علیرضا فغانی مثل سال گذشته این فصل هم به ایران آمده تا دو بازی را در لیگ داخلی قضاوت کند. حضور او علاوه بر اینکه فرصتی مغتنم برای کمیته داوران و جوانترهاست که از او درس بیاموزند، یک واقعیت دیگر را هم به خوبی نشان میدهد؛ اینکه اگر داوری در یک بازی درست باشد و داور در شرایط قابل قبولی سوت بزند دیگر نه خبری از جنجال در کنار زمین است و نه اعتراضات بازیکنان. این را میشود به راحتی از دو مسابقهای که با قضاوت فغانی برگزار شد، دید. در میان برنامههای فشرده ایشان شامل قضاوت در لیگ و حضور در کارگاهها و جلسات و ایونتهای مختلف با توجه به مدت زمان کوتاهی که در ایران هستند، فرصت کوتاهی را گیر آوردیم تا چند دقیقهای با این داور برجسته کشورمان در مورد مسائل مختلف از جمله حضور زنان در استادیومها، فعالیت در فضای مجازی و شرایط داوری کشور به گفتوگو بنشینیم.
در دو هفتهای که در لیگ قضاوت کردید آیا تغییر محسوسی در رفتار تیمها و مربیان با تیم داوری از نظر اعتراضات و شلوغیهای روی نیمکت مشاهده کردید؟ یا شرایط همانند سابق است؟
من در دو بازیای که قضاوت کردم چه فولاد با سپاهان و چه نساجی و مس کرمان دوستان چه بازیکنان و چه مربیان لطف داشتند نسبت به تیم داوری و بدون هیچ مشکل و اعتراضی کار را پیش بردیم. اما سایر بازیهای لیگ را که نگاه میکنم متاسفانه کار یک خرده برای داوران جوان سخت است. در خصوص اشتباهات داوران بزرگتر هم اوضاع یک مقدار سختتر است و اعتراضات بیشتر صورت میگیرد. اوایل فصل هست و تیمها دارند خودشان را پیدا میکنند و طبیعتا دوست دارند نتیجه بگیرند و گاهی با اشتباهات داوری متضرر میشوند. در این بین یکسری مصاحبهها و فشارها هم هست که زیاد جالب نیست.
آیا در جام جهانی قطر بالاخره شاهد حضور شما در فینال خواهیم بود؟ خیلی از کارشناسان از جمله مارکوس مرک اعتقاد دارند این اتفاق رخ خواهد داد.
این سومین دورهای است که من در جام جهانی حضور دارم و خوشحالم که مجدد در قالب یک تیم داوری کاملا ایرانی در جام جهانی حضور پیدا خواهیم کرد. همانند دوره گذشته تلاش میکنیم مرحله به مرحله بالا برویم. تا هر جایی که بالا برویم سعی میکنیم بهترین عملکرد را از خودمان به نمایش بگذاریم.
امسال شاهد حضور زنان در بازیهای لیگ برای نخستینبار بودیم. نظرتان در این مورد چیست؟
حضور زنان در استادیوم باعث میشود حتی جو ورزشگاه هم تلطیف شود. یکسری موارد هست که در حضور بانوان، آقایان هم مراعات میکنند. حضور زنان و استقبال آنها از فوتبال همچنین باعث میشود استادیومها پرتر از قبل باشد و یک شور و نشاطی هم بین بانوان ایجاد میشود و آنها هم میتوانند از لذت فوتبال بهطور زنده در ورزشگاه لذت ببرند. این مورد را باید به فال نیک گرفت. من به شخصه تشکر میکنم از همه کسانی که کمک کردند حضور بانوان در ورزشگاهها محقق شود. همچنین با توجه به تاکیدی که فیفا دارد برای حضور داوران بانو در بازیهای آقایان، امیدوارم که تدبیری بیندیشند که داوران سطح بالای ما در مسابقات سطح پایین مردان قضاوت کنند.
به آینده داوری ایران در سطح بینالمللی چقدر امیدوار هستید؟ آیا داوران جوانی داریم که بتوانند در آینده جای شما را پر کنند؟
داوران جوانی در همه ادوار داشتیم که حضور داشتند و حتما در دوره فعلی هم داوران جوانی داریم که مستعد هستند. از نظر آمادگی جسمانی و فیزیک بدنی و قوانین داوری هم بهروز هستند. این داوران در کلاسهای آکادمی ایافسی حضور دارند. در شهرستانهای خودشان در کلاسهای آمادگی شرکت میکنند. همه در حال تلاش هستند به سطح اول کشور و لیست بینالمللی وارد شوند. امیدوارم با کمی وقت دادن به این داوران شرایط فراهم شود که بتوانند تواناییهای خودشان را به خوبی نشان بدهند و در سطح بینالمللی هم حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشند.
آیا لیگ استرالیا هم همانند لیگ ایران پرهیاهو و پرحاشیه است یا آنجا همهچیز به آرامی پیش میرود؟
در لیگ استرالیا همهچیز از نظر سختافزاری وجود دارد. آنها سیستم VAR دارند و بیشتر لذت فوتبال مدنظر است، ولی خب آنجا هم گاهی اتفاقاتی به وجود میآید که حواشی خاص خودش را به دنبال دارد. ولی خب مثل ایران نیست که همیشه اعتراضات وجود داشته باشد و همیشه مقصر اشتباهات و باختهای تیمها داور معرفی شود.
در فضای مجازی هم به نسبت فعالیت زیادی دارید و جزو چهرههای پرمخاطب به حساب میآیید. نظرتان در این رابطه چیست و چطور این فضا را مدیریت میکنید؟
اعتقاد دارم که کنترل شده میشود در فضای مجازی فعالیت داشت. ولی قطعا این حضور حواشی را هم به دنبال خواهد داشت. در سطح خودم و با توجه به جایگاه خودم در داوری فکر میکنم باید یک مقدار دست به عصاتر در فضای مجازی فعالیت کنم.