در ادامه اشاره میکنیم که کدام چهار ویتامین برای سلامت شناختی شما حیاتی هستند و کدام غذاها میتوانند به شما در دریافت مقدار کافی از هر کدام از ویتامینها کمک کنند.
ویتامین ب -۱
تیامین که به عنوان ویتامین ب -۱ نیز شناخته میشود یک ویتامین محلول در آب است که در غلات صبحانه غنی شده، ماهی، گوشت، لوبیا، عدس، نخود، ماست و تخمه آفتابگردان یافت میشود. اگرچه کمبود تیامین در ایالات متحده تا حدودی نادر در نظر گرفته میشود، اما احتمال بروز این کمبود در افراد مبتلا به الکلیسم مزمن بیشتر است.کلینیک مایو هشدار میدهد افرادی که کمبود تیامین دارند بیشتر در معرض بروز علائم زوال عقل قرار دارند. با این وجود، پژوهشهای بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا کمبود ویتامین ب -۱ عامل خطرزای مستقل است یا آن که با نوشیدن بیش از حد الکل مرتبط است عاملی که پیشتر به عنوان افزایش دهنده خطر ابتلا به زوال عقل شناخته شده است.
ویتامین ب -۶
پیریدوکسین که به عنوان ویتامین ب-۶ نیز شناخته میشود اغلب در طیور، ماهی، سیب زمینی، نخود، موز، سبزیجات برگ دار و غلات غنی شده یافت میشود. این ویتامین به دلیل کمک به حفظ رشد و عملکرد طبیعی مغز، یک ویتامین ضروری برای جلوگیری از زوال عقل است. سطوح کافی ویتامین ب-۶ نیز برای یک سیستم عصبی سالم و سیستم ایمنی ضروری است. به گفته کلینیک مایو کمبود ویتامین ب-۶ معمولا همراه با سایر کمبودهای ویتامین ب، مانند اسید فولیک (ویتامین ب-۹) و ویتامین ب-۱۲ ظاهر میشود.
ویتامین ب -۱۲
کوبالامین یا ویتامین ب -۱۲ اغلب در محصولات حیوانی مانند گوشت، ماهی، ماست، تخم مرغ و پنیر یافت میشود. این ویتامین مهم نقشی کلیدی در تشکیل گلبولهای قرمز خون و هم چنین در رشد سلولهای مغزی و عصبی سالم دارد که همگی میتوانند تاثیر محافظتی بر حافظه شما داشته باشند.طبق گفته کلینیک مایو در حالی که کمبود ویتامین ب -۱۲ با خطر افزایش زوال عقل مرتبط است هیچ شواهد مشخصی وجود ندارند که نشان دهند مصرف مکملهای ب – ۱۲ میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. با این وجود، دریافت ویتامین ب -۱۲ کافی فواید دیگری نیز دارد از جمله جلوگیری از کم خونی، ارتقای سلامت استخوان، افزایش انرژی و محافظت از قلب.
ویتامین د
کلسیفرول یا ویتامین د به طور طبیعی در بدن پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید میشود. با این وجود، میتوانید آن را از غذاهای خاصی مانند قارچ، ماهی چرب، زرده تخم مرغ و غلات غنی شده نیز دریافت کنید.
نتیجه پژوهشی صورت گرفته که در سال ۲۰۱۴ میلادی در نشریه مرتبط با حوزه عصب شناسی Neurology منتشر شد نشان داد افرادی که به سطوح به شدت پایین ویتامین د مبتلا هستند بیش از دو برابر نسبت به افرادی که سطوح کافی ویتامین د دارند در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار خواهند گرفت. در حالی که برای تعیین رابطه علت و معلولی بین این کمبود و زوال عقل به پژوهشهای بیش تری نیاز است افزایش مصرف نور خورشید و غذاهای غنی از ویتامین د ممکن است به کاهش خطر زوال عقل کمک کنند.