آیا فدراسیون فوتبال تا مهلت تعیین شده با رفع نواقص مدنظر فیفا در اساسنامه، به مناقشات پایان میدهد و زمینه برگزاری انتخابات را فراهم خواهد کرد؟
شواهد و قرائن نشان میدهد که مدیران وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال درباره اساسنامه به یک تصمیم مشترک بسیار مهم رسیدهاند؛ اینکه دقیقاً همان چیزی که FIFA و AFC خواستهاند را بنویسند و به این غائله که بیش از یک سال با زیاده خواهی برخی مدیران طول کشیده است پایان بدهند.
فیفا در آخرین نامه خود آب پاکی را روی دست مدیران فوتبال ایران ریخته و تأکید کرده بود قوانین انتخاباتی برای برگزاری انتخابات آزاد با تغییرات اساسی رو به رو شود و به هیچ عنوان پیشنهادات قبلی ارائه شده از سوی ایران مورد تأیید آنها نیست.
پس در نامه به فدراسیون چند دستور بسیار مهم صادر کردند. مثلاً سابقه مدیریتی برای حضور افراد در انتخابات کم و برای پست ریاست به ۴ سال رسید. محدودیت سنی برای حضور افراد در انتخابات برداشته شده است. مدرک تحصیلی دانشگاهی فقط و فقط باید برای دبیرکل لحاظ شود و پستهای انتخابی (رئیس و اعضای هیأت رئیسه) نیاز به مدرک تحصیلی ندارند. یک نامزد ریاست فدراسیون برای حضور در انتخابات نیاز به گرفتن ۵ فرم تأییدیه دارد در شرایطی که قبلاً نامزد ریاست ۵ فرم میگرفت. فیفا حتی به فدراسیون دستور داده موضوع کارت پایان خدمت سربازی را از قوانین انتخاباتی حذف کنند.
پیش از این هم اصلاحات بسیار مهمی در رابطه با حذف وزیر ورزش و معاون ورزش قهرمانی از ترکیب مجمع، افزایش تعداد اعضای مجمع و فوتبالی شدن این نهاد با شکسته شدن قدرت انحصاری رؤسای هیأتها، تعیین اعضای ارکان قضایی فدراسیون توسط مجمع، تعیین اعضای کمیته برگزاری انتخابات توسط مجمع و … هم با فشار فدراسیون جهانی و کنفدراسیون فوتبال آسیا در اساسنامه لحاظ شده بود. به این ترتیب از روزی که FIFA و AFC پروژه اصلاح اساسنامه فوتبال ایران را کلید زده، هر چند بیش از یک سال میگذرد و این روند برای همه فرسایشی و خسته کننده شد اما در نهایت مدیران مجبور شدند به تمامی خواستههای نهادهای بینالمللی حاکم در فوتبال احترام بگذارند. فقط بند اول اساسنامه و ماهیت فدراسیون مانده که فیفا برای درست شدن آن فرصت یکساله به فوتبال ایران داده است.
حالا در چنین شرایطی که فیفا با صبر بسیار زیاد، به مدیران فوتبال و ورزش ایران فهماند که در نهایت همان اتفاقی باید رخ دهد که مورد تأیید آنها و به نفع فوتبال باشد نه اشخاص، سؤال اصلی این است که تا تاریخ ۳۰ اکتبر که مهلت ارسال اساسنامه به پایان میرسد، مسئولان فدراسیون و وزارت ورزش میخواهند باز هم برای برخی از اصلاحات مورد تأکید فیفا که باب میل آنها نیست چانه بزنند یا دستور را بدون پیش شرط اجرا کنند.
در این رابطه ابتدا موضوع را از وزارت ورزش و جوانان پیگیری کردیم و یکی از مقامات عالی اجرایی در رابطه با پرونده اساسنامه فدراسیون فوتبال به صراحت تأکید کرد: «باید اساسنامه طبق چیزی که فیفا میخواهد نوشته شود و آنها هم با در نظر گرفتن مسائل قانونی کشور ما برای حل مشکل بند اول، همراهی بزرگی کردند و یک سال فرصت دادند. پس حالا که این حسن نیت نشان داده شده فدراسیون هم نباید شرایط و خواسته جدیدی تعیین کند و همان چیزی که فیفا خواسته در اساسنامه لحاظ میشود چون ادامه این روند بلاتکلیفی به هیچ عنوان به نفع فوتبال ایران نیست و انتخابات باید همانطور که فیفا گفته تا قبل از پایان سال میلادی برگزار شود.»
با صحبتهای این مقام اجرایی مشخص میشود که مسئولان به معنای واقعی پذیرفتهاند که باید همان چیزی که فیفا میخواهد را انجام بدهند. حیدر بهاروند سرپرست فدراسیون فوتبال هم که معمولاً از مصاحبه و رسانهای بودن فراری است، طبق شنیدهها تمایل بسیار جدی دارد که هر چه زودتر مناقشه به وجود آمده برای اساسنامه و اجرای دستورات فیفا را خاتمه دهد. او میخواهد انتخابات در همین ماههای آینده برگزار شود.
شنیدههای خبرنگار ایران ورزشی همچنین حاکی از آن است که اصلاحات مورد تأکید فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا که شرایط را برای حضور چهرههای بزرگ فوتبالی فراهم میکند، تنها یک مدیر ناراضی دارد. همان مدیری که چند ماه قبل در تمام جلسات خصوصی با انتقاد صریح از مواضع کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا، تأکید میکرد به هیچ عنوان اجازه نمیدهد FIFA و AFC انتخابات فوتبال ایران را تبدیل به بچهبازی کنند و مدرک تحصیلی و بسیاری از موارد دیگر را از اساسنامه حذف کنند. البته این مدیر قدرت زیادی هم برای اجرایی کردن آن چیزی که دربارهاش حرف میزند ندارد و وقتی وزارت ورزش و هیأت رئیسه مقابل تمام خواستههای فیفا کوتاه آمدهاند، او هم حتی با جوسازی و فشار به نهادهای بینالمللی نمیتواند به اهداف شخصی خود برسد.
گفتنی است فیفا به فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرده، قوانین انتخاباتی هم باید در اساسنامه اصلی فدراسیون گنجانده شود.
بحران بعدی فوتبال ایران درباره بازنشستهها و حضور آنها در انتخابات البته همچنان پابرجا است که مجلس به صراحت تأکید کرده بازنشستهها به هیچ عنوان اجازه شرکت در انتخابات ندارند. اساسنامه اما حرف دیگری میزند.
در حال حاضر در صورتی که فدراسیون فوتبال اصلاحات خواسته شده را مطابق نظر فیفا و در زمان مقرر انجام دهد، شاید تنها بحثها و ابهامات باقی مانده درباره موضوع حضور بازنشستگان در انتخابات پیش رو باشد. موضوعی که هنوز بین فدراسیون فوتبال و مجلس شورای اسلامی به طور جدی حل نشده است. چنانکه شاهد بودیم همین چند هفته پیش فریدون اصفهانیان به عنوان یک بازنشسته به عنوان رئیس کمیته داوران انتخاب شد و بعد از آن این ادعا را مطرح کرد که ریاست کمیته، شغل اجرایی نیست و حضور یک بازنشسته در آن منعی ندارد.
ایران ورزشی البته در نظر دارد در گزارشهای آینده خود درباره این ابهام، شفافسازی دقیقتری انجام دهد.