روند انجام عمل سزارین!
می خواهید سزارین شوید! برای انجام عمل سزارین، از شب قبل آماده می شوید و از ۸ ساعت پیش از عمل نباید چیزی بخورید و یا بیاشامید. زیرا داروهای بی هوشی روند هضم غذا در سیستم گوارشی را کند می کنند و همین امر باعث استفراغ می شود. امکان دارد پزشک برای شما داروهای ضد تهوع تجویز کند.
همینطور امکان دارد از شما بخواهد برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک بخورید. بهتر است پیش از عمل سزارین دوش بگیرید تا اضطراب شما کم شود و برای این عمل آماده باشید.
عمل سزارین به چه شکل صورت می گیرد؟
فرآیند عمل سزارین به این شکل است که بعد از اعمال بی حسی یا بی هوشی، پزشک برشی افقی در ناحیه ی شکم ایجاد می کند و با برش لایه های زیرین، به رحم می رسد. زمانی که پزشک به عضله های شکم میرسد ، آن ها را کنار می زند تا به خود رحم برسد.
معمولاً برش رحم، به صورت افقی و در قسمت زیرین آن صورت می گیرد. ولی امکان دارد در وضعیت خاص، مانند زمان هایی که نوزاد هنوز بالغ نشده است، این برش به صورت عمودی باشد. چنانچه برش به صورت عمودی باشد، مادر قادر نخواهد بود تا در حاملگی های بعدی فرزند خود را به صورت طبیعی به دنیا بیاورد.
سزارین چطور انجام می شود؟
پس از برش، پزشک نوزاد را خارج می کند و پس از بریدن بند ناف، مادر میتواند برای چند لحظه او را ببیند. آنگاه معاینه های مختلفی روی نوزاد صورت می گیرد و دکتر بخیه کردن رحم و شکم مادر را آغاز می کند. در این حین پس از این که نوزاد پوشانده شد، پرستار بچه را به همسر شخص می دهد و مادر میتواند فرزندش را مشاهده کند. معمولاً فرآیند بخیه کردن رحم و شکم طولانیتر از شکافتن آنهاست و ۳۰ دقیقه طول می کشد.
حین عمل سزارین
بخش اصلی عمل سزارین معمولاً ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد که شامل مراحل زیر است:
پزشک در ناحیۀ شکم و رحم، برش هایی با طول ۱۰ سانتیمتر ایجاد خواهد کرد.
نوزاد از طریق این برش ها بیرون آورده خواهد شد. بعضی وقت ها امکان دارد پزشک از انبرهای جراحی برای کمک کردن به بیرون آمدن سر نوزاد استفاده کند.
سپس نوزاد به صورت دقیق بررسی می شود. بند ناف قطع شده و جفت جدا می گردد. معمولاً با تزریق ماده ای، رحم را منقبض می کنند تا خونریزی به حداقل برسد.
برای کاهش خطر ایجاد عفونت آنتی بیوتیک تجویز می شود. سپس لایه های عضله، چربی و پوست به یکدیگر بخیه زده خواهد شد و زخم حاصل از برش پوشانده می شود.
در نخستین فرصت میتوانید نوزاد خویش را درآغوش بگیرید. تماس پوست به پوست میتواند رابطه اولیۀ شما با نوزاد را قدرتمند تر کند و شیر دادن به نوزاد را ساده تر نماید.
مراقبت های پس از عمل سزارین
بعد از زایمان سزارین امکان دارد به علت درد فراوانی که از محل برش و جای بخیه های دارید با انبوهی از دارو های مسکن به خانه روانه شوید، البته بعضی از خانمها به علت مهارت و تبحر پزشک ماما شان بعد از عمل زایمان سزارین هیچگونه دردی حس نمی کنند که امر غیر طبیعی تلقی نمی شود بلکه صرفاٌ پزشک قدرتمند و فوق العاده داشته اند.
تقریباً تمامی خانمها پس از زایمان از چند روز تا چند ماه حس درد و ضعف در بدن خویش دارند که به مرور با تغذیه ای مناسب و رعایت تمامی نکات و دستورالعمل های داده شده این ناراحتی ها برطرف و بهبودی کامل حاصل می شود.
کار های است که پس از عمل سزارین نباید انجام دهید زیرا در صورت انجام آنها درد و ناراحتی تان تشدید می شود:اعم از خندیدن های با صدای بلند که سبب وارد شدن فشار به محل جراحی شده و یا پاره شدن بخیه ها شود.
تحت هیچ شرایطی منظقه برش خورده را نخارانید، برای این که امکان دارد بخیه های این ناحیه باز شوند و درد و ناراحتی مضاعفی را تجربه کنید.
خطرات سزارین انتخابی
چنانچه شما، جنین تان و حاملگی تان سالم هستید و هیچ مشکل خاصی ندارید نباید سزارین را انتخاب کنید. منتقدین سزارین در مورد خطرات زیر بعد از سزارین به مادران هشدار میدهند :
– خون ریزی
– عفونت
– ضعف عضلات رحم
– پیدایش مشکلات در حاملگی بعدی
– مشکلات شیردهی پس از اپیدورال
– افزایش مشکلات ناباروری
– افزایش خطر سقط جنین در حاملگی بعدی
– افزایش خطر تخریب لوله فالوپ
– افزایش خطر بیماری های زنان
– افزایش احتمال حاملگی خارج از رحم در آینده
فواید سزارین برای مادر:
چنانچه یک خانم دارای شرایط زایمان طبیعی باشد، دیگر انتخاب سزارین عقلانی نخواهد بود.اگرچه، اگر خانم بارداری بداند که به سزارین احتیاج دارد، میتواند از قبل برای آن برنامه ریزی کند و کار را برای خود راحت تر و قابل پیش بینی تر کند تا این که زمان زیادی را در اتاق زایمان منتظر شود.
دیگر فواید سزارین بطور خلاصه:
– استرس کم تر مادر هنگام تولد نوزاد
– خطر کم تر برای رابطه جنسی پس از زایمان
– کاهش خطر کمبود اکسیژن رسانی به نوزاد
– کاهش خطرات اسیب روانی مادر موقع زایمان
عارضه های جسمی سزارین برای نوزاد
در شیوه زایمان غیر طبیعی بیشتر زایمان ها پیش از آغاز علایم زایمان واقعی اتفاق می افتد، بنابراین گویا نوزاد بطور عمد بین یک تا سه هفته از زندگی در رحم محروم شده است و این عمل تبعاتی برای نوزاد دارد. به عنوان مثال چنین نوزادانی بیشتر در معرض چاقی، آلرژی، آسم و دیابت قرار می گیرند. ضمن این که در این عمل امکان دارد نوزاد در معرض تیغ جراح قرار بگیرد و اسیب ببیند.
شرایطی که عمل سزارین ضروری است
– نوزاد حاصل زایمان سزارین
– در صورتی که شخص قبلاً سزارین کرده باشد.
– زمانی که فرزند در رحم مدفوع کرده باشد.
– جفت سر راهی
– رگ سر راهی
– نمایش بند ناف
– دیسترس جنین در سن بالای ۲۴ هفته
– دیستوشی زایمان( مثل توقف زایمانی، عدم تناسب سر جنین با لگن مادر)
– سقوط بند ناف
– وجود تب خال دستگاه تناسلی
– دو قلویی وقتی که جنین اول با نمایش سر نباشد
– دوقلوهای مونو آمنیونی
– جنین بزرگ تر از ۴٫۵ کیلوگرم
– وجود ناهنجاری های رحمی در مادر( رحم دوشاخ)
– اغلب موارد زایمان بریچ
سزارین در هفته چندم حاملگی انجام می شود؟
توصیه می شود تا پیش از هفته ۳۹ حاملگی این عمل را انجام ندهید چراکه احتمال مشکلات تنفسی در نوزاد و رشد ناکامل افزایش پیدا می کند.
سزارین اورژانسی
سزارین های اورژانسی به ندرت اتفاق می افتد هنگامی که مراقبت های پیش از زایمان با دقت و خوب انجام شود، ولی احتمالاً در بیمارستان های دولتی بیشتر اجرا میشود ، زیرا بانوان حامله تنها در مرحله های پیشرفته زایمان یا هنگامی که با پیچیدهگی رو به رو میشوند به این بیمارستان مراجعه می کنند. سزارین اورژانسی تنها و تنها هنگامی است که خطری زندگی مادر یا نوزاد یا هر دو را به خطر بیندازد. این سزارین زمانی رخ می دهد که:
– جنین در مجرای خروجی زایمان گیر کرده باشد.
– وجود خون ریزی
– عفونت
– مایع آمنیوتیک نشت کرده باشد و سبز رنگ شده باشد.
– ایست ناگهانی ضربان قلب جنین
– بندناف از واژن بیرون زده باشد.
– مادر به دلیل پره اکلامپسی( مسمومیت بارداری همراه با فشار خون بالا ) دچار تشنج شده باشد.