آش یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است. آشها انواع متنوعی دارند که در نقاط مختلف کشور با روشهای متفاوتی تهیه میشوند. آش غذایی پرطرفدار است که به خاطر داشتن مواد مغذی یک وعده غذایی کامل محسوب میشود. با شروع فصل پاییز و زمستان پخت آش در خانه رونق بیشتری پیدا میکند؛ زیرا خوردن آش در هوای سرد گرمای مطبوعی به بدن منتقل میکند که دلچسب است. آش اسفناج یکی از خوشمزهترین آشهای سنتی است که به دلیل داشتن اسفناج بسیار مقوی و سرشار از آهن و پروتئین است.
اسفناج: نیم کیلو
عدس: نصف لیوان
برنج نیم دانه: یک چهارم لیوان
آرد سفید: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری
سیرداغ: ا قاشق غذاخوری
نعناع داغ: ۵ قاشق غذاخوری
کشک: در صورت دلخواه به میزان لازم
نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه
قبل از اینکه درست کردن این آش خوشمزه را شروع کنید، برنج نیم دانه را خیس بدهید و به مدت ۲ ساعت کنار بگذارید. بعد از گذشت این مدت زمان اسفناج را خوب بشویید و به صورت درشت خرد کنید و داخل قابلمه مناسب پخت آش بریزید. حالا عدس، برنج نیم دانه خیس خورده، نمک و فلفل را داخل قابلمه اسفناج بریزید و دو لیوان سرخالی آب اضافه کنید. حرارت اجاق گاز را زیاد کنید تا آش جوش بیاید، سپس حرارت را کم کنید و اجازه بدهید اسفناج و عدس و برنج کم کم بپزند. این مرحله تقریبا ۴۵ دقیقه زمان میبرد.
بعد از اینکه اسفناج و عدس و برنج پخت، پیاز داغ و سیر داغ را اضافه کنید و آرد سفید را با نصف لیوان آب سرد رقیق کنید و به آش اضافه کنید تا آش شما قوام بهتری داشته باشد. اجازه بدهید آش پانزده دقیقه دیگر بجوشد، سپس نعناع داغ را اضافه کنید و ده دقیقه بعد آش را خاموش کنید. در این مرحله آش خوشمزه شما آماده سرو است. آش را داخل ظرف سرو بکشید و روی آن را با کشک (در صورت دلخواه)، نعناع داغ و پیاز داغ تزیین کنید. نوش جان.
نکات تکمیلی
۱ ـ هنگام شستن اسفناج باید به این نکات توجه داشته باشید که اسفناج حاوی شنریزه است؛ بنابراین آن را چند دقیقه در آب ولرم خیس کنید تا شنهای آن تهنشین شود و در آخر بهتدریج از اسفناجهای رویی بردارید و با آب سرد آبکشی کنید تا شنهای تهنشین شده دوباره به اسفناجها نچسبند. هرگز اسفناج را پس از خرد کردن نشویید تا مواد مغذی آن خارج نشود. اسفناج را به مقدار مورد نیاز بپزید و هیچوقت آن را به صورت پخته شده نگهداری نکنید. هنگام خرید اسفناج برگهای لطیف و تازه آن را انتخاب کنید. برگهای درشت و تیرهرنگ برای پخت این آش مناسب نیست. همچنین اسفناج را باید در اندازههای چهار سانتیمتری خرد کنید.
۲ ـ حواستان باشد آب بیش از حد به این آش اضافه نکنید، چون اسفناج خام هنگام پخت آب میاندازد. اگر زیادی آب بریزید، آش خیلی شل میشود و جمع کردنش کار راحتی نیست.
۳ ـ این آش به صورت سبز سرو میشود، اما در صورتی که تمایل دارید، میتوانید این آش را همراه با کشک یا دوغ ترش میل کنید.
۴ ـ بهتر است برای پخت آش از برنج نیم دانه استفاده کنید. اگر برنج نیم دانه ندارید، برنج درسته را خیس کنید و بعد از اینکه برنج خیس خورد، آن را کف دستتان بریزید و با انگشتانتان برنج را کف دست فشار بدهید تا له شود.