تیم فوتبال پرسپولیس بهترین عناوین و شاهین شهرداری بوشهر و پارس جنوبی جم، بدترین آمار لیگ برتر فوتبال را به خود اختصاص دادند.
نوزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال شب گذشته (پنجشنبه) با قهرمانی پرسپولیس به پایان رسید. سرخپوشان به همراه تیمهای استقلال و فولاد خوزستان به لیگ قهرمانان آسیا در سال ۲۰۲۱ راه یافتند و تیمهای پارس جنوبی جم و شاهین شهرداری بوشهر هم به لیگ دسته اول سقوط کردند. اکنون نگاهی به آمار و ارقام مهم این دوره از رقابتها خواهیم داشت:
* پرسپولیس: بیشترین پیروزی با ۲۱ بُرد، بهترین تیم نیمفصل اول با ۳۱ امتیاز، بهترین تیم نیمفصل دوم با ۳۶ امتیاز، کمترین تساوی با ۴ مساوی، کمترین شکست با ۵ باخت (مشترکاً با استقلال و سپاهان) و بهترین خط دفاع با ۱۷ گل خورده
مدافع عنوان قهرمانی لیگ برتر کار دشواری برای تکرار این عنوان پیش رو داشت. جدایی برانکو ایوانکوویچ از پرسپولیس، انتصاب گابریل کالدرون به جای او، متحمل شدن چهار شکست در ۱۱ هفته نخست و اختلافی چهار امتیازی با صدر جدول، چهارمین قهرمانی متوالی را از پرسپولیس دور کرده بود. با این حال سرخپوشان در پنج دیدار بعدی خود به برتری رسیدند و با صدرنشینی به تعطیلات رفتند. این پایان مشکلات پرسپولیسیها نبود و کالدرون هم به ایران بازنگشت تا یحیی گلمحمدی روی نیمکت پرسپولیس بنشیند.
سرخپوشان در ۱۴ بازی خود با یحیی به ۳۳ امتیاز دست یافتند و قهرمانی خود را در فاصله چهار هفته تا پایان مسابقات قطعی کردند. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند ثبات در پرسپولیس و هماهنگی بازیکنان اصلی تیم از جمله علیرضا بیرانوند، شجاع خلیلزاده، کمال کامیابینیا، بشار رسن، مهدی ترابی و علی علیپور، عامل اصلی موفقیت سالهای اخیر پرسپولیس و پوکر قهرمانی این تیم است.
شاگردان گلمحمدی با کسب بیستویکمین پیروزی خود در هفته پایانی، رکورد بیشترین بُرد تاریخ لیگ برتر را از آنِ خود کردند و با ۶۷ امتیاز، بیشترین امتیاز را در تاریخ لیگ برتر به خود اختصاص دادند. سپاهان پیشتر در لیگ یازدهم و استقلال در لیگ دوازدهم به این تعداد امتیاز رسیدند که هر دو لیگ با ۱۸ تیم برگزار میشد.
* استقلال: بهترین خط حمله با ۵۵ گل زده و کمترین شکست با ۵ باخت
با انتخاب آندرهآ استراماچونی بهعنوان سرمربی آبیپوشان، بسیاری از هواداران استقلال به قهرمانی این تیم به لیگ برتر بسیار امیدوار شدند. پس از ارائه چند بازی متزلزل، استقلال با شکست رقبایی چون تراکتور و شهر خودرو به صدر جدول لیگ برتر رسید، اما جدایی سرمربی ایتالیایی رشتههای آبیها را پنبه کرد و استقلال کم کم از قهرمانی دور شد. فرهاد مجیدی هم نتوانست استقلال را به ماراتن قهرمانی نزدیک کند تا آبیها، لیگ نوزدهم را در رتبه دوم جدول به پایان برساند.
* سپاهان: کمترین باخت با متحمل شدن تنها ۵ شکست
نایب قهرمان فصل گذشته لیگ برتر فوتبال با وجود عملکرد بسیار خوب خود در نیمفصل اول و رقابت برای عنوان قهرمانی، کم کم سیری نزولی پیدا کرد و لیگ را در رده پنجم جدول به اتمام رساند. شروع دوران نزولی سپاهان در لیگ نوزدهم را میتوان غیبت شاگردان امیر قلعهنویی مقابل پرسپولیس دانست که آنها را کاملاً از قهرمانی دور کرد. سپاهان در هفتههای پایانی هم نتوانست نتایج خوبی بگیرد تا نتواند سهمیه آسیایی بگیرد.
* بهترین مربی: یحیی گلمحمدی با کسب ۶۱ امتیاز
مدافع سالهای گذشته تیم ملی فوتبال ایران سال گذشته عملکرد بسیار خوبی در شهر خودرو داشت و با این تیم مشهدی موفق شد سهمیه لیگ قهرمانان آسیا را به دست بیاورد. گلمحمدی در ۱۶ دیدار ابتدایی لیگ نوزدهم روی نیمکت شهر خودرو، ۲۸ امتیاز کسب کرد و این تیم را در بالای جدول نگه داشت. عملکرد یحیی در پرسپولیس هم فوقالعاده بود و با این تیم به ۱۰ پیروزی، سه تساوی و یک شکست دست یافت تا پس از حکمرانی سه ساله برانکو، یک مربی ایرانی به عنوان قهرمان لیگ برتر لقب بگیرد.
* شاهین شهرداری بوشهر: کمترین پیروزی با ۴ بُرد، بدترین تیم نیمفصل اول با کسب ۶ امتیاز، بیشترین شکست با ۱۶ باخت و بیشترین گل خورده با ۵۷ امتیاز
سفیدپوشان بوشهری نمایشی در حد و اندازههای یک تیم لیگ برتری از خود نشان ندادند و خیلی زود به لیگ یک بازگشتند. آنها کار را عبدالله ویسی آغاز کردند و با مهرداد کریمیان ادامه دادند که حاصل کارشان در نیمفصل اول، کسب شش تساوی و ۹ شکست بوده است. حضور میشو کریستیچویچ روی نیمکت شاهین باعث تحول این تیم شد و بوشهریها با سه پیروزی متوالی، به بقا در لیگ برتر امیدوار شدند، اما ترس این مربی کروات از ابتلا به کرونا باعث شد عطای بازگشت به ایران را به لقایش ببخشد و شاهین، لیگ نوزدهم را با قعرنشینی به پایان برساند.
* نفت مسجدسلیمان: بیشترین تساوی با ۱۷ مساوی
نفتیها که چند سال است با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکند، امسال هم با این مشکل مواجه بوده است؛ تا جایی که مهدی تارتار در وقفه پس از هفته شانزدهم لیگ، از سمت خود کنارهگیری کرد و پس از چند روز به تمرینات تیمش بازگشت. تیم مسجدسلیمانی تنها تیم بدون شکست نیمفصل اول (۱۵ هفته نخست لیگ برتر) بود، اما شش بار در نیمفصل دوم شکست خورد و لیگ را در رتبه هشتم به پایان رساند.
* ماشینسازی تبریز: بدترین تیم نیمفصل دوم با ۱۲ امتیاز
ماشینسازان در نیمفصل اول در میانههای جدول حضور داشتند و حتی استقلال را رفت و برگشت شکست دادند. با این حال پس از جدایی رسول خطیبی از جمع سبزپوشان، ثبات در ماشینسازی از بین رفت تا این تیم با احد شیخلاری و سپس هومن افاضلی نتایج چندان خوبی به دست نیاورد و به زحمت در لیگ برتر ماندنی شود. بسیاری از فوتبالدوستان تبریزی اعتقاد دارند ماشینسازی بیشتر زیر سایه تراکتور، دیگر باشگاه تحت مالکیت محمدرضا زنوزی قرار دارد و به همین دلیل به این تیم کمتر پرداخته میشود.
* پارس جنوبی جم: کمترین پیروزی با ۴ بُرد و بدترین خط حمله با ۲۰ گل زده
جمیها مانند دیگر تیم نفتی با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکردند و برخلاف دو فصل گذشته که چندان بابت سقوط به لیگ دسته اول تهدید نمیشدند، با فراز کمالوند، هومن افاضلی و سیداکبر پورموسوی نتایج مطلوبی نگرفتند و از اواسط نیمفصل دوم در جدول نزول کردند. عواملی که باعث شد پارس جنوبی به لیگ دسته اول سقوط کند و استان بوشهر تیمی در بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال نداشته باشد. پارس جنوبی در این فصل از مهاجمانی چون رضا خالقیفر و امین منوچهری استفاده کرد و تعداد گلهای زده این تیم دور از ذهن نبود.
*آقای گل: شیخ دیاباته با ۱۵ گل
عملکرد این مهاجم اهل کشور مالی در اوایل فصل چنگی به دل نمیزد و انتقاداتی از این مهاجم شنیده میشد. دیدار با تراکتور اما آغاز درخشش شیخ بود. این مهاجم با هتتریک مقابل تراکتور و سپس گلزنی به سپاهان و شهر خودرو، محبوب هواداران استقلال شد. دیاباته اواخر فصل با اظهارات معقولانه و اخلاقمدارانه خود در اوج حواشی و بیاخلاقیهای فوتبال، محبوبیت بیشتری نزد هواداران فوتبال کسب کرد. دیاباته پس از ادینیو، عرفان اولروم، عماد رضا، کیروش استنلی و لوسیانو پریرا، ششمین آقای گل خارجی تاریخ لیگ برتر است.
* پُرگلترین بازی: پیکان ۶ – ماشینسازی تبریز ۲