بیش از یک سال است که ویروس کرونا بر ورزش کشور سایه انداخته و باعث شده برخی ورزشها همچنان رنگ تعطیلی به خود داشته باشند. به خصوص رشته ورزشی کشتی که از معدود ورزشهایی است که بابت ویروس منحوس کرونا ضربه سنگینی خورده و پس از گذشت یک سال هنوز جان نگرفته و اگر همین رویه ادامهدار باشد، به نوعی ضربهفنی میشود و دیگر تاب و توان رقابت با حریفان را ندارد. در این بین کشتیگیران جوانی که امکان تمرین نداشتند، از شرایط آمادگی بدنی خیلی دور شدند.
هرچند سعی کردهاند با تمرینات بدنسازی وضعیت مطلوب خود را حفظ کنند اما کشتی ورزشی است که نیازمند حریف تمرینی است و نیاز به سرشاخ شدن دارد ولی با توجه به شرایط کرونایی کشور این فضا هنوز به خوبی فراهم نشده و خیلی از کشتیگیران نسبت به این موضوع گلایهمند هستند و معتقدند که باید سازوکاری برای تمرین و مسابقات کشتی در نظر گرفت تا کشتیگیران بیشتر ضرر نکنند. اگر مسابقهای در جریان نباشد به طور طبیعی ورزشکاران هم انگیزهای برای تمرین ندارند و همین مسئله باعث میشود تا کشتیگیران مستعد از دنیای قهرمانی دور شوند.
پهلوان حمید قشنگ یکی از مربیان کشتی استان است و بیش از ۳۰ سال در این رشته ورزشی فعالیت دارد که معتقد است، کرونا ضربه سنگینی بر کشتی استان و کشور وارد کرد و مانع از پیشرفت این ورزش ملی شد که باید در این زمینه تدابیری صورت بگیرد تا این رشته آبا و اجدادی ما دوباره جان تازه بگیرد. در ادامه ماحصل این گفتوگو تقدیم میشود.
تدابیر برای کشتی
امسال در شرایط کرونایی، فدراسیون کشتی با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی مسابقات لیگ برتر را برگزار کرد و در فروردین ۱۴۰۰ هم قرار است انتخابی تیمهای ملی نوجوانان و جوانان را برگزار کند که این اندک برنامههای کشتی قطعا باعث انگیزه و رقابت در بین کشتیگیران میشود. این پیشکسوت کشتی استان درباره وضعیت این رشته ورزشی میگوید: «متاسفانه کشتی در یک سال اخیر از نظر پیشرفت خیلی عقب افتاده است. کرونا شرایطی را رقم زد که این رشته ورزشی در مجموع تعطیل بود و کشتیگیران از این وضعیت ناراضی هستند. هرچند چارهای نیست و این شرایط کشوری و حتی جهانی است.
سلامت انسانها در اولویت است اما جامعه ورزش کشتی از این وضعیت ناراضی است و باید تدابیری برای آن داشته باشند.» پهلوان حمید قشنگ میافزاید: «در مجموع کرونا به همه رشتههای ورزشی ضربه زده است. البته کشتی باز بیشتر آسیب دیده است و هنوز به طور کامل احیا نشده است. امیدواریم واکسن کرونا هر چه زودتر در اختیار عموم قرار بگیرد تا آرامش و آسایش به جامعه برگردد.» وی درباره مسابقات کشتی اظهار میدارد: «در یک سال اخیر مسابقهای نه تنها در استان بلکه در کشور هم برگزار نشده است. فقط فدراسیون کشتی توانسته مسابقات لیگ برتر را با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی برگزار کند.
ابتدای سال آینده هم قرار است انتخابی تیمهای ملی نوجوانان و جوانان برگزار شود که ما هم به ناچار مجبور شدیم با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی، به صورت محدود انتخابی برگزار کنیم چراکه اگر این کار را نمیکردیم، جوانان مستعد کشتی استان دیده نمیشدند و شاید از دنیای کشتی خداحافظی میکردند. از اداره کل ورزشوجوانان استان انتظار داریم که بیشتر حمایت کنند و امکاناتی در اختیار ورزشکاران بگذارند که بتوانند به راحتی تمرین کنند.»
افت کشتی خراسان
پهلوان قشنگ درباره تبعات کرونا بر پیشرفت کشتی استان میگوید: «کشتی خراسان رضوی بیش از ۲۰ سال است که افت کرده. هرچند در چند سال اخیر اقداماتی انجام و روزنههایی از احیای کشتی دیده میشد که کرونا از سال گذشته این روند پیشرفت را عقب انداخت وگرنه اگر ویروس کرونا در کار نبود، قطعا امسال شاهد موفقیتهای زیادی در ردههای پایه استان میبودیم. جنس کشتی جوری است که حتما باید کار عملی باشد ولی دیگر رشتههای ورزشی اینگونه شرایط را ندارند و شاخ به شاخ نمیشوند. امیدواریم مسئولان همکاری کنند و شرایطی را برای کشتیگیران فراهم کنند تا بیشتر از این لطمه نبینند.» وی که دارای ۳ بازوبند پهلوانی است، به مهمترین علل افت کشتی خراسان رضوی اشاره و تصریح میکند: «تاکنون بیشتر کسانی که به تیم ملی کشتی راه یافتند و حتی در رقابتهای بینالمللی صاحب افتخار شدهاند، قبلش از جنس کشتی با چوخه بودند.
یعنی افرادی که از چوخه به کشتی آزاد روی آوردند، موفقتر بودهاند ولی مدتی است که چوخه از کشتی آزاد جدا شده و همین مسئله در افت و ضعیف شدن آن تاثیرگذار بوده است. هرچند پول، مدیریت، مربی و اختلافات حاشیهای هم بیتاثیر نیست ولی کفه ترازو به سمت نبود چوخهکاران در کشتی بیشتر است که باید برای این مسئله فکری کرد.» وی خاطرنشان میکند: «خیلیها از فنون لنگ کشتیگیران خراسانی میترسند که این ناشی از فنون چوخه است که خیلی به ورزشکاران در مسابقات کمک میکرد اما حالا دیگر از چوخهکاران در کشتی استفاده نمیشود.»