در این مطلب انواع غذا و خوراکیهایی که عموما در گوشه خیابان فروخته میشوند و نمیتوان خیلی به تمیزی آنها اعتماد کرد را برایتان گردآوری کردهایم.
این غذاها که در اصطلاح عامیانه به آنها «غذای کثیف» میگوییم طعم و مزه خوبی دارند و آدم نمیتواند راحت از کنارشان بگذرد.
علاوه بر معرفی این خوراکیها، دستور پخت آنها را نیز برایتان گردآوردی کردهایم تا اگر خیلی وسواس غذایی دارید، خودتان در خانه به روشی سالم و مطمئن تهیه و میل کنید.
سوسیس بندری
سوسیس بندری یکی از مشهورترین ساندویچهای ایرانی است. تاریخچه آن به خیلی وقت پیش در آبادان برمیگردد. درست از وقتی سوسیس وارد ایران شد، آبادانیها آن را به این خوراک خوشمزه تبدیل کردند. ساندویچیها برای درست کردن این غذا از سوسیس مرغوب استفاده نمیکنند. به همین دلیل سوسیسبندری ارزان است. میگویند هرچه سوسیس بندری تندتر باشد و هرچه پیازهای آن درشتتر باشد، خوشمزهتر است!
طرز تهیه سوسیس بندری
مواد لازم
- ۵۰۰ گرم سوسیس
- ۲ تا ۳ عدد سیب زمینی
- ۳ عدد پیاز
- ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نمک و فلفل و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
۱٫ سیب زمینی ها رو نگینی خرد و با روغن کم سرخ کنید. سوسیس ها را هم خرد کرده و تفت بدهید.
۲٫ در یک تابه جدا پیاز را خلالی و سرخ کنید. وقتی سرخ شد، رب را اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
۳٫ نمک و فلفل بزنید و روی آن آب جوش بریزید و سوسیس و سیب زمینی را اضافه کنید و صبر کنید تا آب خوراک کشیده شود.
فلافل
فلافل در اصل غذای جنوبیهاست. به سمت جنوب ایران که بروید، انواع و اقسام آن با ترشیهای مخصوص، سلفسرویس یا ساده، تند یا معمولی و… را میتوانید پیدا کنید. فلافل در تهران هم طرفداران خودش را دارد و البته مغازههای مخصوص بهخودش؛ که معروفترین آن در کوچه مروی است. افزودنی اصلی فلافل، ترشیبندری است اما در جنوب آن را با کلم شور، خیارشور و انواع دیگر ترشی هم سرو میکنند.
طرز تهیه فلافل خوزستانی
مواد لازم
- ۲۵۰ گرم نخود خیس شده
- یک عدد پیاز بزرگ
- ۳ حبه سیر
- یک قاشق مربا خوری رب گوجه فرنگی
- ۱ عدد سیب زمینی آب پز کوچک
- ۲ قاشق چایخوری ادویه کار ی
- فلفل و نمک و زردچوبه
طرز تهیه
۱٫ ابتدا نخود را به همراه پیاز و سیر چرخ کنید (نخود چرخ شده باید کمی زبر باشد).
۲٫ سپس سیب زمینی رنده شده و رب گوجه و تمام مواد باقیمانده را به مایه نخود اضافه کنید و خوب ورز دهید.
۳٫ لازم بذکر است قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمی آب اضافه کنید تا مایه نسبتا نرمتر شود با این کار فلافل ترد خواهد شد.
۴٫ هیچوقت به مایه فلافل تخم مرغ اضافه نکنید زیرا طعم واقعی فلافل را از بین می برد و مانند کتلت خواهد شد.
سمبوسه
سمبوسه خوراکی است که از خمیر پهنشده درست میشود به همبن دلیل نوعی پای محسوب می شود که میانش را با گوشت کوبیده و پیاز و ادویه پر کرده و در روغن برشته کرده باشند. از خوراکیهای معروف ایرانی و بیشتر در جنوب و شرق ایران پخت می شده و از انجا به سایر مناطق برده شده است.
طرز تهیه سمبوسه با سیب زمینی
مواد لازم
- سس سفید به میزان لازم
- تره دو قاشق غذاخوری
- روغن زیتون به میزان لازم
- ادویه به میزان لازم
- پیاز یک عدد
- سیر یک عدد
- نمک به میزان لازم
- دو قاشق غذاخوری پیازچه یا جعفری خرد شده
- کره یک قاشق غذاخوری
- سیب زمینی ۴ عدد
طرز تهیه
۱٫ سیب زمینی ها را بپزید؛ پوست بگیرید و رنده کنید.
۲٫ کره، پیازچه ( یا جعفری ) خرد شده و نمک را به آن اضافه کنید و خوب ورز دهید .سیب زمینی را بر روی سطح صافی با وردنه باز کنید.
۳٫ سیب زمینی ها را به صورت دایره هایی به قطر ۱۰ سانتی متر قالب بزنید .پیاز را خرد کنید و داخل روغن تفت دهید. سیر را له و به پیاز افزوده کنید و خوب تفت دهید .تره خرد شده را به پیاز اضافه کنید.
۴٫ یک عدد سیب زمینی پخته را له و به مخلوط پیاز اضافه کنید و خوب هم بزنید .مقداری نمک و ادویه به مواد بیفزایید .
۵٫ مقداری از مواد را بر روی هر برش دایره ای سیب زمینی قرار دهید و آن را از یک طرف جمع کنید.
۶٫ سمبوسه ها را در فر یا در روغن داغ سرخ کنید.
کپه عربی
مواد لازم
- ۲ پیمانه برنج
- ۴۰۰ گرم گوشت چرخ کرده
- ۲ قاشق غذا خوری زرشک
- ۲۰۰ گرم قارچ
- فلفل قرمز-نمک-رب گوجه فرنگی-زرد چوبه به مقدار لازم
- یک عدد پیاز متوسط
- آرد برنج و آرد سوخاری
- ۱ عدد سیب زمینی کوچک
طرز تهیه
۱٫ برنج را به همراه سیب زمینی آب پز کنید تا برنج نرم و پخته شود.
۲٫ پیاز را به همراه گوشت و قارچ سرخ کنید و در آخر زرشک و ادویه و رب را اضافه کنید.
۳٫ برنج پخته شده را با سیب زمینی چرخ کنید و حدود یک قاشق غذا خوری آرد برنج به آن اضافه کنید به دستها آرد بزنید و کمی از برنج را در دست گلوله کنید. سپس وسط آن را باز کنید و کمی از مواد میانی را در آن برزید و روی آن را بپوشانید و در آرد سوخاری بغلتانید سپس در روغن فراوان سرخ کنید.
ساندویچ مغز
مواد لازم
- ۲ عدد نان سفید
- ۳ عدد مغز
- جعفری ساطوری شده
- ۳ قاشق سوپخوری آب لیموترش
- نمک و فلفل
طرزتهیه
۱٫ پوست و رگ و ریشه مغز را در آب سرد میگیریم و میشوئیم، بعد مغز پاک شده را با یک لیوان آب و چند شاخه جعفری و یک عدد پیاز و کمی نمک و فلفل در ظرفی میریزیم و ظرف را روی آتش میگذاریم تا جوش بیاید.
۲٫ پس از جوش آمدن یکربع تا ۲۰ دقیقه برای پختن مغز کافی خواهد بود، مغز را در صافی میریزیم تا آب آن کاملاً برود و کاملاً سرد بشود.
۳٫ مغز را با چنگال له میکنیم و آب لیمو و نمک و فلفل و جعفری خرد شده را با مغز له شده مخلوط میکنیم و روی نان بریده شده و قالب زده کمی کره میمالیم و کمی از مایه مغز روی نان قرار میدهیم و روی مغز را با یک حلقه لیمو ترش و برگ جعفری تزئین میکنیم.
آش دوغ
مواد لازم
- ۱/۵ کیلوگرم سبزی (گشنیز ، تره و سیر)
- یک فنجان برنج
- ۲۵۰ گرم گوشت چرخ کرده
- ۱ عدد پیاز متوسط
- یک فنجان نخود
- ۱٫۵ فنجان آرد برنج
- ۲ عدد تخم مرغ
- ۴ کیلوگرم دوغ
- ۲۵ گرم ترخان خشک
- ۲ عدد فلفل سبز و قرمز تند
- پیاز داغ
- نمک و فلفل و زرد چوبه
- ۲ قاشق غذاخوری روغن
طرز تهیه
۱٫ تخم مرغ ها را هم بزنید همراه آرد برنج و دوغ و برنج درون قابلمه و روی حرارت قرار دهید .مرتب هم بزنید تا جوش آید و دوغ نبرد.
۲٫ سپس نخود پخته و سبزی و گوشت که بصورت قلقلی و تفت داده اید را به مواد بالا اضافه کنید در این مرحله با حرارت گاهی هم بزنید. در این مرحله نمک و فلفل را نیز اضافه کنید .
۳٫ در آخر کار فلفل سبز و قرمز و ترخان خشک را اضافه کنید و بگذارید آش جا بیفتد. بعد از پخت کامل و جا افتادن آش درون ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ تزئین کنید.
آموزش پخت لبو
مواد لازم
- ۵ عدد چغندر قرمز
- ۵ لیوان آب
- ۳ قاشق غذاخوری شکر یا نبات
طرز تهیه
۱٫ روی اجاق گاز : چغندرها را خوب بشویید. ۵ لیوان آب و چغندرها را داخل قابلمه بریزید سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و در آن را ببندید و به مدت ۲ – ۳ ساعت بگذارید لبوها بپزند و نرم شوند ( باید پس از پخت ۲ لیوان آب ته قابلمه باقی مانده باشد .)
۲٫ پس از پخت لبوها را از قابلمه خارج کنید و پوست بکنید و حلقه ای خرد کنید ، شکر یا نبات را به آب لبو اضافه کنید سپس لبوهای حلقه شده را داخل قابلمه برگردانید و ۱ ساعت دیگر با حرارت ملایم لبوها را بپزید سپس لبوها را از قابلمه خارج کنید و شیره ای که ته قابلمه باقی مانده است را روی لبوها بریزید و داغ سرو کنید.
۳٫ طرز پخت لبو در فر : چغندرها را بشویید و با پوست داخل آلمینیوم بپیچید سپس چغندرها را داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۴۵ دقیقه قرار دهید تا بپزند و نرم شوند ، این روش پخت رژیمی بوده و نیازی به شکر ندارد.
ذرت مکزیکی
مواد لازم
- یک عدد کنسرو ذرت
- ۵۰ گرم قارچ خرد شده
- ۳۰ گرم کره گیاهی
- ۱ قاشق چایخوری پودر سیر
- ۱ قاشق چایخوری پودر آویشن
- فلفل سیاه
- ۱ قاشق سوپخوری آبلیموی تازه
- مایونز
طرز تهیه
۱٫ قارچ را ورقه ای خرد کنید و همراه کمی کره گیاهی تفت دهید.
۲٫ کنسرو ذرت را به آن اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه در ظرف را ببندید تا ذرت کاملا داغ شود.
۳٫ مواد را به ظرف دیگری منتقل کنید و بگذارید کمی خنک شود.
۴٫ کره، پودر سیر، پودر آویشن، فلفل سیاه، مایونز و آبلیمو را به آن اضافه کرده و خوب مخلوط و سپس سرو کنید.
اسنک سوسیس
مواد لازم
- نان تست : ۸ عدد
- سوسیس نگینی خرد شده : ۱ پیمانه
- سیب زمینی نگینی خرد شده: ۱ پیمانه
- فلفل دلمه نگینی خرد شده : نصف پیمانه
- قارچ ورقه شده: ۱ پیمانه
- • پیازچه خرد شده : نصف پیمانه
- پیاز : ۱ عدد
- رب گوجه : ۱ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و آویشن
طرز تهیه
۱٫ پیاز رو ریز کنید و با روغن زیتون تفت دهید. سیب زمینی ها رو اضافه کنید و تفت دهید. سوسیس و قارچ را اضافه کنید و تفت دهید. برای مزه دار شدن، نمک، فلفل، پودر آویشن و رب گوجه فرنگی را بیفزایید.
۲٫ پیازچه و فلفل دلمه را اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
۳٫ مواد را روی نان بریزید. یک لایه پنیر بگذارید. دوباره یک لایه دیگر نان بگذارید و در دستگاه ساندویچ ساز قرار دهید.
آش رشته
مـواد لازم
- ۱۵۰ گرم نخود
- ۱۵۰ گرم لوبیا چیتی
- ۱۵۰ گرم عدس
- ۱ کیلو سبزی آش
- ۴۰۰ گرم رشته آشی
- ۴ عدد پیاز متوسط
- سیر به مقدار لازم
- ۲ قاشق غذا خوری نعناع خشک
- ۲ لیوان کشک غلیظ
- ۲ قاشق غذا خوری آرد سفید
- روغن به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
دستور پخت
۱٫ برای تهیه آش رشته ابتدا نخود و لوبیا چیتی را در آب بمدت ۴ ساعت خیس کنید و عدس را نیز در آب در ظرف جداگانه خیس کنید. سپس سبزی آش که شامل تره، جعفری، اسفناج، شوید و گشنیز است پاک کرده و خوب بشوئید و خرد کنید.
۲٫ پیازها و سیرها را پوست کنده و خرد کنید و سپس با روغن جدا از هم سرخ کنید حال آب نخود و لوبیا چیتی را خالی کرده و در دیگچه بریزید و با نیمی از پیاز داغ و سیر داغ و زردچوبه و آب بگذارید بپزد و در نیم ساعت آخر عدس را نیز اضافه کرده و بگذارید خوب بپزد.
۳٫ در یک قابلمه بزرگ کمی از پیاز داغ، زردچوبه و آب زیاد بریزید و بگذارید تا آب به جوش بیاید سپس سبزی آش که خرد کرده اید به آب اضافه کنید و بگذارید سبزی بپزد. حال نخود، لوبیا و عدس پخته شده را در آش رشته بریزید. ۲ قاشق آرد را در کمی آب سرد کاملا حل کنید و به آش اضافه نمائید و سپس رشته را به قطعات کوچکتر خرد کرده و در آش بریزید و مرتب هم بزنید، نمک و فلفل را نیز اضافه کنید و بگذارید نیم ساعت دیگر با حرارت ملایم بپزد و آش رشته خوب جا بیفتد.
۴٫ در ظرفی کمی روغن ریخته و نعناع خشک را بمدت بسیار کم در روغن سرخ کنید. آش رشته آماده است. آش را در ظرفی بکشید و آنرا با کشک، نعناع داغ، پیاز داغ و سیر داغ تزئین و سرو کنید نوش جان.
پیراشکی پیتزا
مواد لازم
- پنیر پیتزا به مقدار لازم
- قارچ ۱۰ عدد متوسط
- فلفل دلمه ای ۲ عدد
- سوسیس ۳ عدد
- مواد لازم برای خمیر پیراشکی
- ۲ عدد تخم مرغ
- ۴ قاشق سوپخوری روغن مایع
- نصف لیوان ماست غلیظ
- نصف لیوان شیر
- نصف قاشق مرباخوری جوش شیرین
- یک قاشق چایخوری نمک
- حدود نیم کیلو آرد
طرز تهیه خمیر پیراشکی
۱٫ تخم مرغ ها و روغن را در ظرفی ریخته ، به هم می زنیم ( البته نباید تخم مرغ را با همزن، زیاد بزنیم) جوش شیرین و نمک را در ماست حل کرده و با شیر در ظرف زرده و روغن ریخته ، مخلوط می نماییم .
۲٫ آرد را کم کم به این مایه اضافه کرده به هم می زنیم تا مایه خمیر سفت شود. به قدری که به دست نچسبد . خمیر را در کیسه نایلونی ریخته یکی دو ساعت می گذاریم بماند.
طرز تهیه پیراشکی پیتزا
۱٫ سوسیس و فلفل دلمه ای و قارچ رو خرد می کنیم. فلفل دلمه ای را در تابه تفت می دهیم. سپس سوسیس را اضافه می کنیم.
۲٫ سپس قارچ و ادویه را می افزاییم و پس از سرخ شدن، آنها را چند دقیقه کنار بگذارید تا کمی خنک شوند.
۳٫ خمیر رابه صورت دایره های کوچک برش دهید. یا با وردنه یک دایره بزرگ درست کنید و با قالب دایره های کوچک تر برش دهید. مواد را در میانه آنها بگذارید.
۴٫ پس از آماده شدن، درون روغن سرخ کنید.
فرنی
مواد لازم
- ۴۰ گرم آرد برنج
- ۸۰ گرم گلاب
- ۱۰۰ گرم شکر
- نیم کیلو گرم شیر
طرز تهیه
۱٫ دو قاشق غذاخوری آرد برنج (۴۰ گرم) را با شش قاشق غذاخوری شکر (۱۰۰ گرم) مخلوط کرده، دو لیوان شیر سرد (نیم کیلوگرم) را به آن اضافه کرده، هم میزنیم. سپس آن را روی شعله متوسط گذاشته، مرتب هم میزنیم تا قوام آید.
۲٫ یک سوم لیوان گلاب (۸۰ گرم) را اضافه کرده، هم میزنیم تا مایه یکدست شده، فرنی سفید آماده شود. آن را در ظرف پذیرایی کشیده، سرد یا گرم مصرف میکنیم.
۳٫ برای تهیه فرنی زعفرانی، یک قاشق غذاخوری زعفران آب کرده غلیظ را به یک لیوان فرنی سفید داغ اضافه کرده، هم میزنیم و در ظرف پذیرایی میکشیم.
۴٫ برای تهیه فرنی نسکافه ای، یک قاشق غذاخوری نسکافه را در یک قاشق غذاخوری آب جوش حل کرده، به یک لیوان فرنی سفید داغ اضافه کرده، هم میزنیم تا فرنی نسکافه ای آماده پذیرایی شود.
۵٫ برای تهیه فرنی کاکائویی، یک قاشق مرباخوری کاکائو را در یک قاشق غذاخوری آب جوش حل کرده، به یک لیوان فرنی سفید داغ اضافه کرده، هم میزنیم تا فرنی کاکائویی آماده پذیرایی شود.