تیم ملی فوتبال ایران از جام ملتهای آسیا تاکنون تغییری در ترکیب اصلی خود نداشته و برای ظهور و درخشش بازیکنان با آتیه برنامهریزی نشده است.
در حالی که چرخه حضور و رفتن از تیمهای ملی در خیلی از تیمهای دنیا ادامه دارد و این اتفاق در گذر زمان موجب پویایی و طراوت تیم میشود، به نکته نگران کنندهای در تیم ملی ایران میرسیم. تیمی که تقریبا ۵ سال است با یک ترکیب برابر حریفانش قرار میگیرد و بازیکنان بسیار کمی بودند که در این سالها از تیم ملی کنار گذاشته شدند، آن هم نه با رضایت خودشان!
مقیاس اول ما بازی تیم ملی فوتبال ایران در سال ۲۰۱۹ برابر ژاپن بود؛ جایی که تیم ملی فوتبال ایران با ۳ گل در نیمه نهایی باخت و از رسیدن به فینال بازماند و در نهایت آن بازی آخرین حضور کارلوس کی روش در تیم ملی ایران شد (البته کیروش بعدها دوباره برای حضوری کوتاه مدت به تیم ملی ایران برگشت).
از ترکیب ۱۱ نفره ژاپن در آن دیدار برابر ایران، هیچ کدامشان برابر سوریه (آخرین بازی رسمی ژاپن) در زمین نبودند و تنها ۲ بازیکن از آن تیم ژاپن برابر تیم ملی آلمان در دیداری دوستانه به میدان رفتند. این مساله به خوبی نشان میدهد که ژاپن نه تنها برای هر پست چند بازیکن آماده دارد، بلکه ورودی و خروجی از تیم ملی در این کشور سرعت بسیار بالایی داشته است.
ترکیب ژاپن برابر ایران در سال ۲۰۱۹
شوئیچی گوندا
یوتو ناگاتومو
واتارو اندو
گاکو شیباساکی
گنکی هاراگوچی
تاکومی مینامینو
یویا اوساکو
تاکهیرو تومیاسو
هیروکی ساکای
ریتسو دوان
مایا یوشیدا
از این ترکیب تنها واتارو اندو و تاکهیرو تومیاسو در دیدار چند ماه اخیر برابر آلمان در ترکیب ثابت ساموراییها قرار گرفتند و نکته جالب این که در دیدار اخیر برابر سوریه که با برد پرگل ژاپنی ها همراه شد، تمامی ۱۱ بازیکن کنار گذاشته شده بودند و نفرات جدیدی در ترکیب بودند.
ایران چطور عمل کرده است؟
حالا نگاهی به ترکیب اصلی ایران برابر ژاپن و نفرات ذخیره میاندازیم. شاید اگر تیم ملی مصدومی نداشت، در دیدار با ازبکستان با ۱۰ بازیکن از ترکیب چهار سال پیش به میدان میرفت. مرتضی پورعلیگنجی، وحید امیری و علیرضا جهانبخش مصدوم هستند و به همین خاطر از ترکیب دور بودند.
در واقع تنها اشکان دژاگه بازیکنی است که از ترکیب اصلی ایران در آن سال جایی در تیم فعلی ندارد.
علیرضا بیرانوند
احسان حاجی صفی
میلاد محمدی
مرتضی پورعلیگنجی
امید ابراهیمی
وحید امیری
محمدحسین کنعانی زادگان
علیرضا جهانبخش
سردار آزمون
اشکان دژاگه
رامین رضاییان
نکته نگران کننده اینجاست که در بین بازیکنان ذخیره هم تغییر چندانی ایجاد نشده است و سعید عزت اللهی که در دیدار با ژاپن غایب بود نیز باید به این فهرست اضافه شود.
وریا غفوری
روزبه چشمی
احمد نوراللهی
مسعود شجاعی
کریم انصاری فرد
سامان قدوس
پژمان منتظری
مهدی ترابی
سیدمجید حسینی
سیدپیام نیازمند
تیم ملی در این سالها حتی برابر افغانستان و تورنمنت کافا نیز جسارت میدان دادن به بازیکنان و ترکیب جدیدی نداشته است و به بهانه اتیکت (نسل طلایی) که معلوم نیست به چه دلیلی به تیم داده شده است، از یک ترکیب در بازیهای خود استفاده کرده است. مگر در این سالها کم بازیکن جوان در تیمهای شان درخشیدند ولی راهی به تیم ملی نداشتند؟ درست است که پشتوانه سازی و معرفی بازیکن باید در ردههای باشگاهی صورت گیرد و قطعا نقصهایی در این زمینه بوده ولی همان بازیکنانی را که در این سالها در فوتبال باشگاهی دیدیم، نباید در تیم ملی کشورمان ببینیم؟
میانگین سنی بازیکنان ایران اخیرا به طرز نگران کنندهای بالا رفته است و از آنجایی که جام جهانی حدود ۲ سال بعد از جام ملتها برگزار میشود، سوال اصلی این است که آیا تیم ملی با همین ترکیبی که مسنتر هم میشوند قرار است در جام جهانی بازی کند یا بعد از جام ملتها با چند تغییر، بازیکنان جوانی را در تیم ملی برای جام جهانی خواهیم دید که تجربه ملی چندانی ندارند؟