یکی ازبرنامههای شاخص شبکه ورزش که با نگاه طنز، موضوعات روز ورزش کشور را با اجرای عبدا… روا بررسی و نقد میکند،برنامه «ویدئوچک» است. این برنامه از اواسط دهه ۹۰ روی آنتن رفت و بهدلیل اقبالی که از جانب مخاطبانش دریافت کرد،تولید آن به فصلهای بعدی رسید. گرچه اوایل این برنامه شوخی با ورزش و ورزشکاران ناراحتی و دلخوری عدهای را درپی داشت وحواشیای برای آن ایجادکرداما با گذرزمان و تداوم تولید برنامه، دیگر کسی باشوخیهای مجری و درکل دستاندرکاران برنامه مشکلی نداشت.
یادگاری آدمهای بیادعا
این برنامه چند سالی است که تولید و پخش میشود و همچنان پتانسیل ادامهدارشدن را دارد. روا در گفتوگو با جامجم درباره دلایل تداوم این برنامه روی آنتن بیان میکند: فکر میکنم مهمترین دلیلی که باعث شده این برنامه سالها روی آنتن باشد، اقبال مخاطبانش بوده و نکته بعد جایگاهی است که آنها به برنامه دادهاند آن هم در میان انتخابهایی که داشتند. اینکه ایده اصلی و ابتدایی برنامه از کجا آمد و چگونه شکل گرفت پرسش دیگری است که از روا میپرسیم. وی توضیح میدهد: ایده مربوط به سال ۱۳۹۶است وما این برنامه را با دوستانی شروع کردیم که پیش از این باهم کار کرده بودیم وشناخت خوبی ازهمدیگر داشتیم. میدانستیم ویدئوچک باید برنامهای باهمین پایه ساختاری باشد که درحال حاضر میبینید، یعنی خیلی پرهزینه نباشد و بار برنامه روی دوش مجری باشد و بدون مهمان وکارشناس اجرا شود.البته که این سبک برنامهسازی را ما ابداع نکردیم و پیش از ماهم وجود داشته،حتی قبلا نمونههایی درتلویزیونهای فارسیزبان هم داشته؛ منتها موفقترین نمونهاش تا زمان شروع ویدئوچک همین برنامه بوده است.چون بعد از ما تعداد زیادی ازشبکهها، تهیهکنندهها ومجریها انتخاب کردند اینگونه برنامه بسازند که البته تعدادی از آنها ادامه پیدا نکرد وتعدادی هم هنوز وجود دارد ودرزمینه ورزش وسیاست بااین سبک وسیاق برنامه میسازند.خوشحالم بگویم که این برنامه یادگاری اززحمات یکسری آدم بیادعاست که درسال۱۳۹۶ برای ما مانده است.
تغییرات در جهت خواست مردم
این مجری و تهیهکننده در ادامه درباره ویژگیهای فصل جدید و تغییراتی که در پی داشته، میگوید: مواردی به برنامه در فصل جدید اضافه کردیم؛ مثل آیتم نمایشی و یکسری تغییرات مثبت در جهت بهبود گرافیک کار و استفاده مداوم از موسیقی. یعنی متناسب با سوژهها و موضوعات برنامه موسیقی تولید میکنیم و همچنین طرحهایی برای یکی، دو آیتم داریم. اگرچه دست بردن روی ترکیبی که برنامه در این چند سال داشته و با این شیوه و ساختار مورد توجه مخاطبانش قرار گرفته، کار راحتی نیست، ولی سعیمان این است تغییرات در جهت خواسته و علاقه مردم باشد تا به ساختار و کلیت برنامه لطمه نخورد. چون به هرحال مخاطب، ویدئوچک را اینگونه و با این شکل و شمایل دوست دارد.
نگاه از زاویه انتقادی به حواشی ورزش
کلیت و ساختار این برنامه، شوخی با ورزش و اهالی آن است. از آنجا که ممکن است این شوخیها به مذاق عدهای خوشنیاید، روا درباره اینکه چقدر در این فصل دستشان برای این موضوع باز است هم توضیح میدهد: ما برای ساخت ویدئوچک در زمینههای مختلف با چالشهایی روبهرو شدهایم، اما چیزی که هیچوقت دربارهاش دغدغه نداشتیم سوژهها و موضوعاتی است که در برنامه به آنها میپردازیم. چون هیچوقت موضوع و سوژه کم نداشتیم. به این خاطر که همواره از زاویه انتقادی به حواشی ورزش پرداختهایم و گاهی هم در مسائل اجتماعی سرک کشیدهایم، اما شاید بتوان گفت کار سخت ما در مواجهه با سوژهها این است که کدامیک را انتخاب کنیم.
شوخی با همه ورزشها
حواشی ورزش بهخصوص فوتبال، همیشه برای مخاطب جذاب و شنیدنی بوده است، اما روا درباره اینکه آیا اهالی ورزش هم این نظر را دارند یا نه میگوید: اغلب خاطرات خوشی که من از واکنش مخاطبان یا آدمهای حرفهای ورزش گرفتهام، مثبت بوده و به همان شکلی که برنامه جلو رفت و جاافتاد، این واکنشها هم همانطور مثبتتر و محکمتر شد. برای این برنامه از آدمهای مهم دلگرمیهای زیادی گرفتم که بسیار ارزشمند و قابل احترام است. خوشبختانه هنوز هم این واکنشها و محبتها از جانب این دوستان ادامه دارد. درواقع میتوانم بگویم عموما همه این شیوه از شوخی را دوست دارند.در ویدئوچک با همه ورزشها شوخی میشود، اما از آنجا که فوتبال طرفداران و حواشی بیشتری دارد، وی در پاسخ به این سؤال که در فصل جدید برنامه چقدر فضای شوخی با سایر ورزشها وجود دارد هم عنوان میکند: همانطور که از بین ورزشها توجهات بیشتر به فوتبال معطوف است، انتقادها هم نسبت به آن بیشتر است. همانطور که تأثیر فوتبال در روحیات و جو طرفداری قابل مقایسه با ورزشهای دیگر نیست، ما هم در این برنامه بیشتر به فوتبال میپردازیم. درواقع میتوان گفت ویدئوچک آینهای از پیگیری ورزش بهصورت عمومی است. هرآنچه که برای مردم اهمیت بیشتری دارد، ناخودآگاه بیشتر به آن سمت میرویم. بااینحال، هیچوقت صرفا به مسائل فوتبال نپرداختهایم و نگاهمان به همه ورزشها بوده ودرباره مسائل دیگر هم صحبت کردهایم و برنامه ساختهایم. البته بعضی اتفاقات بازه زمانی خاصی ندارد و بدون تاریخ انقضاست و همیشه برای مخاطب، جالب و دیدنی است. مثالی دراینباره میزنم. مثلا مصاحبه تاریخی آقای قلعهنویی که در آن علی را صدا زد هیچوقت تمامشدنی نیست یا گل هاشمینسب بعد از پیوستن به استقلال در دربی و اتفاقاتی از این دست که هیچوقت کهنه نمیشوند.
یک اتفاق جمعوجور
نکته جالبی که درباره ویدئوچک وجود دارد این است که این برنامه در یک استودیوی کوچک و محدود و با یک نفر اجرا میشود، اما همچنان طرفداران خود را دارد. روا دراینباره میگوید: به نظر من هزینه زیاد و آدمهای زیاد در همه زمینهها میتواند آیتمهای خیلی مهم و کمککنندهای برای باکیفیتبودن یک برنامه باشد. ولی آیتمهای لازم و غیرقابل چشمپوشیای نیست. بههرحال، باید براساس کاری که میخواهد انجام دهد، برنامهریزی کرد. مثلاً یک استادکار برای تراشیدن انگشتر، یکنفره کار را انجام میدهد و ارزش را محصولی که بهعمل آمده تعیین میکند و مواجههای که مخاطب با آن دارد. بنابراین من فکر میکنم همین استودیو و یک نفر و درکل همین گروه کوچکی که ویدئوچک دارد، برای این برنامه کافی است. بههرحال، گروههای بزرگ برای خودشان مسائل بزرگتری دارند. هرچند که ما میتوانستیم طوری برنامهریزی کنیم که از افراد بیشتری برای این برنامه استفاده کنیم اما کمکم ودرطول زمان به یک فحوای مشترکی رسیدهایم که کارهای مختلفی رابین آدمهای کمتری توانستهایم تقسیم کنیم که این تفاهمی بین همه ایجادکرده وازطرفی باعث شده زمان کمتری تلف کنیم.بهخصوص اینکه زمان برای ویدئوچک خیلی مهم است، چون باید هر هفته ضبط شود و به آنتن برسد و فاصله زمان ضبط تا آنتن هم باید خیلی کوتاه باشد.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه جای چه بخش یا آیتمی در برنامه خالی است هم میگوید: «بههرحال لازمههایی جلوی دوربین هست. درواقع میتوان گفت پارامترهای خیلی زیادی برای برنامهای وجود ندارد که با یک دوربین ثابت و بدون حرکت و با یک مجری ضبط میشود. آن هم با یک شات و دکور ثابت که همین کمبودن احتمال اینکه شما بتوانید برای هرکدام از این المانها یا هرکدام از این پارامترها گزینه موردنظر را پیدا کنید را بیشتر میکند. ولی از جهتی هرکدام از این گزینهها مشکلی داشته باشد یا دور از استانداردی باشد که مدنظر شماست، ضربه ضربه بزرگی است. برعکس برنامهای که ممکن است جزئیات بیشتری داشته باشد و اگر یکیدو تا از آنها هم اشتباه یا ضعیف باشد، خیلی به چشم نمیآید. اگرچه ما سعی کردهایم در برنامه همهچیز خوب و اندازه باشد. واقعیت این است که من فکر میکنم مهمترین بخش این برنامه اجرای من است که ما سعی میکنیم همه برنامهها اعم از نوشته و جزئیات دیگر را براساس نقاط قوتوضعفی که در کار من وجود دارد طراحی کنیم و به استانداردهایی که در ذهن ماست نزدیکتر کنیم.»
روا همچنین میافزاید: «فکر نمیکنم ما محدودیتی درباره موضوعات و اینکه نکتهای باشد که سراغش برویم، داشته باشیم. چون دایره حواشی ورزش خیلی مشخص و در بین عموم مردم شناختهشده است و نمیتوان از آنها غافل شد. چون همه به این نکات میپردازند و ما هم در «ویدئوچک» به آنها میپردازیم اما ممکن است چیزهایی از چشم ما پنهان مانده باشد. شاید بتوان از اهالی رسانه یا مخاطبان این سؤال را پرسید که جای چه مبحثی در برنامه ما خالی است.»
پرداختن به سوژههای خاص
روا درباره انتخاب سوژهها و موضوعات برنامه و اینکه آیا به تمام حواشی و برنامههای ورزشی بهشخصه توجه دارد یا نه هم توضیح میدهد: «ما در برنامه گروه سوژهیاب و ایدهپرداز داریم. چون من بهتنهایی نمیتوانم همه اتفاقات و برنامهها را رصد کنم اما گزیده آنها رادرطول هفته باکمک دوستانم که دراین زمینه حرفهای هستندجمعآوری میکنیم که آنها اغلب ژورنالیستهای ورزشی و حرفهای و توانمندی هستند که به ما در این زمینه کمک میکنند. میتوانم بگویم ما در این سالها تیم خوبی از بین متخصصان این حرفه درکنار خود داشتهایم که به برنامه کمک بسیاری کردهاند و همچنان همراه ما هستند.»