به همین دلیل معمولا به فشارخون قاتل خاموش گفته میشود. باید توجه کرد که پیادهروی در کاهش فشار خون و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بسیار موثر است. برای کنترل وزن و فشارخون خود، روزانه ۳۰ دقیقه به صورت تند پیادهروی کنید.
در عین حال باید توجه کرد که برخی مواد غذایی میتوانند به طور طبیعی فشارخون را پایین بیاورند؛ کرفس، پیاز، سیر، شنبلیله، چای سبز، خرما، گلابی، زیتون و برگ زیتون، تره فرنگی، سویا، گوجه فرنگی، گریپ فروت و لیموترش از این جملهاند؛ اما یادتان باشد که مصرف این مواد اصلا به معنی قطع درمان دارویی نیست. بد نیست برای مصرف این مواد، نظر پزشک خود را هم جویا شوید؛ به خصوص در مورد گریپ فروت؛ زیرا این میوه میتواند غلظت برخی داروهای فشارخون را بالا ببرد و عوارض جانبی آنها را تشدید کند.
تامین پتاسیم برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا ضروری است. بر این اساس مواد غذایی مانند موز، آناناس، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور، آلو، سیب زمینی، سیر، بروکلی، کدوسبز، قارچ، گوجه فرنگی، انواع سبزیجات و حبوبات از منابع خوب پتاسیم هستند.افرادی که فشار خون بالا دارند، باید توجه داشته باشند که از آنجا که درحین پخت غذا از نمک استفاده میشود، دیگر لزومی ندارد هنگام صرف غذا، دست به نمکدان ببرید. میتوانید از گلپر، آویشن، مرزه، ترخون، ریحان یا نعناع خشک یا کنجد به عنوان جانشینهای نمک استفاده کنید. سیر، لیموترش تازه و آب نارنج نیز برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک مناسباند.
در تهیه غذاهای آماده و نوشابهها نیز سدیم فراوانی به کار میرود. از آنجایی که سوسیس، کالباس، فرآوردههای گوشتی، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسرو شده، انواع سسها و … حاوی نمک فراوان هستند، بنابراین افراد دارای فشار خون بالا، باید مصرفشان را محدود کنند.
افراد دارای فشار خون بالا، در میان وعدهها و به عنوان تنقلات، به جای مصرف چیپس و پفک، چوب شور و سایر تنقلات دارای نمک، از ذرت بدون نمک یا مغزها شامل بادام، پسته، فندق و گردو البته از نوع خام استفاده کنند.
از آنجا که کاهش مصرف چربی، در کاهش وزن بدن و کنترل فشارخون تاثیر زیادی دارد، بیماران مبتلا به فشار خون از یک رژیم غذایی با چربی محدود استفاده کنند. روغنهایی با منبع حیوانی مثل پیه، دنبه و کره را کمتر مصرف کرده و به جای آنها از روغنهای گیاهی مایع مانند روغن ذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده کنید.
محصولات لبنی (شیر، ماست و پنیر) کلسیم فراوانی دارند، ویتامینهای متنوعی هم در آنها وجود دارد؛ اما باید سراغ انواع کم چرب آنها بروید.همچنین حبوبات سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها میتواند به کاهش فشارخون کمک کند و همچنین تامینکننده پروتئین مورد نیاز بدن باشد.
در بین انواع گوشتها، ماهی بهترین انتخاب برای بیماران مبتلا به فشار خون است. چربی ماهی نه تنها موجب عوارض قلبی عروقی نمیشود، بلکه به سلامت قلب و عروق کمک میکند. همچنین مرغ، ماهی و گوشت فاقد چربی و تازه بسیار مناسبتر از انواع دودی، کنسروی یا فرآوری شده هستند.نوشیدنیهای حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای و نوشابهها سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. میتوانید به جای آنها از انواع چای و دم کردنیهای گیاهی یا دوغ کم نمک استفاده کنید.
بیماران مبتلا به فشار خون تا حد امکان غذاها را به صورت آب پز، بخارپز یا کبابی تهیه کنند و از سرخ کردن مواد غذایی خودداری کنند.پیادهروی در کاهش فشارخون و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بسیار موثر است. برای کنترل وزن و فشارخون خود، روزانه ۳۰ دقیقه به صورت تند پیادهروی کنید.بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، باید توجه کرد که بسیاری از مواد غذایی که ظاهرا شور نیستند، در واقع نمک دارند. انواع بیسکوئیتها، کلوچهها، سبزیجات کنسرو شده، سسهای سالاد، پنیرها، انواع نانها و غلات صبحانه و … از جمله این مواد هستند. مراقب نمک پنهان موجود در غذاهایی که مصرف میکنید، باشید.