داستان زنانی که درگیر زندان و جرم و جنایت شدهاند، بارها در آثار هنری مورد توجه قرار گرفته و ساناز بیان، نمایشنامهنویس جوانی که به سوژههای مستند و اجتماعی علاقهمند است، نیز به این موضوع توجه داشته است.
تماشاگران پیگیر تئاتر نمایش «عامدانه، عاشقانه، قاتلانه» را به یاد دارند که جزو نمایشهای پرتماشاگر و پر سر و صدای دهه ۹۰ بود. این نمایشنامه حالا برای چندمین بار و این بار توسط گروهی از دانشجویان دانشگاه سوره روی صحنه میرود.
«عامدانه، عاشقانه، قاتلانه» اولین بار سال ۹۲ در تالار شمس موسسه اکو در اقدسیه روی صحنه رفت و هم با استقبال تماشاگران رو به رو شد و هم با برخی از واکنشهای مختلف مسئولان.
این نمایش در حوزه تئاتر مستند قرار میگیرد و به مقوله آسیبپذیری زنان در جامعه ایران میپردازد. ساناز بیان این نمایشنامه را پس از مطالعه دقیق و تحقیق درباره سه پرونده جنایی پر سر و صدای سالهای اخیر ایران نوشته است. اما آنچه این پروندهها را از نمونههای دیگر جدا میکند، متهمهای اول آنها هستند که هر سه زن بودهاند. بر اساس این پروندهها، هر کدام از این سه زن به دلیلی مرتکب قتل شده و به حکم دادگاه به اعدام محکوم شدهاند.
راوی نمایش، زن خبرنگاری در نقش یک پرسشگر است که برای یافتن دلیل این قتلها شروع به کندوکاو در زندگی آنها میکند. تماشاگر از خلال گفتگوی خبرنگار با این زنان −که اعدام شدهاند− رازهای زندگیشان را میبیند.
اولین اجرای این نمایش با کارگردانی ساناز بیان پاییز سال ۹۲ با بازی سهیلا صالحی، فروغ قجابگلی، نسیم ادبی و بهاره رهنما روی صحنه رفت.
این نمایش به فاصله حدود ۲ سال برای دومین بار و این بار در تئاتر باران اجرا شد. در اجرای جدید، گیتی قاسمی و آیه کیانپور جایگزین سهیلا صالحی و فروغ قجابگلی شدند و دو بازیگر دیگر، نسیم ادبی و بهاره رهنما همچنان با این کار روی صحنه رفتند.
این اجرا سال ۹۴ روی صحنه رفت و در این سالها این نمایشنامه در برخی از شهرها اجراهای محدود داشت و حالا نیز دانشجویان دانشگاه سوره در تدارک اجرای آن هستند.
قرار است این اثر نمایشی با کارگردانی هیوا قصیوند از ۱۲ خرداد به مدت محدودی در سالن استاد اکبر رادی دانشگاه سوره روی صحنه برود.
بازیگران این نمایش صدف اسداللهی، بیتا رحمانی، هیوا قصیوند هستند و این اثر نمایشی با مشاوره امین زندگانی و الیکا عبدالرزاقی ساعت ۱۹ و به مدت ۶۰ دقیقه اجرا میشود.
نمایش «عامدانه، عاشقانه، قاتلانه» اثر برگزیده هفته تئاتر سوره است.