اصلاح اساسنامه فدراسیون فوتبال و آییننامه انتخابات به یک عملیات در آینده تبدیل شد، اصلاحاتی با تاریخ نامعلوم. کمیته تدوین مقررات فدراسیون فوتبال باید اساسنامه و آییننامه جدید را بنویسد و بعد مجمع فدراسیون فوتبال برگزار شود. شیوع ویروس کرونا دلیلی است که برای برگزار نشدن مجمع فدراسیون فوتبال و تصویب اساسنامه جدید مطرح شده، در حالی که برگزاری آنلاین جلسه چندان دشوار نیست و اعضا میتوانند پس از مطالعه اساسنامه جدید نظرات خود را به فدراسیون بفرستند تا برای تصویب آن رأی بدهند.
اصلاح اساسنامه هم چندان حکایت پیچیدهای نیست و هشدارهای فیفا روشن است. فیفا در چند خط تمام درخواستها را برای اصلاح ارائه کرده، کوتاه و گویا. اصلاح آن نکات یک عملیات پیچیده حقوقی نیست و در فرصتی کوتاه قابل اجراست، مگر آنکه حالا به دلایلی عجیب فدراسیون فوتبال دوست داشته باشد این کار را با تأخیر طولانی انجام دهد یا به شیوهای اساسنامه جدید را بنویسد که باز هم فیفا آن را نپذیرد.
فیفا از حذف موضوع تأیید صلاحیتها، حذف آن بندی که نامزدها را مکلف به دریافت ده رأی اعتماد میکند، حذف مواردی مثل ۵ سال سابقه مدیریت برای پذیرش نامزدها در انتخابات و البته اصلاحات دیگری مثل ساختار کمیته انضباطی و کمیته استیناف حرف زده و اینها موارد شفافی است که میتواند فدراسیون فوتبال و پیش از آن انتخابات را با تغییرات اساسی مواجه کند.
عجیب است که هیچ مسئولی از فدراسیون فوتبال درباره نیاز به ابطال ثبتنامهای پیشین در انتخابات و نامنویسی مجدد نامزدها در آینده و پس از اصلاح اساسنامه و اصلاح آییننامه انتخابات حرف نمیزند و انگار گرایش پنهانی وجود دارد که با نامزدهای پیشین انتخابات آینده را برگزار کنند. فدراسیون باید شفاف این موارد را اعلام کند تا روند انتخابات مطابق آنچه عرف بینالمللی است – فارغ از قوانین بازدارنده اساسنامه و آییننامه فدراسیون ایران- برگزار شود.
فدراسیون فوتبال که پیشتر مذاکراتش با فیفا را درباره اصلاح اساسنامه پنهان کرده بود و متن فارسی و انگلیسی اساسنامهاش نیز مغایرت داشت، همچنان درباره روند اصلاح اساسنامه و هشدارهای فیفا و اشتیاق فدراسیون به این اصلاحات حرف نمیزند و آخرین بیانیه رسمی این فدراسیون همچنان متنی است که همه چیز را انکار کرده بود و میخواست اصلاح اساسنامه را به رییس بعدی فدراسیون فوتبال بسپارد. فدراسیون به اینکه با آییننامه فعلی، رییس غیرقانونی برای فوتبال ایران انتخاب میشد، توجه نداشت و پس از پرسش خبرنگاران، سرپرست دبیرکلی فدراسیون مجبور به پاسخگویی در این زمینه شد. بنابراین این اعتماد در جامعه فوتبال وجود ندارد که روند اصلاح اساسنامه و آییننامه انتخابات در فدراسیون فوتبال شفاف پیش برود و زمانی که برای اصلاح اساسنامه و آییننامه میخواهند، منطقی باشد.
فدراسیون فوتبال برای جلب اعتماد باید شفاف از حذف موضوع تأیید صلاحیتها بگوید، از شفافیت در تغییر ساختار کمیته انضباطی و کمیته استیناف. اما خبری نیست و فقط در کلیگوییها از اصلاح اساسنامه حرف میزنند. با توجه به سوابق فدراسیون فوتبال دستکم در یک دهه اخیر و کوتاهیها در اصلاح اساسنامه و انتخاب شیوه شفاف و آزادانه برای انتخابات، دشوار است که تصور کنیم با ظرافت تمام هشدارهای فیفا در اصلاحات تازه مورد نظر قرار میگیرند. این فدراسیون فوتبال است که باید صادقانه اعتمادها را دوباره جلب کند.