در این مطلب انواع دستورات غذایی متنوع با موادی و سبزیجاتی که در پاییز بیشتر در دسترس هستند را برایتان آموزش دادهایم.
دلمه برگ مو
مواد لازم
- نیم کیلوگرم برگ مو
- نیم کیلوگرم سبزی ( تره، گشنیز، جعفری، شوید، مرزه، پیازچه )
- یک پیمانه لپه
- یک پیمانه بلغور
- یک پیمانه برنج
- یک عدد پیاز بزرگ
- نمک، زردچوبه، فلفل
- روغن
برای سس
- نصف کاسه ماست
- ۵ حبه سیر له شده
- ۳ قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی
- یک عدد پیاز
- نمک، زدچوبه و فلفل
- روغن
طرز تهیه
۱٫ سبزی ها را بشویید و خرد کنید.لپه ها را نیم پز کنید.
۲٫ در یک کاسه بزرگ، لپه، بلغور، برنجی که (فقط شسته شده) و سبزی ها رو با هم مخلوط کنید.
۳٫ پیازها را با زردچوبه و کمی فلفل قرمز تفت دهید تا طلایی شوند. سپس آنها را به مخلوط اضافه کنید.
۴٫ برگ ها را بشویید و خشک کنید. درون هر برگ، نصف قاشق غذاخوری از مخلوط بریزید و به صورت مربع بپیچید.
۵٫ همه دلمه را کف قابلمه بچینید. ۲ لیوان آبجوش اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا حدود دو ساعت پخته شوند.
۶٫ برای تهیه سس در یک کاسه، ماست را هم بزنید. سپس سیر را اضافه کنید.
۷٫ در یک تابه متوسط، پیازها را سرخ کنید. زردچوبه، فلفل، نمک و رب گوجه فرنگی اضافه کنید و هم بزنید.
سوپ کدو تنبل
مواد لازم
- کره ۴۰ گرم
- پیاز، خرد شده یک عدد
- کدو تنبل، خرد شده ۱٫۵کیلوگرم
- سیبزمینی دو عدد
- آب مرغ شش پیمانه
- خامه نصف پیمانه
- پودر جوزهندی نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه
۱٫ کره را در یک قابلمه بزرگ، روی حرارت آب کرده بعد پیاز را اضافه میکنیم و به پختن ادامه میدهیم تا پیاز نرم شود. کدوتنبل و سیبزمینی را اضافه کرده و میگذاریم پنج دقیقه بپزد. سپس آب مرغ را اضافه کرده و میگذاریم به مدت ۲۰ دقیقه بجوشد تا زمانی که کدو حلوایی نرم شود و در این مدت گاهی سوپ را هم میزنیم.
۲٫ سوپ را در مخلوطکن میریزیم تا به شکل پوره درآید و در یک قابلمه بزرگ میریزیم و جوزهندی را به آن اضافه میکنیم (تا این مرحله از پخت را میتوان قبلا آماده و در یک ظرف در دار به مدت یک شب در یخچال نگهداری کرد.)
۳٫ قبل از سرو، خامه را اضافه میکنیم (اگر سوپ را از شب قبل آماده کردهایم هنگام اضافه کردن خامه، سوپ را هم میزنیم تا داغ شود) این سوپ را میتوان در صورت تمایل با کمی خامه و مقداری پیازچه سرو کرد.
خورش بامیه و بادمجان
مواد لازم
- گوشت ۲۵۰ گرم
- بامیه ۱۵۰ گرم
- بادمجان ۴ تا ۵ عدد قلمی
- گوجه فرنگی ۲ عدد
- پیاز ۱ عدد بزرگ
- سیر ۲ حبه
- نمک و فلفل و زردچوبه و روغن به میزان لازم
- رب گوجه ۲ قاشق غذاخوری
- غوره در صورت تمایل ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
۱٫ پیاز را خرد کنید و تفت دهید. سیر را اضافه کنید و با گوشت تفت دهید. وقتی گوشت سرخ شد، رب گوجه را اضافه کنید و زردچوبه بزنید. کمی آب اضافه کنید تا گوشت پخته شود.
۲٫ بادمجان ها رو پوست بگیرید، نمک بزنید و بشویید و سرخ کنید تا طلایی شوند.
۳٫ گوجه ها را ۴ قسمت کنید و به خورش اضافه کنید.
۴٫ بامیه ها را پاک کنید و حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آخر پخت به خورش اضافه کنید.
۵٫ بادمجان ها را هم اضافه کنید و نمک و ترشی خورش رو هم اضافه کنید و حدود ۵ دقیقه دیگه بپزید و بعد از روی حرارت بردارید.
خورش به آلو
مواد لازم
- آلو خیس شده ۲۵۰ گرم
- لپه ۷۵ گرم
- پیاز ۱ عدد
- گوشت خورشی ۴۰۰ گرم
- زعفران ساییده و دم شده ۱ قاشق سوپخوری
- به خرد شده ۵۵۰ گرم
- رب گوجه فرنگی ۲ قاشق سوپخوری
- شکر ۳ قاشق سوپخوری
- آب لیمو ترش ۲ قاشق سوپخوری
- فلفل و نمک و زردچوبه و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
۱٫ آلو را به مدت ۱ ساعت خیس کنید.
۲٫ لپه را خیس کنید و کنار بگذارید. در یک قابلمه پیاز را با روغن تفت دهید و گوشت ر اضافه کنید و تفت دهید. لپه را آبکش کنید. با گوشت و پیاز تفت دهید و زردچوبه بزنید و آب اضافه کنید. زعفران را اضافه کنید و اجازه دهید تا گوشت پخته شود.
۳٫ به و رب گوجه را جدا تفت دهید و در نیم ساعت آخر پخت به همراه آلو به خورش اضافه کنید.
۴٫ شکر، آب لیمو و نمک و فلفل را اضافه کنید و اجازه دهید تا خورش جا بیفتد.
خورش بامیه
مواد لازم
- گوشت گوسفندی نیم کیلوگرم
- بامیه نیم کیلو
- پیاز ۲ عدد
- تمر هندی نصف بسته
- نمک و فلفل و زردچوبه
طرز تهیه
۱٫ گوشت را با پیاز و روغن تفت دهید. کمی زردچوبه و ادویه اضافه کنید و آب بریزید تا گوشت با حرارت کم پخته شود.
۲٫ جداگانه کمی روغن در تابه بریزید و رب را تفت دهید.
۳٫ بامیه ها را که قبلا بلانچ کرده اید را به رب اضافه کنید و تفت دهید و در نیم ساعت آخر پخت به خورش اضافه کنید.
۴٫ شیره تمر هندی را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خورش جا بیفتد و نمک و فلفل آن را اندازه کنید.
انار پلو
مواد لازم
- برنج: ۲ پیمانه
- انار دانه شده : یک و نیم پیمانه
- خلال پسته : یک سوم پیمانه
- گشنیز تازه خرد شده : یک پیمانه
- پودر تخم گشنیز :یک قاشق مرباخوری
- کشمش پلویی :نصف پیمانه
- زعفران : به مقدار لازم
طرز تهیه
۱٫ برنج را با آب و نمک خیس و سپس به روش معمول آبکش کنید.
۲٫ مابقی مواد لازم را با یکدیگر مخلوط کنید و هنگام دم کردن برنج، یک ردیف برنج ریخته، یک ردیف مخلوط انار و همینطور ادامه دهید تا آخر و نهایتا اجازه دهید برنج دم بکشد.
۳٫ هنگام کشیدن برنج مقداری کره و زعفران روی برنج داده و سپس در بشقاب یا دیس مورد نظر کشیده و سرو کنید.