آمار بالای تلفات حوادث رانندگی، ایران را در رتبه دوازدهم دنیا در میزان تصادفات و مرگ و میر ناشی از آن قرار داده است، قربانیانی که اغلب بین ۵ تا ۲۹ سال سن دارند و نیروی مولد و سرمایه انسانی کشور محسوب میشوند.
به گزارش دیدار امروز، حوادث رانندگی در جهان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان به شمار میرود و اهمیت آن سبب شده تا سومین یکشنبه ماه نوامبر میلادی به نام روز یادبود قربانیان این نوع حوادث نامگذاری شود تا کشورها برای کاهش این نوع تلفات انسانی برنامه ریزی کنند.
اگرچه طبق آمار سازمان جهانی بهداشت تعداد متوفیان ناشی از حوادث ترافیکی در جهان در سال های گذشته رو به بهبود نهاده به طوری که به میزان ۵ درصد نسبت به سال ۲۰۱۰ میلادی کاهش یافته اما در ایران این آمار رو به افزایش است به طوری که حوادث رانندگی عامل نخست در مرگ افراد بین ۵ تا ۲۹ ساله به شمار می رود.
آمارها حکایت از مرگ ۲۰ هزار نفر در سوانح رانندگی در ایران حکایت دارد و طبق بررسیهای کارشناسی پلیس، سه عامل خطای انسانی، ایمنی خودرو و جاده بر بروز آن دخیل است؛ در کنار آن نباید فراموش کرد که تاخیر در مداخلات پزشکی در هنگام بروز حوادث ترافیکی نیز میتواند بر تلفات انسانی بیفزاید.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی هر ساله حدود یک میلیون و ۱۹۰ هزار نفر در سراسر جهان اثر تصادفات جاده ای جان خود را از دست میدهند اما نکته اینجاست که ۹۲ درصد از مرگومیرهای جادهای جهان در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ میدهد که حدود ۶۰ درصد وسایل نقلیه جهان را در اختیار دارند.
بر اساس این گزارش صدمات ناشی از تصادفات جادهای علت اصلی مرگ کودکان و جوانان ۵ تا ۲۹ ساله است در حالی که بیش از نیمی از مرگومیر ناشی از تصادفات جادهای برای افرادی چون عابران پیاده، دوچرخه سواران و موتورسواران رخ میدهد.
با وجود تلاشهای انجام شده در دو دهه اخیر برای کاهش تصادفات رانندگی و تلفات ناشی از آن، شرایط همچنان مساعد نیست و سالانه بالغ بر ۲۰ هزار نفر بر اثر چنین حوادثی جان خود را از دست می دهند. سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی کشور که نخستین دستگاه مسئول در حوزه تصادفات جادهای است، «با بیان اینکه آمار تلفات جادهای کشور قابل قبول نیست و با تاکید بر اینکه حتی یک کشته در جاده های کشور نیز پذیرفتنی نیست، معتقد است، باید حلقه مفقوده افزایش شمار تلفات جادهای از سوی پلیس راهور و دیگر دستگاههای متولی شناسایی و رفع شود.
بنا بر گزارش رئیس پلیس راهور فراجا، طی سال ۱۴۰۲ شمار تلفات حوادث و تصادفات رانندگی در کشور به ۲۰ هزار و ۴۵ نفر رسید که البته نسبت به سال قبل از آن کاهش حدود ۶ درصدی داشت و اگر اقدامات پلیس بازدارنده نبود، تلفات جادهای به ۴۱ هزار نفر در سال میرسید.
در نیمه نخست امسال نیز تغییر محسوسی در حوزه تصادفات جاده ای شاهد نبوده ایم؛ به گفته سردار سیدتیمور حسینی رئیس پلیس راهور، با وجود کاهش ۶۱۸ نفری تلفات جاده ای در این مدت، ۱۰ هزار و ۹۷ نفر ظرف ۶ ماده در تصادفات جادهای و درونشهری جان باختند.