- مریم نوابینژاد معتقد است برنامه «تاک» موفقترین و شبیهترین برنامه تِد برای تلویزیون است و پیش از این برنامهسازان زیادی سراغ ساخت این سبکِ برنامه رفتهاندکه موفق نبودهاند.
«تاک»، برنامهای که مریم نوابینژاد آن را نخستین برنامه تلویزیونی TED ایران میداند که توانسته موفق باشد. تد مخفف (Technology، Entertainment، Design) است و تا کنون کمتر برنامه سازی در ایران سراغ ساخت این سبک از برنامه رفته و آن را با موفقیت به نتیجه رسانده است.
به بهانه پخش «تاک» در تعطیلات نوروز، به گفتوگو با مریم نوابینژاد، تهیهکننده و کارگردان این برنامه تلویزیونی پرداختیم که پیش از این، برنامههایی چون «ماه در میزند»، «مکث»، «هزار داستان» و «محاکات» را ساخته است.
شما پیش از ساخت دو برنامه «ماه در میزند» و «تاک»، کارگردانی «محاکات» را برعهده داشتید چه شد که پس از پایان فصل یک آن را رها کردید و سراغ ساخت یک برنامه دیگر رفتید؟
از یکجایی به بعد من متوجه این ماجرا شدم که با گروهی که در آنجا حضور داشتند، خیلی فهم مشترکی نداریم. طرح برای من بود. اولین سالی که قرار بود ماه عسل دیگر پخش نشود، احسان علیخانی و آقای کریمان، مدیر وقت گروه اجتماعی شبکه سه) با من تماس گرفت و گفت که بیاید جای ما اجرا کنید، اما ما طرح «محاکات» را دادیم و بسیار هم از آن استقبال شد همان سال از ما خواستند که اجرای برنامه هزار داستان را برعهده بگیریم و ما هم رفتم سراغ آن در نتیجه طرح محاکات معلق ماند تا زمانی که دو، سه ماه مانده به ضبط، دنبال مجری بودیم و خب روزگار قحط مجری است. آقای جواد فرحانی گفتند نظرت درباره منصور ضابطیان چیست؟ ایشان را میشناختم و مثلا در جشنواره مطبوعات من جایزه بهترین گزارش را میگرفتم، ایشان جایزه بهترین گفتوگو را میگرفتند، ایشان را پذیرفتم اما بعدها در کار متوجه شدم نوع پرداخت به موضوعات اجتماعی خیلی متفاوت است.
البته مجری اینچنینی هم نداریم، شاید همان ترتیبی که من در «هزارداستان» در پیش گرفته بودم، که دوست و آشنای آن فرد را مقابلش مینشاندم، روش بهتری بود، هرچند که اینجا هم همه کارهای مجری هدایت میشد، اینکه کجا بخندد، کجا اخم کند، چه سوالی بپرسد و…
پس از پایان فصل اول «محاکات »گفتند که ما دیگر ادامه این برنامه را نمیسازیم، بعد متوجه شدم دور از چشم من در حال تدارک برای ساخت فصل دوم «محاکات» هستند و من دیگر چیزی نگفتم. بلافاصله بعد از «محاکات»، «ماه در میزند» را برای شبکه دو سیما ساختم.
«تاک»، تا کنون موفقترین و شبیهترین برنامه به سبک تد است که تلویزیون ساخته است. پیش از این چند برنامه تلاش کردند که به سبک تِد باشند که موفق نشدند
در حال حاضر هم «تاک» روی آنتن شبکه دو سیما میرود، چرا این برنامه خیلی شناخته شده نیست؟
ما شبکه دو هستیم اما برنامه «تاک» در زمان واقعا مهجوری پخش میشود. ساعت ۱۲ شب، آن هم بعد از چند برنامه گفتوگو محور که یک مقدار مخاطب را دلزده میکند.
محاکات در میان تمام برنامههای گفتوگو محور، ایده خلاقانه و تازهای داشت و مشابه خارجی نداشت، اما تاک، یک نمونه برنامه تد است، چرا سراغ ساخت چنین برنامهای رفتید؟
شبکه به ما گفت میتوانید برای ما تد بسازید؟ گفتیم ما تد هم میتوانیم بسازیم. ما درباره «تاک» هیچ ادعایی نداریم که یک برنامه مدرنی ساختیم که هیچکس شبیه آن را نساخته است.