فضای معنوی ماه مبارک رمضان و عظمت شبهای قدر به حدی است که برای هر تاثر و تغییر ، تحول و همراهی کفایت میکند.
بهجز این آگاهی و حول حالنایی که رخ میدهد و همهروزه داران و مومنان خواستار آن هستند، غم ضربت خوردن و شهادت حضرت علی(ع) هم از دل تاریخ فراخوانده و احضار میشود و آتشی به جانِ دوستداران اهل بیت و مولا علی میاندازد که آن سوخت و ساز معنوی شبهای قدر را به غایت تشدید میکند. شنیدن این قطعات موسیقی و مداحی درباره حضرت علی(ع) که به مناسبت شب شهادت مولا برایتان انتخاب کردهایم، میتواند این حال معنوی را تقویت کند.
تنهاترین: محسن چاوشی
«تنهاترین» اولین قطعهای است که محسن چاوشی برای امام علی(ع) خواند. تکآهنگی رسمی محصول سال۹۳ با ترانهای از حسین صفا، آهنگسازی و تنظیم چاوشی که به مناسبت شبهای قدر منتشر شد. سوز و غم شهادت امام اول شیعیان همانقدر که در تنظیم قطعه وجود دارد در متن ترانه هم محسوس است و مکمل همدیگر میشوند. از همینرو آن نوای نی آغازین با صدای خسته چاوشی که میخواند: «نفس تو سینه محراب حبسه/ هوا بغضش گرفته ابر خستهس/ کی از دنیا دلش انقدر خونه/ که حتی صبرشم از صبر خستهس» تکمیل میشود و بعد در ادامه با فریاد چاوشی موقع خواندن «با اینکه سوگوار و بیقراری» به اوج میرسد.
عدل موثق: محسن چاوشی
چهارمین اثر چاوشی درباره مقام و جایگاه حضرت علی(ع) قطعه «عدل موثق» است که سال گذشته به مناسبت شبهای قدر منتشر شد. قطعهای با ترانه امید روزبه و آهنگسازی چاوشی و تنظیم اشکان عرب. نکته مهم این اثر این است که با وجود لحن غمگینانهای که دارد خودش را در قید و بند سوگ نگه نمیدارد و بیش از آثار قبلی، برخی صفات مولا را بیان میکند و جهان بیعلی و بدون تأسی از ویژگیهای او را هیچ و شر میداند.
دیده بگشا: محمد اصفهانی
آلبوم ماه غریبستان یکی از آلبومهای محمد اصفهانی است که در وصف علیبن ابیطالب(ع) سروده شدهاست. نسخه اصلی این آلبوم ۱۷ قطعه دارد که شهریور ۱۳۸۰ آهنگسازی کسانی چون علیرضا کهندیری، محمد حقیقیفرد، شهریار فریوسفی، مجید اخشابی و فریدون شهبازیان منتشر شد. یکی از امتیازات این آلبوم، ترکیب شاعران شاخصی است که اشعار آنها به تاثیرگذاری و مانایی قطعات کمک کرده، علی معلم دامغانی، شهریار، ایوسعید ابوالخیر، هوشنگ ابتهاج، پرویز بیگی حبیبآبادی و مولوی. مشهورترین و محبوبترین قطعه این آلبوم، دیده بگشا با آهنگسازی و تنظیم علیرضا کهندیری است که ابتدا با صدای شاعر علی معلم دامغانی دکلمه میشود و بعد هم محمد اصفهانی به زیبایی و هنرمندانه آن را به مخاطب منتقل میکند: دیده بگشا ای به شهد مرگ نوشینت رضا/ دیده بگشا بر عدم، ای مستی هستی فزا/ دیده بگشا، ای پس از سوءالقضا، حسن القضا/ دیده بگشا از کرم، رنجور دردستان علی/ بهر مروارید غم، گنجور مردستان علی و …
تیتراژ سریال امام علی: صدیق تعریف
سریال امام علی(ع) پدیده تلویزیون در میانههای دهه۷۰ بود و مخاطبان را میخکوب کرد. اثر تماشایی و تاثیرگذار داوود میرباقری که به شخصیت، اندیشه و فرازهای زندگی حضرتعلی(ع) امام اول شیعیان میپردازد و به الگویی از آثار دینی و مذهبی تبدیل شد. فارغ از متن و هنر عوامل فنی و درخشش بازیگران و صداپیشگان، تیتراژ سریال هم نقشی مهم در ماندگاری و محبوبیت آن داشت، با موسیقی فرهاد فخرالدینی و براساس آثار مکتوب عبدالقادر مراغهای و صدای صدیق تعریف: کل صبح و کل اشراق ایا/ تبک عینی به دمع مشتاق ایا/ قد لسعت حیه الهوا کبدی/ فلا طبیب لها و لا راقی/ ان الحبیب الذی شفقت به/ و عنده رقیتی و تریاقی/ زد مار هوا بر جگر غمناکم/ سودی نکند فسونگر چالاکم.
قدسیان آسمان: علیرضا عصار
شروع پرشور موسیقی در این قطعه و دف نوازی پرحس و حال، شنونده را از همان ابتدا به وجد میآورد و بعد از جمعخوانی همسرایان هم، صدای رسای علیرضا عصار این شعف موسیقایی را کامل میکند: ای کاروان ای کاروان من دزد شبرو نیستم/ من پهلوان عالمم تیغ رویارو زنم/ بر قدسیان آسمان، من هر شبی یاهو زنم/ گر صوفی از لا دم زند، من دم ز الاهو زنم/ باز هوایی نیستم/ فاتیهوی جان آورم/ عنقای قاف غربتم/ کی بانگ بر تیهو زنم؟ قدسیان آسمان که به آستان حضرت امیر تقدیم شده، هم بر محبوبیت عصار افزود و هم به عنوان یکی از قطعات محبوب و موفق مرتبط با ایام منتصب به امام اول شیعیان، دل ارادتمندان حضرت را به دست آورد. شاعر شعر قدسیان آسمان سیدشاه فضلا… نعیمی استرآبادی است.
خاک آستان علی(ع): خشایار اعتمادی
خشایار اعتمادی با آن صدای گرم و خشدارش سالها پیش قطعهای را به نام خاک آستان علی(ع) خواند که پر از حس و حال و ارادت به مولا امیرالمومنین(ع) است و فارغ از هر مناسبتی چه جشن و عید و چه شهادت مولای متقیان میتوان آن را با جان و دل گوش داد. صدای محمد اصفهانی که آن «علی علی علی جان علی علی علی جان» را میگوید، شنونده را به خوبی جذب قطعه میکند و بعد هم آن همسرایی، فضا را برای علی خوانی کمنظیر خشایار اعتمادی مهیا میکند: «من آمدهام به کوی علی که سر فکنم به پای علی/ گداخته از جفای همه گریخته در وفای علی.»
سر لولاک یا علی مولا: حاج محمود کریمی
یکی از تاثیرگذارترین مداحیها درباره حضرتعلی(ع) مربوط به قطعه «سر لولاک یا علی مولا» سروده وحید محمدی و با صدای حاج محمود کریمی است که هم با لحنی حماسی اشاره به برخی صفات و ویژگیهای امامعلی(ع) دارد و هم حزنی برای بارانی شدن چشم و دل: سرّ لولاک یا علی مولا/ نور افلاک یا علی مولا/ و سلام علی اباالایتام/ پدر خاک یا علی مولا/ خاک پای تو هر کسی بشود/ میشود پاک یا علی مولا/ سپر پیکر رسولا… و …
صدای اذون که میاد: سیدمجید بنیفاطمه
«صدای اذون که میاد» قطعه مداحی با صدای حاج سیدمجید بنیفاطمه است که به مناسبت شهادت امیرالمومنین(ع) تهیه شده و به خوبی حال و هوای این ایام و شبهای قدر را به مخاطب منتقل میکند. شعر اشاره به بیوفایی دنیا و جفای کوفیان دارد و در عین حال با وجود اندوه جاری در مرثیه، نقطه روشنی چون دیدار و وصال دوباره امامعلی(ع) با حضرت فاطمهزهرا(س) هم در آن برجسته است: صدای اذون که میاد من هم/ میشم راحت از دست این غمها/ خداحافظ ای مردم کوفه/ خداحافظ ای بیوفا دنیا/ دلم خونِ کی مثل من مگه غم دیده/ مگه درد دل منو کسی فهمیده/ دارم میرم که بوی فاطمه پیچیده/ خداحافظ ای بیوفا دنیا/ سلام ای تنها یار من زهرا و…
هستم زیر لوای مرتضی: حاجحسین سیبسرخی
«هستم زیر لوای مرتضی» از قطعات مداحی حاجحسین سیبسرخی درباره حضرتعلی(ع) است که با لحن حماسی، پرضرب و پرشور مخاطبان و عزاداران را تحت تاثیر قرار میدهد و آنها را برای سینهزنی با خود همراه میکند: هستم زیر لوای مرتضی/ در سر دارم هوای مرتضی/ از اینکه خاک پای حیدرم/ ممنونم از خدای مرتضی و …
دیگه راحت شد حیدر: جواد مقدم
قطعه مداحی «دیگه راحت شد حیدر» با صدای جواد مقدم که به مناسبت شهادت حضرت علی(ع) خوانده شده، سوز و تاثر خاصی دارد و با توصیف وضعیت اندوهناک این واقعه، شیعیان و عزاداران امام را با خود همراه میکند: دیگه راحت شد حیدر از غم و غصه و درد/ میشه مهمون زهرا با روی گلگلون و زرد/ میره از خونه مولا مثل زهرا شبونه/ میزبانش تو جنت مادر قد کمونه/ شهادت مرتضاست، شب یتیمی ماست/ عزای شیر خداست، دل نجف و کربلاست/ شال عزا گردن حسینه و مجتباست/حضرت صاحب زمان امشبو صاحب عزاست و …
تهدمت وا… ارکان الهدی: حاج عبدالرضا هلالی
حاج عبدالرضا هلالی در قطعه مداحی تهمدت وا… ارکان الهدی از شهادت حضرت علی(ع) و حال و هوای مومنان و شیعیان میگوید و با لحنی آرامشبخش و پیوند شهادت امام علی(ع) و شهادت امامحسین(ع) و واقعه کربلا شوری در جان سینه زنان ایجاد میکند: تهدمت وا… ارکان الهدی/ قد قتل المرتضی قد قتل المرتضی/ داغش طلیعه ماه محرم است/ باز این چه شورش است در خلق عالم است/ داغش طلیعه ماه محرم است/ کوفه بگو کمی از غمهای علی/ امشب شده شب عاشورای علی/ تهدمت وا… ارکان الهدی/ قد قتل المرتضی قد قتل المرتضی/ محراب مسجد کوفه عزا گرفت/ بوی قتلگه کرب و بلا گرفت/ همرنگ مغرب است خورشید عالمین/ ابکی علی الغریب ای وای ابالحسین و …
این درد نیست … : حمید علیمی
حمید علیمی شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان سال۹۶ قطعه مداحی را به مناسبت شهادت حضرت علی (ع) خواند و دوستداران اهل بیت و عزاداران را با خود همراه و متاثر کرد. متن شعر به شکل متفاوتی، درد امام اول شیعیان را به ضربه ابن ملجم و فرق شکسته خود نمیداند و دردهای علی(ع) را در گذشته و زمان حیات و وضعیت خانوادهاش بعد از شهادت جستوجو میکند: این درد نیست اینکه شکسته فرق سر من زهرا/ این درد نیست اینکه شده وقت سفر من زهرا/ این درد نیست درد نیست…../ درد اونه که ریشهات و از تو خاک بکنن/ درد اونه که ناموستو جلوت بزنن