یوشیرو موری، رییس ۸۳ ساله المپیک توکیو، پس از بر زبان آوردن اظهاراتی زن ستیزانه و توهین آمیز، قرار است از سمت خود برکنار شود.
یوشیرو موری ۸۳ ساله گفته بود که زنان زیادی حرف می زنند و جلسات با هیئت هایی که مدیران زن زیادی دارند، خیلی طول می کشد.
این اظهارات بلافاصله با اعتراضات زیادی مواجه شد و آقای موری در پاسخ، ضمن عذرخواهی بابت سخنان زنستیزانه و ناپسند خود، گفت که استعفا نخواهد داد. با این حال، هنگامی که تحت فشار قرار گرفت که آیا واقعاً اعتقاد دارد زنان بیش از حد صحبت می کنند ، گفت: “من اخیراً خیلی به زنان گوش نمی دهم ، بنابراین نمی دانم”.
فشارها برای استعفا او همچنان رو به افزایش است و انتظار می رود که موری، که سابقا نخست وزیر ژاپن نیز بوده است، فردا از سمت خود استعفا دهد.
تصور می شود که مقامات المپیک و حزب حاکم در ابتدا با استعفای موری مخالف بودند چرا که از نفوذ سیاسی او بر موفقیت بازی ها هراس داشتند، اما آنها نیز اکنون علنا راجع به لزوم کناره گیری او صحبت کرده اند.
ماسازومی گوتودا، از نماینده حزب حاکم ژاپن، گفت: “به دلیل اظهارات موری، من یک بار دیگر به اهمیت برابری و تنوع جنسیتی پی بردم. تبعیض کاملاً غیرقابل قبول است.”
میزوهو فوکوشیما ، رییس حزب اپوزیسیون سوسیال دموکرات، گفت: “این نتیجه بلند شدن صدای بسیاری از زنان است. البته، این مشکل را حل نمی کند. ما باید جامعه ای از برابری جنسیتی ایجاد کنیم.”
روز سه شنبه گروهی از زنان قانونگذار در اعتراض به سخنان موری لباس سفید به تن کردند و در بین مردان نیز کسانی بودند که در همراهی با زنان و به نشانه اعتراض به سخنان نابخردانه موری سفید پوشیده بودند.
به گزارش خبرگزاری های محلی بیش از ۴۰۰ نفر از داوطلبانی که درخواست کمک در برگزاری المپیک ژاپن را کرده بودند، به نشانه اعتراض درخواست خود را پس گرفتند.
بسیاری از اسپانسرهای المپیک توکیو، از جمله شرکت تویوتا که یکی از بزرگترین حامیان المپیک است، به شدت از این اظهارنظر جنسیت زده موری انتقاد کرده اند.
آکیو تویودا، رییس شرکت تویوتا، گفت که این شرکت از شنیدن چنین سخنانی از دهان رییس کمیته المپیک به شدت ناامید و مایوس شده است.
هیئت رییسه کمیته المپیک در حال حاضر ۲۴ عضو دارد که از این تعداد تنها ۵ تن زن هستند.
در سال ۲۰۱۹ این کمیته که مسئول انتخاب ورزشکاران ژاپنی حاضر در المپیک است، برای خود این هدف را تعیین کرد که در راستای از بین بردن تبعیض های جنسیتی، تعداد زنان حاضر در کمیته را به ۴۰ درصد برساند.
موری در صحبت های خود گفته است: “اگر ما تعداد زنان حاضر در کمیته با افزایش دهیم، باید مطمئن شویم که زمان صحبت کردن آنها به نحوی محدود می شود، آنها در تمام کردن صحبت مشکل دارند که واقعا آزاردهنده است. ما حدود هفت زن در سازمان کمیته داریم اما همه جایگاه خود را می دانند.”
موری در ژاپن به خاطر گاف دادن های زیاد و اظهارات غیردیپلماتیک در زمانی که از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۰۱ نخست وزیر این کشور بود، معروف است.
او به رسانه های ژاپنی گفته است که زنان خانواده اش نیز پس از این اظهارات به شدت او را سرزنش کرده اند.
موری گفت: ” دیشب همسرم حسابی مرن را سرزنش کرد. او به من گفت تو دوباره حرف بدی زده ای، نه؟ من دوباره قرار است ناراحت شوم چون تو باز هم حرف های ضد زن زده ای.
امروز صبح دخترم و نوه ام هم با من دعوا کردند.”
نخست وزیر سابق اعتراف کرد که نمی تواند اجازه دهد اختلافات بیشتر از این ادامه یابد، اگر چه استعفای وی احتمالاً شک و تردید بیشتری در مورد اینکه آیا المپیک باید در تابستان امسال برگزار شود یا خیر را ایجاد خواهد کرد. با این حال جمعیت ژاپن با اکثریت قاطع طرفدار لغو این رویداد هستند.