فیلم اول یک کارگردان فرانسوی، توانست جایزه خرس طلای جشنواره برلین شصت و نهم را بدست آورد.
این فیلم به نام «مترادف ها» ساخته نادو لاپید محصول اسرائیل، فرانسه و آلمان، اثری است کمی آنارشیستی در فرم و محتوا و کاملا غیر مترادف که در طول دو سه هفته با عوامل نیمه حرفه ای درپاریس ساخته شده است و جزو آخرین فیلمهایی بود که مدیر برلین آن را در بخش مسابقه جشنواره پذیرفت.
داستان «مترادفها» در باره یک جوان اسراییلی است که وارد پاریس می شود و علیه کشورش شروع به انتقاد میکند و حاضر نیست به اسراییل برگردد….
فیلم پر از ایدههای جذاب است که با سناریویی آنارشیستی به شکل ویژه ای ساخته شده است که همین موضوع نظر داوران برلین را جلب کرد.
فیلم «شکر خدا» اثر فرانسوآ اوزان نیز خرس نقرهای را دریافت کرد.
به نوشته دویچه وله، فیلم مترادفها به قصه مردی اسرائیلی میپردازد که وارد پاریس میشود و به رغم مشکلات بسیار مشتاق است که هویت اسرائیلی خود را رها کند و یک فرانسوی محسوب شود. فیلم درباره مسایل ساختن زندگی جدید و پشت سر گذاشتن ریشهها است.
در این دوره از برلیناله ایران با دو فیلم بلند نشت (در بخش فروم) و مستند دلبند (در بخش فرهنگ غذا)، و دو فیلم کوتاه مگرالن و تتو (در بخش نسل) حضور داشت. فیلم کوتاه تتو توانست جایزه “خرس کریستال” بخش نسل جشنواره را نصیب خود کند. تتو ساخته فرهاد دلآرام و به تهیهکنندگی دنا رسام است.
در بخش اصلی شصت و نهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم برلین، ۲۳ فیلم حضور داشتند که از میان آنها ۱۶ فیلم بر سر کسب خرس طلایی و خرسهای نقرهای برلیناله با یکدیگر رقابت کردند. ریاست هیات داوران این دوره برلیناله بر عهده خانم ژولیت بینوش، بازیگر فرانسوی، بود. اعضای هیات داوران عبارت بودند از جاستین چانگ، منتقد آمریکایی سینما، ساندرا هولر، بازیگر آلمانی فیلمهای مطرحی نظیر “تونی اردمن”، سباستین للیو، کارگردان شیلیایی، راجندرا روی، سرپرست بخش فیلم موزه هنرهای مدرن نیویورک، و ترودی استایلر، بازیگر، کارگردان و تهیهکننده بریتانیایی که در کنار ژولیت بینوش به داوری فیلمها پرداختند.
در مراسم پایانی عصر شنبه (۱۶ فوریه) حدود هزار و ۶۰۰ مهمان داخلی و خارجی در کاخ برلیناله شرکت داشتند. خانم آنکه انگلکه، بازیگر و کمدین معروف آلمانی، مجری مراسم پایانی برلیناله ۲۰۱۹ بود.
انگلکه بار دیگر در ابتدای مراسم تاکید کرد که برلیناله یک فستیوال مردمی است، “مردمی که در صفها ایستادند تا فیلمی ببینند.” در ابتدای این مراسم همچنین یادی شد از برونو گانتس، از برترینهای دنیای بازیگری در تئاتر و سینمای آلمان، بازیگر فیلم “زیر آسمان برلین” به عنوان کسی که امشب دیگر حضور ندارد. او در سن ۷۷ سالگی در زوریخ چشم از جهان فروبست.
در ابتدای مراسم اهدای جوایز برلیناله همچنین از مدیریت ۱۸ ساله دیتر کاسلیک تقدیر شد. از سال دیگر کارلو چاتریان و مارین ریسنبیک، ریاست برلیناله را برعهده خواهند داشت. مونیکا گروترز، مسئول امور فرهنگی دولت آلمان، در این مراسم سخنرانی کرد. او در سخنرانی خود که درباره خدمات کاسلیک در برلیناله صحبت کرد، به گذاشتن صندلی خالی برای جعفر پناهی در سال ۲۰۱۱ (که ممنوعالخروج بود و نتوانست به عنوان عضو هیات داوران در برلیناله حاضر شود) نیز اشاره کرد به عنوان نمونهای برای تاکید کاسلیک بر حفظ حقوق سینماگران.
خرس طلایی برای بهترین فیلم برلیناله ۲۰۱۸
مترادفها، ساخته نادو لاپید، محصول فرانسه، اسرائیل و آلمان
خرس نقرهای (جایزه بزرگ هیات داوران)
شکر خدا، فرانسوآ اوزان، محصول فرانسه
خرس نقرهای برای بهترین کارگردان
آنگلا شانهلک برای فیلم “من خانه بودم، اما”، محصول آلمان و صربستان
خرس نقرهای برای بهترین بازیگر مرد
وانگ جینگچون، در فیلم “بسیار طولانی، پسرم”، محصول چین
خرس نقرهای برای بهترین بازیگر زن
یونگ می، در فیلم “بسیار طولانی، پسرم”، محصول چین
خرس نقرهای برای بهترین فیلمنامه
پیرانهاس، فیلمنامهنویسان: ماریتسیو براچی، کلادیو جیوانسی، و روبرتو ساویانو
خرس نقرهای برای کار هنری برجسته
دزدیدن اسبها، برای فیلمبرداری. فیلمبردار: راسموس ویدبوک
خرس نقرهای، جایزه آلفرد باوئر (برای بهترین فیلم با چشماندازی نوین)
“خردکننده سیستم”، ساخته نورا فینگشایت، محصول آلمان
خرس طلایی برای بهترین فیلم کوتاه
“اومبرا”، فلوریان فیشر و یوهانس کرل، محصول آلمان
خرس نقرهای برای بهترین فیلم کوتاه
“پسر آبی”، ساخته منوئل آبرامویچ، محصول آلمان و آرژانتین
بهترین مستند جشنواره
“صحبت درباره درختها”، ساخته سوحاب گزملباری، محصول فرانسه، سودان، آلمان، چاد و قطر (جایزه پنج هزار یورویی)
جایزه بهترین فیلم نخستین
“اوری”، ساخته محمت اکیف بویوکاتالای، محصول آلمان، ترکیه، رومانی (جایزه پنج هزار یورویی).