نیوشا ضیغمی گفت:ما امروز خوراک فرهنگی داخلی مخصوصا در سینمایمان برای کودک خیلی کم داریم. حتی به بازیگران جدی وقتی که میخواهند وارد ژانر کودک شوند و کاری در این ژانر انجام دهند خرده گرفته میشود.
این بازیگر که مهمان برنامه رادیویی «پرانتز باز» بود، نکاتی را در رابطه با ایفای نقش در سینمای کودک و نوجوان بیان کرد.
علیرضا بهرامی-کارشناس برنامه- در ابتدای این گفتگو یادآور شد: حضور چهرههای عرصهی بازیگری در فیلمهای جشنوارهی امسال-سی و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان- خیلی امید بخش است. حضور حمید لولایی، ثریا قاسمی، سیاوش طهمورث، مونا فرجاد، بهناز جعفری، امین زندگانی و البته نیوشا ضیغمی، نشان میدهد که حوزهی کودک و نوجوان برای دوستان بازیگر از مدیران فرهنگی مهمتر است.
سپس ضیغمی گفت: واقعیت این است که در گذشته و در دوران کودکی ما سینمای کودک و ژانر کودک آنقدر ژانر جدیایی بود که امروز نام وزینترین تهیه کنندهی زن سینمای ایران خانم فرشته طائرپور که متاسفانه ایشان را از دست دادیم- روحشان شاد باشد و چقدر سینمای کودک مدیون اسم ایشان است- و چقدر آن دوستان در دوران خودشان به سینمای کودک وزن دادند و درواقع در آن زمان نویسندگان بزرگ، کارگردانان بزرگ و بازیگران بزرگ همه در ژانر کودک فعالیت جدی داشتند و حتی سالن سینمای اختصاصی برای کودک وجود داشت.
او ادامه داد: چون یک نگرشی در سازمان فرهنگی کشور وجود داشت که میدانست خوراک فرهنگی کودک به شدت مهم است و ما امروز خوراک فرهنگی داخلی مخصوصا در سینمایمان برای کودک خیلی کم داریم. حتی به بازیگران جدی وقتی که میخواهند وارد ژانر کودک شوند و کاری در این ژانر انجام دهند خرده گرفته میشود. به آنها میگویند که این کار را نکنید، از سطح حرفه ای شما کاسته میشود. من اصلا نمیدانم که این از کجا میآید و خیلی غم انگیز است. برای اینکه من امروز به عنوان یک بازیگر تمام خاطرات کودکیام با فیلمهایی گره خورده که آقای ایرج طهماسب و خانم برومند ساختهاند. من امروز مدیون آن جریان هستم چون اگر نگاهی دارم و اصلا نگاهی که به سینما علاقمند شدم، از آنجا ریشه گرفت اما ما امروز به بچههایمان چه میدهیم؟ تمام خوراکی که بچههای ما دارند با یک کلیک دارد از خارج از ایران میآید و به نظر من تمام ما، تک تکمان در سینمای ایران و در سازمان سینمایی ایران، مسئول آیندهی تفکر این مملکت هستیم؛ یعنی بچههایی که بزرگ میشوند و ریشهشان از کجا ساخته شدهاست. من امروز خوشحال شدم که به هر حال یک نشست خبری جدی دیدم و در حوزه ی کودک یک جشنوارهی جدی دیدم، چون که در این مدت کرونا هم، سینما تعطیل بود و برای تک تک ما که خانوادهی سینما هستیم غم انگیز بود اما امیدوارم که رویکرد سازمان فرهنگی به سمتی برود که سینمای کودک را جدیتر بگیرد.
ضیغمی در پاسخ به اینکه یک بازیگر اگر تجربه پدر و مادر بودن را داشته باشد، چقدر به حضورش در عرصه سینمای کودک کمک می کند؟ پاسخ داد: من قبل از مادر شدنم در ژانر کودک کار کرده بودم و بعد از مادر شدنم فیلم سید جواد هاشمی را کار کردم و خیلی هم خوشحال هستم. او بسیار کارگردان خوش انرژیایی است و امیدوارم کاری نکنند که انگیزهاش را در راستای ساخت فیلمهای کودک از دست بدهد. این دِینی که به عنوان یک مادر به فرزندم دارم، زمانی که من این فیلم را بازی کردم دختر من هجده ماهه بود و الان دیگر دارد سینما و فیلم را میفهمد و الان احساسم این است که چقدر قشنگ است که بچهی من فیلم داخلی ببیند، فیلمی را ببیند که مال ماست. چرا ما داریم فاصله میگیریم؟ به دلیل اینکه یک کاری کردهایم که فکر میکنیم سینمای کودک یک ژانر جدی نیست در صورتی که ژانر بسیار جدیایی است. الان در مارکت سینمای بر فرض مثال هالیوود شما میبینید که فروش مثلا یک فیلم ژانر کودک چندین برابر فروش یک فیلم اجتماعی یا حتی کمدی است. به این دلیل که روی آن سرمایه گذاری میشود، برای اینکه با خودشان میگویند که کودک و خانوادهاش با هم به سینما میروند و واقعا هم میروند. من خودم بارها شده برای مثال اگر سفری رفتهام برایم جذاب بوده که بروم در سینما انیمیشن یا فیلمی که مربوط به کودک است ببینم. چون یک حال و هوای فانتزیایی دارد و آدم را یک جورهایی از دنیای واقعی جدا میکند. به هر حال من فکر میکنم که نسل ما و تمام مدیران سازمان سینمایی و فرهنگی نسبت به نسل جوان و حتی نوجوان و کودک سرزمینمان به شدت مسئول هستیم و باید ژانر سینمایی کودک را جدی بگیریم.
ضیغمی در پاسخ به اینکه آیا در آینده هم فیلم کودک بازی خواهد کرد؟ گفت: قطعا، اگر اثری باشد که فیلمنامهی قابل قبولی باشد و فیلمنامهی قابل تاملی داشته باشد چرا که نه، من با افتخار کار میکنم.
در پایان از این بازیگر خواسته شده که از این تربیون استفاده کند و از یک نفر تشکر کند، گفت: الان جا دارد که تشکر ویژه کنم از عزیزانی که بنیانگذار سینمای کودک در ایران بودهاند و بانی ساخته شدن فیلمهایی در این فضا شدند و جای خیلی از آنها الان در کنار ما خالی است و متاسفانه در سال گذشته به دلیل شرایط کرونا آنها را از دست دادیم. برای عزیزان دیگری که هستند مثل آقایان ایرج طهماسب و حمید جبلی و تمام عزیزانی که برای این ژانر زحمت کشیدند مثل خانم برومند عزیز و باقی عزیزانی که در ژانر کودک به جد فعالیت کردند، آرزوی سلامتی میکنم و امیدوارم که باز هم در این ژانر فعال باشند و کار کنند.