امشب به مناسبت شب یلدا، بسیاری از ما به خانه خویشان میرویم تا بلندترین شب سال را جشن بگیریم و سرمای شب اول زمستان را با گرمای دورهمی خانوادگی بگذرانیم. در حالی که تلویزیون ویژهبرنامههای متعددی را برای این شب تدارک دیده، شاید در کنار آن، تماشای یک فیلم سینمایی شیرین و خانوادگی، خالی از لطف نباشد؛ آن هم در لابه لای یک دورهمی شاد خانوادگی. پیشنهاد خراسان برای نخستین شب چله قرن جدید، این ۱۲ فیلم است که در شرایط فشار اقتصادی و تلاطمات اجتماعی، میتوانند برای ساعتی حال ما را بهتر کنند. ذکر این نکته ضروری است که از این فهرست، ۴ فیلم «مهمان مامان» ساخته داریوش مهرجویی، «فرشتهها با هم میآیند» به کارگردانی حامد محمدی، «طلا و مس» اثر همایون اسعدیان و «خواهران غریب» ساخته کیومرث پوراحمد را که بیش از این بارها و بارها از تلویزیون پخش شدهاند، فاکتور گرفتیم؛ البته که این آثار انتخابهای خوبی برای یلدای ۱۴۰۱ هستند، اگر در بازپخشهای متعدد تلویزیونی، آنها را ندیده باشید.
تنها فیلم سینمایی سروش صحت، اثری با موضوع مرگ است، اما به شکلی بسیار متناقض، پر از زندگی است! ماجرای دوستانی که سرزده به خانه دوستشان در شمال کشور میروند. «جهان با من برقص» از جمله فیلمهایی است که در اواخر دهه ۹۰، توجه منتقدان و تماشاگران سینما را جلب کرد اما به گیشهای که حقش را داشت، نرسید. فیلمی که در عین سرگرمکنندگی، مخاطب خود را به فکر نیز فرو میبرد.
یک فیلم جادهای از سیدرضا میرکریمی که با بازی درجهیک حامد بهداد در نقش اصلی، تماشایی است. ماجرای مردی که باید با فرزندانش به یک سفر جادهای برود، در حالی که با غافل گیریهایی همراه است. رابطه پرفرازونشیب «جلال» با فرزندانش و گذشته او، اتفاقات جالبی را رقم میزند که مخاطب را خسته نمیکند. نقشآفرینی یونا تدین و نیوشا علیپور بازیگران خردسال «قصر شیرین»، از جمله جذابیتهای فیلم است.
عاشقانهای جذاب از پیمان معادی در دهه پرتلاطم ۶۰٫ درباره زوجی که همزمان با علاقه متقابل، با یکدیگر مشکلات جدی دارند. «بمب، یک عاشقانه» زندگی این زوج را که به جدایی نزدیکاند، در میانه بمبارانهای تهران در جریان جنگ تحمیلی نشان میدهد. فیلم قصه پرپیچوخمی ندارد اما موقعیتهای متفاوت و شیرینی را رقم میزند. از فصول جذاب فیلم، احساس یک پسر نوجوان به دختر همسایهشان است.
تازهترین فیلم مجید مجیدی که در ۲-۳ سال اخیر، در جشنوارههای داخلی و جهانی درخشید و از سوی منتقدان بینالمللی سینما نیز تحسین شد. درامی درگیرکننده و پراحساس، درباره کودکان کار، با محوریت کودکی که ناگهان با یک پیشنهاد وسوسهانگیز، برای به دست آوردن یک گنج تلاش میکند. مجیدی در بازگشت به سینمای مرتبط با کودکان، عملکردی عالی داشت و از روحا… زمانی کودک کار یک هنرپیشه ساخت.
تنها فیلم اپیزودیک این فهرست که توسط محسن عبدالوهاب کارگردانی شده است. ماجرای ۳ قصه در ظاهر بیارتباط به هم: زوجی که در پی اختلاف به کلانتری میروند، یک روحانی که متوجه میشود کیف پولش به سرقت رفته و زوج سالخوردهای که به تعمیرکار تلویزیون اعتماد ندارند و او را به خانه راه نمیدهند! اثری شیرین و کم وبیش خندهدار که برای ساعتی، به ذهن مخاطب خود استراحت میدهد.
بهترین فیلم مازیار میری که یک عشق متفاوت را میان یک زوج کم وبیش عقبمانده ذهنی، به تصویر میکشد، در حالی که فرزند کاملاً سالم آنها، با والدینش در چالش است. فیلمی که مورد توجه تماشاگران قرار گرفت و میان بسیاری محبوب شد. شهاب حسینی و نگار جواهریان بازیگران اصلی «حوض نقاشی»، در این اثر درخشیدهاند و جوایز متعددی گرفتهاند. این فیلم سیمرغ مردمی جشنواره فیلم فجر را نیز برد.
جدیدترین فیلم فهرست که در نوروز ۱۴۰۱ اکران شد و کم و بیش موفق هم بود. فیلمی کمدی، درباره مرگ! «شادروان» ماجرای خانوادهای بسیار بیپول را روایت میکند که با درگذشت پدر خانواده، میزبان اقوام شدهاند اما توان برگزاری مراسم و هزینه خورد و خوراک مهمانان خود را ندارند! اثری به کارگردانی حسین نمازی که از معدود کمدیهای سروشکلدار است و از ابتدا تا انتها از اغلب مخاطبان خود خنده میگیرد.
از آثار حمید نعمتا… فیلم ساز شاخص سینمای ایران که روایت متفاوتی از مسئله بیپولی است. قصه مردی متمول که به شکلی ناگهانی، شغل خود را از دست می دهد و دچار مشکلات مالی میشود، در حالی که همچنان باید به داشتن ثروت تظاهر کند! یک کمدی موقعیت باکیفیت و خوشساخت، با نقشآفرینی بهرام رادان و لیلا حاتمی در نقشهای اصلی. «بیپولی» برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران فجر شد.
فیلمی به کارگردانی سیدرضا میرکریمی، درباره یک خانواده یزدی که به مناسبت مراسم عروسی دختر کوچک خانواده، از شهرهای مختلف به یزد میآیند و دور هم جمع میشوند؛ دورهمی که گویی دورهمی شب یلدای خودمان را تداعی میکند. اثری شیرین با مؤلفههای ایرانی که یک غافل گیری بزرگ هم دارد. «یه حبه قند» فیلمی پرستاره است که با بازی خوب نگار جواهریان و رضا کیانیان همراه شده است.
نخستین فیلم از سهگانه رسول صدر عاملی فیلم ساز شاخص سینمای ایران درباره مسئله زیارت. «شب» ماجرای یک گروهبان نیروی انتظامی را روایت میکند که قرار است مجرمی سابقهدار را از یک شهرستان به زندان منتقل کند اما مجبور میشود برای یک شب همراه با مجرم، در مشهد اقامت کند. فیلمی پر از احساس، با حضور معنوی امام رضا(ع) که شیرین و تماشایی از آب درآمده، با بازی عالی خسرو شکیبایی.
فیلمی از همایون اسعدیان درباره مادران شهدای دفاع مقدس که قصه دو همسایه سالخورده را روایت میکند؛ مادرانی که بیش از ۲۰ سال است به انتظار بازگشت فرزندان رزمندهشان از جبهه نشستهاند. فیلمی ساده و در عین حال پر از لطافت مادرانه که با حضور بهاندازه شیرین یزدانبخش و رابعه مدنی در نقش این دو مادر، بسیار دیدنی شده است. «بوسیدن روی ماه» در جشنواره فیلم فجر نیز مورد توجه قرار گرفت.
اثری از بهروز افخمی، درباره یک خانواده سینمایی که همزمان با قهر پدر و مادر، با بازگشت ناگهانی دخترشان از فرنگ، با مشکل بزرگ تری مواجه میشوند و لازم است برای رفع و رجوع این مسئله، با یکدیگر متحد شوند. «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» سیمرغ بهترین فیلم و فیلم نامه فجر را گرفت، اما در اکران چندان موفق نبود. فیلم افخمی، اثری شاد و امیدآفرین است و حال مخاطب خود را خوب میکند.