کارگردان فیلم سینمایی اخت الرضا گفت: باوجود حساسیتها و مشقاتی که ساخت یک فیلم تاریخی داشت اما ساخت آن را شروع کردیم؛ تبلیغات گستردهای نداشتیم اما استقبال از فیلم بیش از انتظار بود و زمان اکران فیلم تمدید شد.
سیدمجتبی طباطبایی در گفتوگویی بیان کرد: بیش از پنج سال پیش با جمعی از دوستانم که دغدغه کار مذهبی و تاریخی داشتند و در این زمینه اطلاعات و تجربه هم داشتند، تصمیم گرفتیم تا یک کاری درمورد حضرات معصومین(ع) و به ویژه حضرت فاطمه معصومه(س) انجام دهیم.
وی افزود: با توجه به تجربهای که در حوزه مطالعات تاریخی و برنامه سازی داشتم و در زمینه ارحام مطهره، مادران و خواهران امامان کار کرده بودم، همیشه این خلا را احساس میکردم که چرا تا بهحال در رابطه با این شخصیتهای بزرگی تاریخی علی رغم اینکه مستندات تاریخی درموردشان کم است و تاریخ گاهی سکوت کرده است، کاری ساخته نمیشود.
علی رغم وجود موانع و سختیهای پیشرو، ساخت پروژه اخت الرضا کلید خورد
کارگردان فیلم سینمایی”اخت الرضا” با تاکید بر اینکه آستان مقدس حضرت معصومه(س) در ساخت این پروژه حمایت جدی داشت، تصریح کرد: برای این بانوان جلیل القدر منابع و رویدادهای ویژهای در برخی از مستندات تاریخی ثبت شده که نشان از بروز و ظهور این عزیزان از حضرت زهرا(س) در دفاع از حریم ولایت تا حضرت زینب(س) بعد از امام حسین(ع)، حضرت فاطمه معصومه(س) و درنهایت حضرت نرجس خاتون(س) دارد، همه این ها موجب شد که علی رغم موانعی که میدانستیم سر راه ما وجود خواهد داشت و کارسختی است، ساخت این پروژه را شروع کردیم.
طباطبایی عنوان کرد: من کارم را با تئاتر در زمینه مذهبی شروع کردم، تئاتر ” بانوی بینشان” و ” غریبه شام” از جمله کارهایم بود که بازخوردهای بسیار خوبی داشت، بعد از آن وارد رادیو و تلویزیون شدم، چند سریال و مجموعه تلویزیونی نیز کار کردم.
وی افزود: کارگردانی و تهیه کنندگی آثاری در رابطه با تاریخ اسلام از جمله دیارالحبیب در رابطه با تاریخ زمان پیامبراکرم(ص)، نحوالبیت العتیق درمورد اماکن و آثار باقی مانده از صدر اسلام و مجموعهی ارحام مطهره درباره مادران و خواهران امامان و معصومین(ع) نیز از دیگر کارهایی است که ساخت آن ها مرا بیش از پیش به کارهای تاریخ اسلام علاقمند کرد.
این کارگردان با اشاره به اینکه مستندات تاریخی برای من اولویت دارد، گفت: در چندسال اخیر سه مجموعه مستند بازسازی با اعتاب مقدس کارکردیم که یکی از آنها “روزبه” در رابطه با سلمان فارسی بود.
حساسیتها و نظارتها، ساخت کارهای تاریخی را برای کارگردانان کمی سخت میکند
وی عنوان کرد: به طورکلی کارهای تاریخی چه در حوزه پژوهش و چه در حوزه ساخت و اجرا کارهای سخت، پر مشقت و هزینهبری هستند و علی رغم اینکه استقبال خوبی از سمت مخاطبان وجود داشته است، اما به دلیل مشقت هایی همچون نظارتها و حساسیتهایی که به کار تاریخی وجود دارد، موجب میشود تا برخی کارگردانان وارد ساخت کارهای تاریخ اسلام نشوند، بسیاری از فیلمها هم در این زمینه هستند که ساخته شدهاند اما به مرحله اکران نرسیدند.
بدون حضور چهرههای شاخص سینمایی هم، فیلم کارکرد خود را دارد
طباطبایی با بیان اینکه فیلم سینمایی اخت الرضا نسبت به سایر فیلمهای تاریخی با هزینه بسیار کمتری ساخته شده است، افزود: این امر میتواند الگویی باشد که یک فیلم تاریخی با بودجه محدود و بدون حضور چهرههای شاخص سینمایی هم میتواند کارکرد خودش را داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ساخت این پروژه پنج سال طول کشید، گفت: حدود ۳ سال کار پژوهش و نگارش این کار زمان برد، نظارت آستان مقدس حضرت معصومه(س)، نظارت محتوایی حجت الاسلام عبدالرحیم حجتی، آیت الله احمد عابدی و استفاده از مقالاتی که در کنگره حضرت فاطمه معصومه(س) بود و به طور کلی نظارت پژوهشی که روی کار انجام شد، روند کار را کمی پیچیده و سخت کرد.
عدم امکان استفاده از چهرهی و صدای قهرمان فیلم یکی از چالشها در روند ساخت بود
کارگردان فیلم سینمایی “اخت الرضا” تصریح کرد: عدم امکان استفاده از چهره و صدای قهرمان فیلم یعنی حضرت معصومه(س)، چالش بعدی ما در این اثر بود که موجب شد تا از زبان خادمه حضرت معصومه(س)، برادر حضرت و مامور عباسی داستان را روایت کنیم.
وی اظهار کرد: زمان فیلمبرداری اثر در دوفاز صورت گرفت، فاز اول آن در سال ۱۴۰۰ طی ۳۰ جلسه، در بافق یزد، تهران، شهرک سینمایی نورتابان و بخش خلجستان از توابع قم انجام شد.
فیلم اخت الرضا فتح بابی در زمینه تولیدات آثار سینمایی مبتنی بر مستند است
طباطبایی بیان کرد: بنا به دلایل تولیدی، پروژه را در فاز اول متوقف کردیم و یک نسخه ای از فیلم را آماده کردیم و بعد از تایید اولیه و حسن نظری که به این نسخه، داشتند در فاز دوم پروژه و پساتولید، سازمان سینمایی سوره به دو عتبهی فاطمه معصومه(س) و عتبهی حسینی(ع) اضافه شدند، ساخت موسیقی، تدوین، پساتولید و در جلوههای ویژه کار، با تخصیص بودجه حمایت ویژهای کردند.
وی تاکید کرد: علاقهی شخصی ما کار تاریخی به ویژه در حوزه اهل بیت(س) است و فیلم سینمایی اخت الرضا فتح بابی در مورد تولید آثار سینمایی مبتنی بر مستند و واقعیت های تاریخی با همراهی اعتاب مقدس است، و این کار میتواند بستری را برای تولید اثرهای بهتر و بیشتر در مورد حضرات معصومین(س) فراهم میکند.
زنان و دختران ما با یک فقر ارائه محصولات فرهنگی روبرو هستند
کارگردان فیلم سینمایی اخت الرضا عنوان کرد: تاریخ اسلام مملوء از آثار بدیع، پیچیده و جذاب تاریخی برای پرداختن به آن است و خیلی جای کار دارد، با شرایط ویژهای در حوزه فرهنگی و اجتماعی هم اکنون وجود دارد، زنان و دختران نجیب سرزمین ما با یک فقر ارائه محصولات فرهنگی روبرو هستند به ویژه در حوزه فیلم سازی؛ و مخاطب سریال های ترکیهای و کرهای شدند که آدرس غلط در زمینه فرهنگی به آنان میدهد.
وی تاکید کرد: به نظر من حوزه کار درباره زنان جهان اسلام علاوه بر اینکه حوزه خطیری است، حوزه بسیار غنی از جهت داستان است، علی رغم تبلیغاتی که گفته میشود تاریخ اسلام زن را در پستوی خانه نگه میدارد و برای او بروز و ظهور اجتماعی قائل نیست، اصلا چنین چیزی وجود ندارد و تاریخ اسلام مملوء از این شخصیتهای بدیع از حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) گرفته و مادران، خواهران و دختران امام است.
داستان بسیاری از بانوان تاریخ اسلام جای کار دارد
وی عنوان کرد: چند طرح موجود دارم که برای مثال در رابطه با مادربزرگ امام زمان(ع) است که در برههای که امام حسن عسگری(ع) در پادگان محصور هستند، این بانوی بزرگوار بخشی از تاریخ اسلام را به سمتی که باید رهنمون میکنند و جان آقا امام زمان(ع) که کودک بودند را از سفر سامرا به سمت مکه نجات میدهند و اتفاقات وسیع اجتماعی را رقم میزنند که تاریخ ساز میشود.
این کارگردان عنوان کرد: تنها با روایت مستنداتی که در فیلم اخت الرضا، مخاطب مشاهده میکند دستخوش یک تغییر نگرش نسبت به حضرت فاطمه معصومه(س) میشود، از قبیل این کارها درباره دیگر بانوان بزرگ تاریخ اسلام نیز بسیار جای کار دارد.
تکنیک و محتوا، دو بال مهم در ساخت یک فیلم جذاب است
وی بیان کرد: یکی از عوامل جذابیت چنین فیلمهایی برای مخاطب این است که کارگردان باید با حفظ حریم نسبت به آن حضرت که شخصیت اصلی فیلم است، اقدامات سینمایی انجام دهد؛ دو بال تکنیک و محتوا بسیار مهم است.
وی افزود: برخی کارگردانان آنقدر در بال تخیل هنرمندانه خود قرار میگیرند تا جایی که کار را به یک درام سخیف دختر و پسری تبدیل میکنند و آن حضرات معصومین صرفا در یک گوشهای از کار هستند، برخی کارگردانان هم آنقدر وفاداربودند و نص صحیح حدیث را روایت کردهاند و بدون کمترین هنر ارائه دادهاند که هر دوی اینها باعث از دست دادن مخاطب شدهاند.
باوجود عدم تبلیغات گسترده استقبال از فیلم بیش از حد انتظار بود
طباطبایی گفت: درام پردازی و تخیلی که به اثر لطمه وارد نکند و دو بال تکنیک و محتوا در کارهای تاریخ اسلام بسیار اهمیت دارد و همگی عوامل جذابیت یک فیلم است.
وی عنوان کرد: علیرغم اینکه تبلیغات گستردهای نداشتیم، زمان و بازهی اکران کم بود و ارگانها همکاری لازم برای تبلیغ اثر را نداشتند، فیلم کم کم کار خود را دارد انجام میدهد و استقبال بیش از حد انتظار بوده است.
طباطبایی ضمن تشکر از سازمان صدا و سیما، عتبهی حسینی و سازمان سینمایی سوره و آستان مقدس حضرت معصومه(س) گفت: اینها از تمام ظرفیت خود برای تبلیغ فیلم سینمایی اختالرضا استفاده کردند.
وی در پایان تصریح کرد: استقبال از فیلم سینمایی اختالرضا موجب شد تا زمان اکران این فیلم بیشتر شود؛ تماشای این فیلم به تمام اقشار جامعه به ویژه دختران و زنان سرزمینمان توصیه میکنم؛ اکران بینالمللی این فیلم در پاکستان، استرالیا، عراق و کویت نیز شروع شده است.