیز بازی کردهاست.
فخری خوروش از سال ۱۳۸۵ در آمریکا اقامت داشت.
در سال ۲۰۱۰ در سومین دوره جشنواره «فیلمهای ایرانی سانفرانسیسکو» از فخری خوروش برای ۵۰ سال فعالیت هنری تقدیر شد.